ورزش دیسک گردن: تمرینات و حرکات مناسب برای درمان دیسک گردن

  1. خانه
  2. دیسک گردن
  3. ورزش دیسک گردن: تمرینات و حرکات مناسب برای درمان دیسک گردن

تاریخ: 30 آبان 1402

بیرون‌زدگی دیسک می‌تواند در هر قسمتی از ستون فقرات ایجاد شود. در بیشتر موارد محل بیرون‌زدگی در قسمت کمر قرار دارد ولی در برخی از مواقع نیز این عارضه در قسمت انتهایی ستون فقرات در قسمت گردن ایجاد می‌شود. صرف نظر از علت ایجاد دیسک گردن، ورزش راه بسیار مناسبی جهت تسکین درد و بهبود کیفیت زندگی محسوب می‌شود.

متخصصین مرکز جامع توان‌بخشی امید بهترین برنامه درمانی را برای شرایط خاص هر بیمار ارائه می‌کنند. درمان دیسک گردن در  این مرکز با روش‌های ساده مانند تجویز و آموزش حرکات اصلاحی و ورزش گردن آغاز می‌شود. در کنار ورزش‌های تقویتی و کششی برای کاهش درد و افزایش دامنه حرکت گردن، متخصصین درمان‌های مناسب دیگری نیز برای بیمار توصیه می‌کنند. درمان‌های ساده مانند دارو، گردنبند طبی و فیزیوتراپی اولین گام‌های درمان دیسک گردن هستند. در صورت لزوم درمان‌های پیچیده‌تر برای بیمار تجویز خواهند شد.

دلایل و علائم دیسک گردن 


دیسک گردن زمانی شکل می‌گیرد که هسته مرکزی دیسک از لایه خارجی خارج شده و فشاری روی ریشه عصبی مجاور ایجاد می‌کند. در بیشتر موارد، این وضعیت به علت آسیب جسمانی یا فعالیت بیش از حد رخ می‌دهد. در صورت کشیدگی مداوم در منطقه گردن، لایه خارجی دیسک به تدریج ضعیف می‌شود و شخص در معرض خطر ابتلا به دیسک گردن قرار می‌گیرد. همچنین، در صورت وقوع آسیب شدید ناشی از تصادفات رانندگی یا فعالیت‌های ورزشی، احتمال ایجاد دیسک گردن وجود دارد.

علائم دیسک گردن عبارتند از:

  • انتشار درد در دست‌ها
  • بی‌حسی
  • احساس گزگز در دست‌ها و نوک انگشتان
  • ضعف عضلانی
  • درد شدید در گردن
  • ضعف در شانه‌ها، کمر یا عضله دو سر بازویی
  • کاهش قدرت گرفتن اجسام در دست

محل دقیق بیرون‌زدگی دیسک در گردن نوع علائم ایجاد شده را مشخص می‌کند؛ بنابراین هر گونه علائم عارضه بایستی به پزشک اطلاع داده شود تا پزشک بتواند محل دقیق فشردگی عصب را تعیین کند.

تشخیص دیسک گردن 


برای تشخیص دیسک گردن، متخصص جراحی مغز و اعصاب ابتدا نشانه‌های عارضه را ارزیابی می‌کند و از معاینه بدنی برای تشخیص دیسک گردن استفاده می‌کند. پس از تأیید وجود دیسک گردن، از آزمایشات تصویربرداری برای تایید تشخیص استفاده می‌شود. در این زمینه، ام‌آرآی (تصویربرداری تشدید مغناطیسی) به عنوان بهترین روش شناخته شده است، زیرا می‌تواند محل فشرده شدن ریشه‌های عصبی توسط دیسک را مشخص کند. همچنین، اسکن سی‌تی با میلوگرام نیز در تشخیص این عارضه مفید است.

درمان دیسک گردن


پس از تشخیص دیسک گردن، متخصص جراح مغز و اعصاب از گزینه‌های درمانی زیر جهت درمان دیسک گردن استفاده می‌کند:

  • مصرف داروهای مُسکن ضد التهابی
  • فیزیوتراپی
  • ورزش
  • درمان دستی
  • تغییر در نحوه انجام حرکات
  • استفاده از بریس
  • تزریق دارو
  • تراکشن ستون فقرات گردنی

در بسیاری از موارد دیسک گردن توسط روش‌های فوق قابل درمان می‌باشد. ولی در صورت ادامه درد، استفاده از جراحی معمولاً می‌تواند باعث درمان دیسک گردن شود.

ورزش مناسب دیسک گردن


حرکات ورزشی مناسب دیسک گردن در صورتی که به شکل صحیح و به طور منظم انجام شوند، باعث تسکین درد گردن می‌شوند. در صورت ادامه یا تشدید درد، توصیه می‌شود که جهت ارزیابی کامل و طرح‌ریزی برنامه درمانی به متخصص فیزیوتراپی مراجعه شود.

چرخش فعال گردن

چرخش فعال گردن برای دیسک دیسک گردن

استفاده از این تمرین ورزشی جهت رفع گرفتگی گردن بسیار مفید می‌باشد. در حالت ایستاده قرار بگیرید و شانه‌ها را کمی به سمت عقب نگه داشته و صورت را به سمت جلو قرار دهید. در این حالت به آرامی سر را به سمت چپ بچرخانید. نگاه بایستی موازی با زمین باشد و به بالا یا پایین نگاه نکنید. زمانی که احساس کردید کشش در گردن به اندازه کافی ایجاد شده است، برای مدت 1 ثانیه مکث کرده و سپس سر خود را دوباره به طرف مرکز آورده و سپس به سمت راست بچرخانید. این حرکت را به آرامی برای مدت یک دقیقه تکرار کنید. بین هر بار حرکت، 30 ثانیه استراحت کنید.

