تاریخ: ۱ آذر ۱۴۰۲
برخی از بیماران علیرغم تشخیص دقیق و عمل موفقیتآمیز همچنان پس از جراحی دیسک کمر از کمر درد رنج میبرند. این کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر که مداوم یا با استمرار علائم می باشد و به آن عمل جراحی ناموفق کمر نیز گفته می شود، از عوارض جراحی دیسک کمر بوده و مانعی بر سر راه انجام وظایف و فعالیتهای روزانه به شمار میآید. در بعضی مواقع درد بعد از عمل می تواند به دلیل گرفتگی عضلانی یا چسبندگی باشد. البته جراحی ناموفق دیسک کمر به خود عمل جراحی مربوط نمیشود، چرا که اهداف عمل، یعنی پایدارسازی یا از بین بردن فشار، برآورده شدهاند؛ اما مشکل اینجا است که علائم کاملاً برطرف نشدهاند و یا درد بعد از جراحی دیسک کمر هنوز وجود داشته باشد.
عاملهای متعددی بر نتیجه جراحی ستون فقرات اثر میگذارند؛ یک احتمال این است که آسیب و ضایعهی عمل شده تنها دلیل درد نبوده باشد و مشکل اصلی به شیوهای مناسب اصلاح نشده باشد. کمر درد بعد از جراحی کمر در موارد انگشت شمار پیامد جراحی انجام شده است.
انواع کمر درد بعد از جراحی
کمر درد بعد از جراحی کمر معمولا شامل دو نوع می باشد که عبارتند از:
هفتههای اول
تشکیل بافت همبند پس از جراحی کمر بخشی از فرایند طبیعی التیام محسوب میشود. احتمال دردناک بودن بافت همبند بسیار کم است، زیرا این بافت هیچ پایانه عصبی ندارد که باعث درد کمر شود. با این حال، فیبروز اپیدورال، که تشکیل بافت همبند در نزدیکی ریشه عصب را شامل میشود، فشاری روی ریشههای عصب ایجاد میکند و ممکن است بیمار پس از جراحی دیسک کمر درد کمر تجربه کند. علائم مرتبط با فیبروز اپیدورال معمولاً در بازه زمانی 6 تا 12 هفته پس از جراحی دیسک کمر ظاهر میشوند. برخی بیماران در روزهای اولیه پس از جراحی احساس درد چندانی نمیکنند، اما درد به تدریج در همان زمانی که بافت همبند تشکیل میشود، شدت میگیرد و درد پا یا کمر بیمار شروع یا شدت مییابد. گاهی اوقات آسیب عصبی که ناشی از علت اصلی کمردرد بیمار است، فرآیند بهبود عصب را به طور آهسته تر میکند. درد سوزشی یا درد مالشی مداوم که یک نقطه را درگیر میکند و جابهجا نمیشود، نشاندهنده آسیب اطراف عصب است. انجام تمرینات کششی پس از عمل جراحی کمک میکند تا اثرات ناخوشایند مربوط به زخم اطراف ریشه عصب کاهش یابد.
درد مزمن
بیمارانی که از عوارض عمل دیسک کمر ناشی از جراحی ناموفق کمر رنج میبرند پس از عمل جراحی دیسک کمر با استمرار درد سابق یا بروز دردی جدید در پا و کمر و پشت بدن مواجه میشوند. کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر گاهی اوقات شبیه به درد پیش از عمل است و گاهی دردی جدید با شدت متفاوت یا در نقطهای جدید است.
دلایل
عاملهای گوناگونی در عمل جراحی ناموفق کمر نقش دارند که بعضی از آنها عبارتاند از:
- تشخیص نادرست عارضه(ها)
- درمان نامناسب عارضه(ها)
- فیوژن (الحاق یا خشک کردن) ناموفق ستون فقرات
- انجام عمل جراحی در سطح اشتباهی از ستون فقرات
- ایجاد عارضههای جدید ستون فقرات در سطحی دیگر پس از عمل جراحی باز ستون فقرات که یکی از عاملهای بسیار رایج به شمار میرود.
- تشکیل بافت همبند
- قرار دادن میلههای فلزی و قطعات مشابه طی عمل جراحی
- تکه جدا شدهی دیسک یا استخوان همچنان به عصب فشار میآورد.
- کاهش نیافتن فشار روی ریشه عصب به شیوه و میزان مناسب.
- آسیب عصب که باعث کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر می شود.
