تاریخ: ۴ آذر ۱۴۰۲
دردی که به پا انتشار دارد، که از آن بعنوان رادیکولوپاتی یا سیاتیک نیز یاد می شود (درد سیاتیک)، بطور کلی ناشی از فشار بر روی اعصاب چه در داخل کانال و چه هنگام خروج از آن (ریشه اعصاب نخاعی) ، می باشد. که این فشار ناشی از دیسک پاره شده، دیسک بیرون زده ، ناشی از ضخیم شدگی لیگامان ها که بعنوان تنگی کانال شناخته می شود و یا ناشی از خارهای استخوانی(استئوفیت ها) می باشد. وقتیکه تنه ی استخوانی یک مهره کمر، بر روی مهره ی زیرین خود دچار لغزش وسرخوردگی می شود، (حالتی که به آن اسپوندیلولیستزیس می گویند) ، می تواند بر روی ریشه ی عصبی که در آن ناحیه از کانال نخاعی خارج می شود، فشار وارد نماید. در این سایت ما در ادامه به درمان درد سیاتیک و علائم آن می پردازیم.
در صورت وجود هر یک از علایم فوق مراجعه به کلینیک تخصصی کمر مرکز جامع توانبخشی امید، جهت معاینات بیشتر و اقدامات تشخیصی مورد نیاز از قبیل نوار عصب و عضله، جهت تشخیص و درمان به موقع، ضروری به نظر می رسد.
تزریق داخل کانال (اپیدورال) ترانس فورامینال کمر
یکی از روشهای موثر درمانی برای کاهش درد و التهاب در کمر و پاها، تزریق آزادسازی سیاتیک است. این روش از سال ۱۹۵۲ به صورت رسمی مورد استفاده قرار میگیرد و یکی از روشهای درمانی در دردهای عصب سیاتیک و دردهای پایین کمر است. هدف اصلی این نوع تزریقات داخل کانال، کاهش فشار و التهاب در محل خروج عصب سیاتیک از نخاع و در نتیجه بهبود درد و مسدود کردن مسیر درد میباشد. اثرات ضد التهابی تزریق استروئید اپیدورال علماً ثابت شده است. بر اساس مطالعات انجام شده در مرکز جامع توانبخشی امید در سال ۱۳۹۳، در دوره یک سال، در حدود ۷۵ درصد از بیماران مبتلا به سندرم رگ سیاتیک که به کلینیک تخصصی کمردرد امید مراجعه کرده بودند، پس از استفاده از این نوع تزریقات بهبود یافتند.
پس از آنکه درد بیماران مراجعه کننده به مرکز، طبق درمان های پلکانی، بهبودی نیابد، طبق نظر متخصصین مرکز بیماران در صورت وجود اندیکاسیون این مداخله، به اتاق عمل برده می شوند. پس از اقدامات اولیه جراحی، زیر هدایت زنده و تصاویر همزمان فلوروسکوپی از ستون فقرات بیمار، سوزن ظریف از طریق فضای بین ستون فقرات به فضای اپیدورال، وارد می شود. ابتدا با استفاده از مواد کنتراست زا و تصاویر همزمان فلوروسکوپ از محل دقیق تزریق اطمینان حاصل می شود، سپس استرویید به داخل کانال در منطقه ملتهب تزریق می شود. و بیمار دو ساعت پس از اتمام مداخله و آزاد سازی سیاتیک می تواند مرکز جراحی را ترک نماید.
این مداخله در زمان درد شدید بیماران سبب رفع درد و التهاب می شود و بیمار را قادر می سازد با ادامه اقدامات بازتوانی و فیزیوتراپی، درد کمر خود را درمان قطعی نماید.
کلینیک امید با رویکرد پلکانی در مقابل بیماریها عمل میکند و در ابتدا از درمانهای سادهتر و کم تهاجمی استفاده میکند. متخصصین طب فیزیکی این کلینیک ابتدا درمانهای ساده را به بیماران پیشنهاد میدهند. اگر بیمار به درمانهای ساده پاسخ ندهد، درمانهای تهاجمیتر و پرهزینهتر معرفی میشوند. در صورتی که شرایط بیمار به گونهای باشد که هیچ یک از این درمانها برایش موثر نباشد، متخصص طب فیزیکی بیمار را به جراح ماهر ارجاع میدهد. با این حال، اکثر بیماران با استفاده از خدمات ارائه شده در کلینیک امید، نیاز به جراحی را ندارند. در کلینیک امید، جراحیهای بستهای نیز انجام میشود که عبارتند از: