تاریخ: ۳۰ آبان ۱۴۰۲
بریس میلواکی یک تجهیز ارتوپدی است که برای متوقف کردن روند پیشروی اسکولیوز و کیفوز به کار برده میشود. بریس اسکولیوز باعث اعمال فشار به ستون فقرات و دندهها شده و روند تشدید اسکولیوز را متوقف میکند. بریس میلواکی شامل یک کمربند پلیاتیلنی سخت است که سه میله صاف قابل تنظیم به آن متصل شده است. معمولاً، یک میله عریضتر جلو و دو میله باریکتر در پشت این بریس قرار دارند. طول میلهها را میتوان با استفاده از پیچ گشتی تنظیم نمود. میلهها همیشه به سمت بالای بدن بالا میآیند و به یک یقه فلزی در بالای بریس متصل میشوند. یقه نیز قسمتی برای حمایت از چانه و سر دارد. کل بریس از قسمت بالای پشت آن باز میشود. یقه با پیچهای کوچکی تنظیم میشود و کمربند با تسمههای چرمی سفت میشود.
متخصصین کلینیک فیزیوتراپی و توانبخشی امید در حوزه درمان و ترمیم اسکولیوز تخصص دارند. آنها بهترین نوع بریس و تجهیزاتی که به طور سفارشی طراحی میشوند و برای شرایط و سبک زندگی شما مناسب هستند را به شما توصیه میکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
مدارک کامل و قطعی وجود ندارد که نشان دهد اگر اسکولیوز درمان نشود یا اگر برای درمان اسکولیوز از بریس یا فیوژن ستون فقرات استفاده شود احتمال کمر درد یا ابتلا به آرتروز را در بلند مدت افزایش مییابد
هر چه سن کودک کمتر باشد یا اگر باید او رشد بیشتری کند، احتمال پیشروی اسکولیوز در او افزایش مییابد. پس از بلوغ، انحرافهای کمتر از 50 درجه پیشروی بیشتری نخواهند کرد. به همین دلیل، هدف نهایی از مدیریت اسکولیوز، حفظ انحراف زیر 50 درجه تا زمان بلوغ کودک است. کودکانی که انحراف ستون فقرات آنها کمتر از 50 درجه است معمولاً تا بزرگسالی بدون وجود مشکل مهمی که مرتبط با اسکولیوز باشد رشد میکنند.
اقدامات درمانی اسکولیوز بر اساس درجه انحراف ستون فقرات که در عکسهای گرفته شده با اشعه ایکس مشخص میشود تعیین میگردند. در ادامه به برخی نکات مهم در درمان این بیماری اشاره میکنیم.
کمتر از 10 درجه
این اسکولیوز نیست. اسکولیوز به انحراف بیش از 10 درجه ستون فقرات گفته میشود. انحرافهای کمتر از 10 درجه به عنوان انحرافهای عادی شناخته میشود درست همان طور که برای قد و وزن محدوده نرمال وجود دارد.
انحراف بین 10 تا 3 درجه
در این محدوده، برای ارزیابی پیشروی اسکولیوز، بیمار نیاز به نظارت پزشکی دارد. خطای اندازهگیری در عکسهای اشعه ایکس تا 4 درجه است. این به این معنی است که تفاوت 4 درجهای در تشخیص چشمی انحراف ستون فقرات ممکن است واقعی نباشد و به جای آن، نشاندهنده عدم دقت ذاتی در اندازهگیری روی عکسهای اشعه ایکس است. به همین دلیل، پیشروی قابل توجه به عنوان افزایش حداقل 5 درجه تعریف میشود. نرخ رشد و پیشروی معمولی اسکولیوز یک درجه در هر ماه است، بنابراین برای مشاهده پیشروی قابل توجه، حداقل زمانی 5 ماه طول میکشد. به همین ترتیب، کودک باید هر شش ماه یک بار تحت معاینه فیزیکی پزشکی قرار گیرد و عکسبرداری از ستون فقرات او با استفاده از اشعه ایکس انجام شود.
انحرافهای بین 30 تا 50 درجهای
روش درمانی استاندارد در این محدوده، استفاده از بریسها است. به بریس اسکولیوز، بریس TLSO نیز گفته میشود که محدوده ستون فقرات صدری و کمری را در برمیگیرد. هدف اصلی از به کارگیری بریسها متوقف کردن یا کند کردن سرعت پیشروی انحراف ستون فقرات است تا زیر 50 درجه باقی بماند. عکسهای گرفته شده با اشعه ایکس در هنگام استفاده از بریس نشان میدهد که بریس میتواند ستون فقرات را صاف کند اما زمانی که بریس برداشته میشود، انحراف نیز به حالت اولیه خود بازمیگردد. دو نوع اصلی از این بریسها، بریس میلواکی و بریس بوستون هستند.