چسبندگی
تشکیل بافتهای فیبری (فیبروز اپیدورال) برای ترمبیم زخم ناشی از جراحی کمر بسیار شایع است. تشکیل بافت جای زخم به عنوان یکی از علل اصلی کمر درد پس از جراحی دیسک کمر محسوب میشود.
اگر تشکیل این فیبروز اپیدورال با استفاده از چسبندگی فیبری باعث اتصال به ریشه عصب ستون فقرات شود میتواند به ریشههای عصب فشار وارد کرده و منجر به کمر درد شود. به طور معمول، علائم مربوط به کمردرد بعد از جراحی و فیبروز اپیدورال ۶ تا ۱۲ هفته پس از جراحی کمر شروع میشود.
گرفتگی عضلانی
گرفتگی عضلانی نیز میتواند یکی از علل مهم دردهای بعد از جراحی باز دیسک کمر باشد.
علائم
بیمارانی که از عمل جراحی ناموفق و عوارض جراحی دیسک کمر رنج میبرند، احتمالاً با علائم زیر مواجه میشوند:
- کمر درد مداوم یا مزمن پس از جراحی دیسک کمر
- عارضههای جدید ستون فقرات
- احساس کمر درد در بالا یا پایین سطح درمان شدهی ستون فقرات
- محدود شدن توانایی حرکتی
- طولانی شدن دوره نقاهت و باز نیافتن قدرت طبیعی
- درد خفیف یا ملایم گردن، کمر و پشت بدن یا پاها
- درد خنجری پایین تنه
- حرکت نکردن مفصل
- گرفتگی یا اسپاسم
- اضطراب
- افسردگی
- وابستگی به داروهای تجویزی برای کنترل کمر درد
تشخیص
از آنجایی که عمل جراحی ناموفق کمر یک عارضه مشخص ستون فقرات محسوب نمیشود، علائم و سابقه پزشکی هر بیمار باید کاملاً بررسی شود تا بهترین دوره درمان طرحریزی شود. بسیاری از پزشکان به عنوان نخستین گام در روند فردی تشخیص، تست نوار عصب و عضله و آخرین تصاویر ام آر آی و سی تی اسکن را بازبینی میکنند. تست نوارعصب و عضله (عضله نگاری برقی یا الکترومیوگرافی EMG) یک روشهای متداول برای بررسی عملکرد عضلهها و اعصاب به شمار میرود. پزشک از این تست برای تعیین علت کمر درد پس از جراحی دیسک کمر، کرختی/ گزگز کردن و ضعف گردن یا کمر استفاده میکند. تحت فشار قرار گرفتن عصب (رادیکولوپاتی یا آسیب اعصاب)، آسیبهای عصبی محیطی و بیماری عضلانی از جمله عارضههایی هستند که معمولاً در این مرحله تشخیص داده میشوند. روند تشخیص معمولاً از دو بخش تست اعصاب (موسوم به “بررسی هدایت عصبی”) و دیگر آزمایشهای عضلانی (موسوم به “الکترومیوگرافی یا عضلهنگاری برقی”) تشکیل میشود. پزشک با بهرهگیری از نتایج این بررسیها به نحوهی عملکرد عصب و عضلهها پی میبرد و دامنه دلایل احتمالی درد کمر بعد از جراحی دیسک کمر و ضعف عضلانی را محدودتر میکند. دقت تست توار عصب و عضله تا حد زیادی بسته به کسی است که تست را انجام میدهد. در کلینیک امید نیز، پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی این تست را با استفاده از دستگاههای دقیق الکترودیاگنوسیک و سوزن های استاندارد، جهت بررسی کارکرد عصب و عضله مربوطه برای بیماران این مرکز انجام می دهند.
همچنین استفاده از mri و تزریقها در تشخیص محل دقیق چسبندگیها نقش بسیار مهمی دارد.
اقدامات و مراقبت ها ی پس از جراحی
برای بهبود کمر درد و کاهش احتمال بروز درد پس از جراحی ستون فقرات و دیسک کمر باید در دوره بهبودی بعضی از راهکارها را با صلاحدید پزشک بکار گیرد. در ادامه به این راهکارها اشاره شده است.
دارو
استفاده از داروهای خاص در فرایند جوش خوردن ستون فقرات تحت تأثیر قرار میگیرد و بهتر است این داروها را بیش از شش ماه پس از عمل جراحی دیسک کمر، مگر در موارد ضروری و به دستور پزشک، مصرف نکرد. این داروها شامل کورتیزونهای خوراکی و داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب مانند ایبوپروفن، الیو، آسپرین، مورتین و ادویل هستند. بیشتر بیماران در چند هفته اول پس از عمل نیاز به مسکنهای قوی دارند، اما مصرف آنها باید به تدریج کاهش یابد همزمان با بهبود کمردرد پس از عمل جراحی دیسک کمر.