کشش عضله بالابرنده کتف 

کشش عضله بالابرنده کتف برای درمان دیسک گردن

زمانی که گردن و شانه‌ها خسته می‌شوند، عضله بالابرنده کتف در کنترل انجام حرکت به شما کمک می‌کند. ولی در این حالت امکان دارد سردرد، گرفتگی گردن و درد در شانه‌ها ایجاد شود. جهت کشش این عضله، یک دست را در کنار بدن خود قرار دهید و سر خود را به سمت مخالف بگردانید و به آرامی به پایین نگاه کرده و دست آزاد خود را روی سر قرار داده و برای مدت 30 ثانیه فشار ملایمی به سر خود وارد کنید. سپس این حرکت را در جهت مخالف نیز انجام دهید. این حرکت را در هر طرف به تعداد 30 مرتبه انجام داده و در هر بار تکرار، میزان فشار را کمی افزایش دهید.

تمرین داخل بردن چانه 

تمرین داخل بردن چانه برای درماندیسک گردن

در صورتی که در طول روز سر به طور مداوم به سمت جلو قرار داده شود و چانه به سمت بیرون نگه داشته شود، فرد در گردن خود احساس درد و خستگی می‌کند. چرا که در این حالت کشش زیادی در گردن ایجاد خواهد شد. جهت رفع این حالت از تمرین داخل بردن چانه استفاده می‌شود.

برای انجام این حرکت، در حالت ایستاده قرار گرفته و سر خود را در حالت صاف نگه دارید. یک دست خود را بالا بیاورید، انگشت شست و میانی را بر روی استخوان‌های ترقوه قرار داده و انگشت اشاره را نیز بر روی چانه بگذارید. این حرکت باعث می‌شود که چانه به سمت داخل برده شود و عضلات واقع در پشت گردن درگیر شوند. این وضعیت را برای مدت 10 تا 20 ثانیه حفظ کرده و برای مدت 5 ثانیه استراحت کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

حرکات کششی گردن 

حرکات کششی گردن برای درمان دیسک گردن

جهت رفع گرفتگی عضلات ذوزنقه‌ای فوقانی و همچنین عضلات بازکننده گردن که در اثر جلو نگه داشتن گردن در زمان نگاه کردن به صفحه نمایش رایانه یا صفحه کلید تحت فشار قرار دارند، حرکات کششی گردن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سر خود را به سمت راست خم کرده و جهت افزایش خمیدگی با دست فشار ملایمی به سر خود وارد کنید. این حالت را برای مدت 20 ثانیه حفظ کرده و سپس همین تمرین را برای جهت مخالف نیز انجام دهید. این تمرین را در هر دو جهت به تعداد دو بار تکرار کنید.

سر خود را در پایین نگه دارید و هر دو دست را بر پشت سر خود قرار دهید و فشار مختصری در جهت جلو به سر خود وارد کنید. این حالت را برای مدت 20 ثانیه حفظ کرده و این تمرین را به تعداد دو بار تکرار کنید.

تمرینات قدرتی ایزومتریک گردن 

تمرینات قدرتی ایزومتریک گردن برای درمان دیسک گردن

از این تمارین جهت افزایش مقاومت و قدرت گردن استفاده می‌شود. جهت انجام این تمارین، بایستی تنها از فشار ملایم استفاده شود و سپس حرکت در جهت مخالف نیز انجام شود تا سر در موقعیت یکسان قرار گیرد. به این منظور در حالی که نگاه به سمت جلو قرار دارد، دست راست یا چپ خود را بر یک طرف سر قرار داده و با سر خود به سمت دست فشار وارد کنید. این حالت را برای مدت 5 ثانیه حفظ کرده و سپس استراحت کنید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید. سپس همین تمرین را در جهت مخالف نیز انجام دهید. سپس هر دو دست خود را پشت سر خود قرار داده و سپس با سر خود به سمت عقب (به طرف دست‌ها) فشار وارد کنید. این حالت را برای مدت 5 ثانیه حفظ کنید. این حرکت را به تعداد 10 بار تکرار کنید.

هیدروتراپی 

در روش هیدروتراپی یا آب‌درمانی، از خاصیت طبیعی شناوری بدن به همراه چگالی نسبی آب به منظور کاهش فشار وارد بر طناب نخاعی استفاده می‌شود. این روش بدون ایجاد درد سبب تقویت عضلات کمر و گردن می‌شود.

ورزش‌های مناسب دیسک گردن در آب شامل تمارین مختلف و متعددی می‌شوند و بسیاری از این ورزش‌ها می‌توانند به طور ویژه جهت تسکین درد کمر و گردن مورد استفاده قرار گیرند. به علاوه این ورزش‌های دیسک گردن به تقویت عضلات و جلوگیری از بروز مجدد آسیب‌دیدگی کمک می‌کنند.

انجام ورزش دیسک گردن در آب به دلیل خواص آب، می‌تواند به کاهش وزن و فشاری که بر ستون فقرات وارد می‌شود، کمک کند. به عبارت دیگر، این نوع ورزش در آب به عنوان یک روش مناسب برای کاهش فشار و وزن بر ستون فقرات در نظر گرفته می‌شود. با انجام ورزش در آب، احتمال بروز آسیب‌های ناشی از حرکات ناخواسته در حین تمرین کاهش می‌یابد. همچنین، گرمای آب و صداهای آرامش‌بخش می‌توانند به ایجاد یک محیط درمانی مناسب کمک کنند. در نتیجه، انجام ورزش دیسک گردن در آب می‌تواند مزایایی مانند کاهش فشار و وزن بر ستون فقرات و ایجاد فضای آرامش‌بخش را به همراه داشته باشد.

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره رایگان