بریس باید بیش از 20 ساعت در طول شبانه روز پوشیده شود. برای انجام امور بهداشتی و ورزشی میتوان بریسها را از بدن خارج کرد. بریسهای پاره وقت به خوبی مؤثر واقع نمیشوند یا اصلاً استفاده از آنها اثری نخواهد داشت. بریس به تدریج و ظرف مدت دو هفته به کودک پوشانده میشود تا کودک به آن عادت کرده و پوست او به دلیل استفاده از بریس تحریک نشود. پس از این که کودک به مدت دو هفته یا حدود چهار هفته پس از اولین تنظیم از بریس به طور مدام استفاده کرد، باید از او با وجود بریس به وسیله اشعه ایکس عکسبرداری شود.
استفاده موفقیتآمیز از بریس منجر به کاهش تقریبی 50 درصدی انحراف ستون فقرات میشود و میتوان مقدار دقیق آن را با استفاده از عکسهای اشعه ایکس تشخیص داد. در آخرین ویزیت با پزشک، عکسبرداری از ستون فقرات بدون وجود بریس انجام میشود. برای این منظور، در شب قبل از ویزیت، بریس باید باز شده تا ستون فقرات به صورت کامل باز شود و اندازهگیری دقیقتری از انحراف ستون فقرات امکانپذیر شود. درمان موفقیتآمیز با استفاده از بریس، باعث کاهش تقریبی 80 درصدی پیشروی ستون فقرات در کودکان میشود.
انحراف بیش از 50 درجه
اگر انحراف ستون فقرات بیش از 50 درجه شود، ستون فقرات توانایی خود را برای جبران انحراف از دست میدهد و پیشروی حتی پس از بلوغ کودک اجتنابناپذیر خواهد شد. تنها راه جلوگیری از پیشروی در این مرحله انجام عمل جراحی به نام فیوژن ستون فقرات است. مهرههای ستون فقرات را مانند دانههای تسبیح در نظر بگیرید. ستون فقرات بین مهرهها خم میشود همان طور که تسبیح از بین دانههای آن خم میشده و باعث حرکت دانهها میشود. راه متوقف کردن حرکت مهرهها این است که آنها را به هم بچسبانید. در عمل جراحی فیوژن ستون فقرات هم مهرهها به هم وصل میشوند.
انواع بریسها
بریس به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: بریسهای سخت و بریسهای دینامیک. بیشتر بریسهای سخت را باید به طور مستمر (بین 16 تا 23 ساعت در شبانه روز) یا در هنگام شب (بین 8 تا 10 ساعت) پوشید.
بریسهای سخت
بریسهای سخت رایجترین نوع بریس برای درمان اسکولیوز و غالباً مؤثرترین آنها برای این منظور هستند. متخصص بریس این بریسها را هم به صورت پیشساخته و هم به صورت سفارشی و متناسب با کمر و بالا تنه بیمار میسازد، در این بریسها نقاط فشار اضافی در نظر گرفته میشود که میتواند انحراف ستون فقرات را ترمیم کند. برخلاف تصور عمومی، بیماران میتوانند بسیاری از این بریسها را زیر لباس خود هم بپوشند. به عنوان مثال، بریس بوستون از ارتوز صدری – کمری – ساکرال یا پوشش کامل برای شکلدهی دوباره به ستون فقرات استفاده میکند که از تیغههای شانه تا لگن را در برمیگیرد البته بریسهای دیگر مانند بریس میلواکی حجیمتر هستند (اما فقط برای موارد بسیار شدید مورد استفاده قرار میگیرند)
به علاوه، بیماران باید بریسهای سخت و بریسهای شبانه مانند بریسهای چارلستون را فقط در هنگامی که دراز کشیدهاند استفاده کنند. این نوع از بریسها نیروی زیادی برای ترمیم شکل به ستون فقرات وارد میکنند به طوری که به سختی میتوان با وجود آنها ایستاد.
بریسهای دینامیکی یا بریسهای انعطافپذیر
این بریسها از مواد الاستیکی ساخته شدهاند و معمولاً بسیار راحتتر بوده و به بیمار این امکان را میدهند که دامنه حرکتی گستردهتری در طول روز و در هنگام انجام فعالیتهای روزمره خود داشته باشد. این بریسها به مراتب راحتتر بوده بنابراین استفاده از آنها برای برخی افراد جذابتر است. این بریسها از ترکشن و مقاومت برای حمایت و پایداری ستون فقرات استفاده کرده و آن را در جهت درست میکشند.
مزایای استفاده از بریس میلواکی چیست؟
بریس با فشاری که بر ستون فقرات وارد میکنند باعث کاهش رشد استخوانها در مسیر اشتباه شده و به طور همزمان رشد جبرانی استخوانها در مسیرهای دیگر را تسریع میکنند.