مواظبت از زخم
بستههای فلزی معمولاً برای بستن اکثر زخمها استفاده میشود. جراح یا دستیار پس از عمل جراحی دیسک کمر، معمولاً بین 6 تا 14 روز، بستهای فلزی را باز میکنند. سپس باریکههای بسیار کوچکی از نوار پانسمان در کنار لبههای زخم قرار داده میشود تا این لبهها در طول فرآیند التیام و استراحت بیمار نزدیک یکدیگر باقی بمانند. این نوارها به طور خودبخودی و به مرور زمان کنده میشوند. اگر زخم هنگام استحمام مرطوب شود، باید با یک حوله تمیز خشک شده و با نوار و گاز خشک پوشانده شود. اگر زخم خونریزی داشته یا خون از آن خارج میشود، پانسمان باید هر زمان که کثیف شود تعویض شود. در صورت ادامه یافتن هر گونه ترشح بیش از یک یا دو روز پس از عمل جراحی دیسک کمر یا مواجهه با نشانههای عفونت، باید بلافاصله به جراح مراجعه کرد، زیرا نادیده گرفتن این علائم میتواند منجر به درد کمر پس از عمل جراحی دیسک کمر شود.
حرکت
پس از عمل جراحی، بیمار باید با احتیاط کامل حرکت کند تا محل جراحت آسیب نبیند و به خاطر داشته باشد که التیام عضلهها، بافتهای نرم و بخیههای عمیق حداقل شش هفته زمان میبرد. احتمالاً پس از گذشت این مدت، تجهیزات فلزی که در کمر قرار داده شدهاند، با حرکت بدن تغییر مکان نمیدهند. البته، ثابت ماندن آنها به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما یکی از این عوامل سرعت اتصال قطعههای استخوان (جوش خوردن) در ستون فقرات است.
اگرچه نشستن، ایستادن، راه رفتن و دراز کشیدن فعالیتها و موقعیتهای قابل قبولی هستند، اما بیمار نباید حرکات مکرر و ناگهانی انجام دهد. برخی از فعالیتهایی که به شدت توصیه نمیشود، شامل بلند شدن از نردبان، خم شدن کمر، چرخیدن، سرپا نشستن یا دولا شدن است. عبور از پلهها به تنهایی معمولاً مشکلی ندارد، اما توصیه میشود که بیمار حداقل یکبار این حرکت را تحت نظارت پزشک انجام داده باشد. این محدودیتها عموماً برای مدت 6 هفته تا 3 ماه پس از جراحی جهت کاهش خطر درد کمر پس از عمل جراحی دیسک کمر رعایت میشوند.
با این حال، خم شدن برای مسواک زدن یا شستوشو پس از چند روز از جراحی معمولاً مشکلی ندارد. برای برداشتن اشیاء از زمین، میتوان از “قلاب” استفاده کرد که میتوان آن را طی مدت بستری شدن در بیمارستان تهیه کرد.
ورزش و حرکات اصلاحی
در 6 هفته اول پس از عمل جراحی دیسک کمر، بیمار تنها مجاز به راه رفتن بر روی سطح صاف زمین است. پس از گذشت این مدت، بیمار میتواند به استخر بروید و در صورت تمایل شنا کند. اما پرش، شیرجه، نیمچرخش یا خیز برداشتن ممنوع است.
استفاده از دستگاههایی مانند دوچرخه ثابت، دوچرخه عادی، دستگاه کوهنوردی، وزنه، دستگاه کراس ترینر یا درازنشست تا زمانی که توسط جراح یا دکتر فیزیوتراپی تأیید شود، غیرمجاز است. استفاده از این دستگاهها ممکن است باعث درد کمر پس از عمل جراحی دیسک کمر شود.
استحمام
به دلیل وارد شدن فشارهای بیش از اندازه به مهرههای کمری هنگام وارد شدن به وان و خارج شدن از آن توصیه میشود که بیمار ظرف سه ماه نخست پس از جراحی دیسک کمر تنها به دوش گرفتن اکتفا کند. نشستن روی صندلی حمام به دلیل کاهش احتمال سر خوردن یا افتادن مفید است.
تغذیه
اگرچه توانایی بیمار در پیوند خوردن مناسب ستون فقرات مبتنی بر عاملهای گوناگونی است، تعداد انگشتشماری از آنها به اندازه تغذیه سالم اهمیت دارند. استخوان برای رشد کردن در قالب یک اتصال یکپارچه بیش از هر چیز به پروتئین نیاز دارد که از دو منبع غذا و نوشیدنی یا از تجزیه عضلهها به بلوکهای تشکیل دهنده پروتئین تأمین میشود. بنابراین اگر پروتئین کافی از راه غذا و نوشیدنی به پیوند استخوانی نرسد، پروتئین لازم از عضلهها گرفته خواهد شد و میزان خستگی بیمار افزایش خواهد یافت. بنابراین بیمار باید طی چند ماه نخست بعد از جراحی دیسک کمر پروتئین بیشتری مصرف کند. مواد غذایی سرشار از پروتئین از جمله لبنیات، ماهی، تخم مرغ، مرغ، بوقلمون و گوشت قرمز باید در رژیم غذایی گنجانده شود. البته جوش خوردن استخوانهای در حال بهبود در مجموع به کالری بیشتر نیاز دارد، بنابراین بیمار همچنان باید از یک رژیم غذایی متعادل برخوردار باشد. از آن رو که اشتهای بیمار معمولاً تا مدتی پس از جراحی کاهش مییابد، جذب ویتامین از راه غذا خوردن نیز طبعاً کاهش مییابد؛ پس مصرف ویتامینهای مکمل به تأمین عاملهای ضروری برای التیام اتصالهای استخوانی کمک میکند. مولتی ویتامین حاوی آهن این خصوصیت را دارد و به ذخیره مجدد آهن مورد نیاز برای جبران کم خونی ناشی از خونریزی طبیعی طی عمل کمک میکند. عامل تغذیه می تواند به کاهش کمر درد پس از جراحی دیسک کمر کمک کند.
بریس و کمربند طبی
بسیاری از بیماران به یمن ظهور پیشرفتهای فنی و تخصصی در زمینه تجهیزات پزشکی، مجبور نیستند بریسهای کمری را برای ثابت نگه داشتن خارجی مهرههای کمری تحمل کنند. بااین وجود، بیمار در صورت تجویز پزشک معمولاً باید 3 ماه بریس ببندد و احتمالاً اجازه خواهد داشت هنگام استحمام و خوابیدن بریس را باز کند. بریس کمک می کند که کمر درد بعد از جراحی کمر کاهش پیدا کند.
رانندگی
بیمار معمولاً اجازه دارد 2 تا 3 هفته پس از جراحی دیسک کمر رانندگی کند؛ البته رانندگی به دلیل ناتوانی بیمار در فشردن ناگهانی پدال ترمز، درد ناشی از نشستن طولانی مدت یا سوار ماشین شدن و پیاده شدن از آن محدود میشود. در صورت کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر بهتر است از رانندگی اجتناب کنید.
کاهش و افزایش وزن
کاهش یا افزایش وزن بیمار در چند ماه نخست پس از عمل جراحی دیسک کمر طبیعی و در حقیقت توازنی است که بین از دست دادن وزن به دلیل مصرف کمتر کالری ناشی از بیاشتهایی و افزایش وزن ناشی از کاهش فعالیت برقرار میشود. وزن به مرور زمان از یک سو با بهبود اشتها افزایش و از سوی دیگر با افزایش فعالیت، به ویژه با شروع فیزیوتراپی، کاهش مییابد.
فیزیوتراپی (طب فیزیکی)
فیزیوتراپی معمولاً 3 تا 4 ماه پس از عمل جراحی دیسک کمر شروع میشود و 6 تا 12 هفته طول میکشد. در فرآیند فیزیوتراپی بعد از عمل دیسک کمر، ابتدا به منظور دستیابی به بیشترین میزان انعطافپذیری، نرمشهای کششی انجام میشود و سپس نرمشهای ایروبیک (هوازی) برای بهبود شرایط بدن آموزش داده میشود. در ادامه تمرین مقاومتی، معمولاً با استفاده از وزنه، جهت افزایش مقاومت و پایداری بدن، به ویژه ستون فقرات، انجام میشود. انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی دیسک کمر در کسب و حفظ بهترین نتیجه و کاهش احتمال کمر درد پس از عمل جراحی نقش حیاتی دارند.
درمان کمر درد مزمن پس از جراحی دیسک
کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر که بصورت مزمن باشد میتواند ناشی از عمل جراحی ناموفق کمر باشد که در این صورت بنا بر تشخیص پزشک روشهای درمانی گوناگونی ممکن است تجویز شود. در ادامه بعضی از این روشها به اختصار توضیح داده میشوند. پزشک پیش از تعیین برنامهی درمانی بهینه برای عمل جراحی کمر ناموفق، عاملهای متعددی را در نظر میگیرد. علت اولیه و اصلی انجام عمل، درد قبل از عمل کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر و ماهیت درد کنونی بیمار از جمله این عاملها به شمار میآیند.
کلینیک امید در مواجه با بیماریها، رویکرد پلکانی دارد و استفاده از درمانهای سادهتر را در اولویت خود قرار میدهد متخصصین طب فیزیکی این کلینیک ابتدا درمانهای ساده و کم تهاجمی را به بیماران پیشنهاد میدهند. در صورتی که بیمار به درمانهای ساده پاسخ نداد، استفاده از درمانهای تهاجمیتر و پرهزینهتر توصیه میشود. در نهایت اگر شرایط بیمار به گونهای است که هیچ کدام از این درمانها برای او مفید واقع نشد، متخصص طب فیزیکی بیمار را به جراح متبحر ارجاع میدهد. اما بیماران در اکثر موارد با استفاده از خدماتی که در این کلیینک ارائه میشود، از درمان جراحی بینیاز میشوند. از جمله از جراحیهای بستهای که در کلینیک امید انجام میشود عبارتند از:
تزریق اوزون
اوزون درمانی یک روش تزریقی است که باعث تحریک و بازگشت جریان خون به بافت ها میشود و با مهیا کردن مواد لازم برای بافت های آسیب دیده باعث بازسازی و بهبودی آنها می شود. با استفاده از این روش عمل بسته و بلوک عصبی ستون فقرات، بیمار به اتاق عمل برده میشود و با قرار دادن بالشت زیر شکم دمر میخوابد. ناحیه مورد نظر آماده، ضدعفونی و با پارچه مخصوص پوشانده میشود. این عمل معمولاً تحت بیحسی موضعی انجام میشود. این عمل به کمک تصاویر فلوروسکوپی انجام میشود و دستگاه به گونهای متمرکز میشود که تصویری واضح را برای مشاهده ناحیه آسیب دیده به دست دهد. سوزن به کمک تصاویر فلوروسکوپ وارد دیسک معیوب میشود و سپس 3 تا 10 سی سی مخلوط اکسیژن ـ اوزون درون دیسک تزریق میشود. عوارض تزریق اوزون بسیار نادر است و گرفتگی عضلانی پس از عمل و درد سوزشی موقت است و بیمار معمولاً ظرف یک روز پس از عمل مرخص می شود. تزریق اوزون میزان موفقیتی در حدود 80 درصد دارد.
فیزیوتراپی
تمام کمر دردهای پس از عمل شبیه به هم نیستند، بنابراین درمان باید متناسب با علائم و شرایط خاص هر بیمار طراحی شود. دکتر فیزیوتراپی پس از معاینه کامل بیمار، نتایج را بررسی میکند، عاملهای تأثیرگذار بر مشکل کمر درد بعد از عمل جراحی کمر را تشخیص میدهد و برنامه درمانی منحصر به فردی را برای عارضه هر بیمار به صورت جداگانه طرح ریزی میکند. درمانها شامل موارد زیر میشوند:
- درمان با دست (منوال تراپی)، برای مثال دستکاری ستون فقرات، به منظور افزایش توانایی حرکتی مفصلها وبافتهای نرم
- نرمشهای انعطافپذیری و تقویتی خاص
- آموزش در زمینه مراقبت بهتر از کمر بعد از جراحی دیسک کمر
- آموزش روش صحیح بلند کردن اشیاء، خم شدن و نشستن برای انجام وظایف در محل کار و خانه و همچنین فراگیری حالتهای مناسب خوابیدن
- مشاوره در زمینه تدوین برنامه فعالیت فیزیکی کارا و ایمن جهت افزایش سلامت کلی
- بهرهگیری از درمانهای سرد یا گرم یا تحریک الکتریکی برای تسکین کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر
حرکات ورزشی
ورزش کردن پس از عمل جراحی دیسک کمر، پشت بدن و کمر را تقویت میکند و نتایج عمل را بهبود میبخشد. البته همواره باید پیش از شروع برنامه تمرینی با پزشک مشورت نمود. بهتر است پس از عمل جراحی دیسک کمر در ابتدا ورزش شنا یا پیادهروی را انجام داد. پیادهروی به اتصال و جوش خوردن استخوانهای ستون فقرات و رشد سریعتر آنها در کنار یکدیگر کمک میکند. شنا نیز یکی از ورزشهای کم برخورد است که علاوه بر تقویت کمر در سوزاندن کالری نیز مؤثر است. نرمشهای کششی را به طور منظم انجام دهید تا دامنه حرکتی و انعطافپذیری ستون فقرات را حفظ کنید. دراز کشیدن به پشت و بالا بردن یک پا به سمت بالاتنه و حفظ این حالت به مدت 30 ثانیه و سپس انجام این حرکت با پای دیگر نمونهای از این نرمشهای کششی مفید به شمار میآید. نرمش توضیح داده شده را باید طی دو نوبت انجام نرمشهای کششی در روز و در هر نوبت سه بار تکرار کرد.
روش های عمل بسته و بلوک عصبی کمر
تزریق ترانسفورمینال یا بلوک عصبی
اگر علت کمر درد بعد از جراحی به دلیل چسبندگی باشد، متخصص طب فیزیکی میتواند با استفاده از تزریقهای ترانسفورمینال آن را درمان کند که به خوبی میتواند چسبندگیها را باز کند. استفاده از روش دارو درمانی کمردرد و تزریق داروی کورتیکواستروئید داخل فضای اپیدورال ستون فقرات را بلوک عصب اپیدورال میگویند. این فضا بین غشاء پیرامون ریشههای عصب و سطح داخلی مجرای نخاع شکل گرفته توسط مهرهها واقع است. سوزن پس از بیحسی موضعی پوست برای از بین بردن درد در محل تزریق، وارد فضای اپیدورال میشود. پزشک به منظور حصول اطمینان از ایمنی و دقت، تزریق را به کمک دستگاه رادیولوژی فلوروسکوپ و با استفاده از عاملی با رنگ متضاد برای تأیید محل قرارگیری سوزن انجام میدهد. داروی بیحسی موضعی و کورتیکواستروئید ضدالتهاب داخل فضای اپیدورال تزریق میشود تا ورم اطراف ریشههای عصب را کاهش دهد و فشار و درد کمر پس از جراحی دیسک کمر را کم کند.
در بعضی مواقع نیز درد بعد از جراحی دیسک به علت خود عمل و یا عوارض ناشی از آن نمی باشد. بلکه سابقه آرتروز ستون فقرات میتواند منجر به این دردها شود. در این صورت استفاده از تزریق در فاستها و بوک رادیوفرکوئنسی میتواند راهکار موثری برای تسکین درد باشد.
تزریق در مفاصل فاست
تزریق در مفصل فاست ابزار تشخیصی دقیقی است که نتایج درمانی فوقالعادهای را نیز به ارمغان میآورد. پزشک با استفاده از دستگاه رادیولوژی فلوروسکوپ میتواند به خوبی مفصل(های) آسیب دیده را ببیند و سوزن را دقیقا در محل مفصل قرار داده و دارو را در آن تزریق کند. ماده تزریقی در مفصل فاست ترکیبی از داروی بیحسی موضعی و داروی ضدالتهاب کورتیکواستروئید است. این مخلوط هم درد و هم التهاب برخاسته از مفصل درگیر را کاهش میدهد. نتیجه موفقیتآمیز مؤید این تشخیص است که مفصل فاست در حقیقت “مولد درد” و علت کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر محسوب میشود. چون تزریق در مفصل فاست تحت بیحسی موضعی انجام میشود، دارای این مزیت است که بازخورد آنی و سریعی را در ارتباط با تأیید یا عدم تأیید منشأ درد به دست میدهد.
فرایند اصلی تزریق حدوداً 10 تا 20 دقیقه طول میکشد. تأثیرگذاری داروی استروئیدی 2 تا 7 روز پس از تزریق شروع میشود و دست کم تا چند ماه دوام دارد. خوشبختانه عوارض و اثرات جانبی جدی این تزریق نادراند.
رادیوفرکوئنسی (RF)
اگر درد بعد از جراحی باز دیسک کمر ناشی از ارتروز ستون فقرات باشد استفاده از عمل بسته رادیوفرکوئنسی میتواند برای کاهش درد بسیار موثر باشد. در روش رادیوفرکوئنسی یک بریدگی در عصب ستون فقرات با حرارت ایجاد شده توسط امواج RF ایجاد میشود تا انتقال سیگنالهای درد به مغز توسط این عصبها بلوک شود و بدین ترتیب درد بیمار آرام میشود.
جراحی مجدد
درمانهای گوناگونی برای جراحی ناموفق دیسک کمر با توجه به دلیل عدم موفقیت جراحی وجود دارد. درمان جراحی احتمالاً تکرار عمل کاهش فشار یا خشک کردن و فیوژن ستون فقرات را در برمیگیرد. علت های مختلفی برای بروز کمر درد پس از جراحی دیسک کمر وجود دارد از جمله عمل جراحی ناموفق کمر. حائز اهمیت است که شما تمامی دستورات پزشک مربوط به مراقبت های بعد از عمل جراحی دیسک کمر را به درستی انجام دهید. در صورت بروز هر گونه کمر درد پس از عمل جراحی دیسک کمر به پزشک مراجعه کنید.
29 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
باسلام من ٢ماه ونيم عمل ديسك كمر l5s1 انجام دادم وچند هفته بعد از عمل پاي راستم ميسوزه وپشت ساق پاي چپم هم درد ميكنه همچنين نه زياد ميتونم بايستم وبشينم كمرم درد ميكنه حتي تا ١٥روز پيش نميتونستم جورابامو بپوشم هر كاري ميكردم دستام به پاهام نميرسيد وپاهام هم نميتونستم بلند كنم مثل اينكه كمرم خشك شده بود در طول اين دوران هم فيزيو تراپي ورزش واستخر هم انجام ميدم با تشكر
سلام وخسته نباشید من یکسال هستش عمل جراحی دیسک کمری داشتم تنگی کانال نخاعی ولی انگشتان پای چپ من سه تاش بی حسی دارن و در راه رفتنم مشکل ایجاد میکنه به دکترم مراجعه کردم ولی جوابی درست حسابی نگرفتم ولی در ناحیه کمرم هیچ دردی ندارم الا ن مشکل چیست با تشکر
با سلام وخسته نباشید توصیه ها و مراقبتهای بعد از عمل بسیارعالی بود
از شما خاهشمندم نرمشهای کششی بیشتری معرفی کنیدهمراه با عکس ممنونم
لطفا درباره عملهای بسته دیسک مثل آندروسکوپی ک حدود۲ سانت باز میشه بیشتر توضیح بدید’ درد در چه حد میباشد بعد ازعمل و آیا باز هم ب کمربندطبی نیاز هست??
ممنون کلا مطالب سایت عالی بود
حدود یکسال پیش عمل دیسک کمر انجام داده ام درد پا ودرد ناشی از عصب سیاتیک رفع شده ولی درد شدید کمر هنوز مثل سابق ولی باشکلی دیگر امانم رابریده و نیز بالای زانوی پای چپم هم بی حس شده است لطفا مرا راهنمایی کنید
6ماهه عمل باز کردم.ولی هیلی سیاتیک اذیتم میکنه چه کارکنم
سلام 6 ساله جراحی پارگی دیسک کمر l4-l5 انجام دادم از همان روز اول درد شبانه روزی دارم یکجا نمیتوانم بنشینم و یا وایستم درد کمر امانم نمیدهد هر دکتری که میرم میگن عمل خوب بوده چرا نمیدانم ؟؟؟؟
سلام..
من عمل جراحی دیسک انجام دادم ولی کشاله پای راستم در هنگام پاشدن از تخت دوچار گرفتگی شدید میشه ولی بعد از راه رفتن آزاد میکنه ..ممنون میشم راهنماییم کنید..
برای این مورد می توان فیزیوتراپی تخصصی انجام داد
هیجده ماه هست کمرم و عمل کردن مهره ال 3-4-5 با نصب چهار تا پلاتین الان هنوز هم پا هام بی حسه رو پنجه پای چپمم نمی توانم به ایستم و نمی توانم راه برم چه کار باید بکنم
با سلام و خسته نباشید حدود سه ماه و نیمه که عمل دیسک و تنگی کانال انجام دادم حدود دو هفته میشه که دوباره پام سر میشه و سمت راست کمرم درد میکنه راهنمایی بفرمایید
سلام در اقدام اول نیاز هست معاینه شده و سپس فیزیوتراپی تخصصی انجام شود ، در صورتی که بعد از ۵ جلسه نتیجه مطلوب نبود تهیه ام ار ای مجددو تست نوار عصب در تشخیص کمک می کند
سلام وقت بخیر من حدود یک مااست که عمل بازدیسک کمر انجام دادم الان خداراشکر دردم خوب شده .فقط راه میروم کمرم یکم کج میشه .چیکاربایدانجام بدم که مثل اول راه بروم
سلام وقت بخیر غالباً بعد از بعضی از جراحی های ستون فقرات عملکرد عضلات یک طرف از کمر دچار اختلال می شود که عامل اصلی این کج شدن ستون فقرات بعد از عمل جراحی می باشد به منظور درمان بعد از معاینه بالینی و روش های درمان های دستی یا بریس هایی که بتواند کشش در ستون فقرات و این عضله ایجاد کند به کار برده می شود
تعیین وقت
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام. من ۶ هفته است عمل فیوژن دیسک کمر رو انجام دادم، از هفته ی پنجم صدایی مثل قریژ قریژ در کمرم احساسمیکنم، مخصوصا صبح که بیدار میشم. صداشو خودم میشنوم، همون قسمت عمل هست حتی نفس میکشم صدا میده. از وقتی صدا میده شبا به پهلو میخوام بخوابم درد دارم. تورو خدا جواب بدین دکترم تا ۳ماه بعد عمل وقت نمیدن فقط منشی ها جواب میدن. آیا عملم مشکلی داره؟
سلام باید کمربند طبی استفاده کنید حتما تا ۳ ماه بعد از عمل
سلام، مامان من ده روزپیش عمل دیسک انجام دادن وشش تامهره براش گذاشتن، دکترازهمون اول گفت که راه بره تاشش روزبه کمک ما دستشویی می رفت وقدم هم می زد بعد ازشش روزکمردردشدیدگرفته که اصلا نمی تونه راه بره روی تخت میشنه ودرد نداره ولی موقعی که می خوادراه بره کمرش می گیره ونمی تونه پاشو جلو بکشه،خیلی می ترسه که نتونه راه بره، ممنون می شم راهنماییم کنین
ایشان باید فیزیوتراپی انجام دهند
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
با سلام من 2ماه میشه عمل جراحی باز در ناحیه کمر انجام دادم که 6تا پلاتین گذاشتن با توجه به اینکه کارم سنگین هست وکارگر هستم بعد ازدو روز سرکار رفتن جای بخیه ها کمی ورم کرده لطفا پاسخ بدید مشکلی پیش نمیاد?با تشکر
این مورد باید از نظر التهاب و عفونت بررسی شود
سلام من الان چهاده روزه عمل کردم دیسک چهار خوب بودم ولی وقطی رفتم بخیه را کشیدم وبعد حمام رفتم بعد پای راسم به زدن ادامع داد وقتی. راه میروم پام میزنه ونمیزاره درست را بروم تورو خدا بگید چیکار کنم
با توجه به توضیح شما باید معاینه شده و نوار عصب از پاها تهیه شود
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام مادر من یک ماه پیش عمل کرده
هیچ مشکلی نداشته
ولی دو روز پیش که حمام میره ، دچار درد بخیه میشه
میگه مثل روز اول درد میکنه
قبلا هم شسته بودش و حمام هم رفته بود
ولی اینبار اینجور شد
چیکار کنیم؟!!
مورد خاصی نیست
در صورت تکرار طی روز های آینده باید معاینه شود
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام من دوماه عمل فیوژن انجام دادم به خاطر دوری دکتر نتونستم برم ویزیت بشم فیزیوتراپی انجام ندادم الان پای راستم دوروزه گزگز وخواب رفتگی داره چکارکنم لطفا راهنمایی بفرمایید
با توجه به شرح حال باید معاینه شده و تست عصب از پاها به عمل آید تا بتوان علت را تشخیص داد
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام وقت بخیر، مامان من 4ماه قبل عمل فیوژن کمر داشتن الان وقتی کار میکنند در ناحیه کمر درد دارند علت چیست؟ ممنون
سلام بفرمائید چند سالتونه و تصویر رادیوگرافی بعد از عمل را ارسال کنید در واتس آپ ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵ تا بتوان نظر دقیق داد
سلام ،مادر من حدود ۴روزه که عمل دیسک کرده و دو روزه ک مرخص شده و دکتر قرص سیپروفلوکساسین داده ولی مادرم با خوردن این قرص حالش بد میشه مثل فشار افتادن،میخاستم ببینم چی میتونه به جاش بخوره؟؟
متاسفانه دارو را نمی توان با اینگونه مشاوره ها تجویز کرد مگر اینکه پزشک خود ایشان تحویز کنند