اقدامات پیشگیرانه در درمان اسکولیوز بهترین راه برای جلوگیری از بروز مشکلات بوده و میتواند از جراحیهای بازسازیکننده پیشگیری کند. اگر این عارضه تحت درمان قرار نگیرد ممکن است باعث کوتاهی قد و وضعیت غیرعادی بدنی میشود. در موارد شدید ممکن است بر عملکرد قلب و ریهها تأثیر گذاشته و منجر به بروز مشکلات و بیماریهای جدی و خطرناک میشود.
زمانی که از این بریسها مطابق دستورات پزشک استفاده شود، روش مناسبی برای درمان اسکولیوز است. یک مطالعه نشان میدهد که بریسها میتواند سرعت روند پیشروی اسکولیوز را تا نقطهای که محققان تصمیم به پایان مطالعات بگیرند کاهش میدهد.
چه مدت باید بریس میلواکی پوشیده شود؟
بریس باید متعهدانه به مدت 24 ساعت در شبانه روز و هر 365 روز سال پوشیده شود تا روند افزایش انحراف متوقف شود.
چگونه باید بریس میلواکی را پوشید؟
معمولاً یک پرستار آموزشدیده، بریس را به شما میپوشاند. از آنجا که بریس از قسمت بالای پشت آن باز میشود، پوشیدن و در آوردن آن بدون کمک برای بیمار دشوار است. همچنین این شخص معمولاً مانند یک پلیس مراقب است که بریس در تمام مدت پوشیده شده باشد.
پوشیدن صحیح بریس برای راحت بودن و مؤثر بودن استفاده از آن از اهمیت زیادی برخوردار است. تقریباً در همه موارد، کودکان برای پوشیدن بریس به کمک نیاز دارد.
- همان طور که شما و کودک ایستادهاید، بریس را دور کودک قرار داده و حلقه گردنی آن را محکم کنید.
- قسمت فلزی جلوی بریس را با دو دست خود نگه داشته و بریس را به سمت سر بالا ببرید. هنگامی که این کار را انجام میدهید، بندهای قسمت لگن را به آرامی ببندید؛ مراقب باشد که قسمت لگن بریس دور قسمت اشتباهی در بدن کودک پیچیده نشود.
- در نهایت، پدها را همان طور که علامتگذاری شدهاند ببندید.
زمانی که بریس به طور صحیح پوشیده شده باشد نباید در هنگام که کودک ایستاده یا نشسته است، فشاری از قسمت چانه به وی وارد شود. به کودک هشدار دهید که چانه خود را برای استراحت روی قسمت گردنی بریس قرار ندهد. پشت سر کودک باید روی قسمت مخصوص پشت سر قرار داده شود و راحت باشد. اگر قسمت لگن بریس به اندازه کافی محکم بسته نشود، روی استخوانهای لگن کودک قرار گرفته و باعث درد و تحریک پوست وی میشود.
زمانی که کودک پوشیدن بریس را شروع کرد، ممکن است پزشک بخواهد او را به طور مرتب برای انجام تنظیمات لازم بریس ببیند. اگر فضای بین چانه و قسمت گردنی بیش از 2.5 سانتیمتر باشد باید طول بریس بلندتر شود.
بریس میلواکی چگونه ساخته میشود و ساختان چقدر طول میکشد؟
بریس میلواکی برای هر فرد مختص خود او ساخته میشود. نخست یک قالب پلاستیکی از بیمار ساخته میشود. سپس بریس با استفاده از این قالب ساخته میشود. معمولاً ساخت بریس و تا سه هفته طول میکشد.
مراقبت از بریس میلواکی
ساخت بریس میلواکی دشوار است و طوری ساخته میشود که با بدن کودک کاملاً سازگار باشد. باید از این بریس با دقت مراقبت شود. هر موقع پیچی از بریس شل شد باید بلافاصله آن را سفت کنید. تحت هیچ شرایطی نباید بریس را بدون رعایت دستورالعملهای پزشک بلند یا کوتاه کنید.
میلهها و پیچهای فلزی ممکن است باعث پاره شدن لباسها شوند. با استفاده از چسبهای 3M که از درازا روی میلههای میچسبانید میتوانید از پاره شدن لباسها جلوگیری کنید. اگر سطح پدها، قسمت چانه یا سر کثیف شدند یا لکه پیدا کردند میتوانید با استفاده از آب و صابون آنها را تمیز کنید. اگر مشکلی پیش آمد باید بلافاصله به متخصص اطفال مراجعه کنید تا دوباره بریس را تنظیم نماید. در این موارد نباید تا رسیدن موعد جلسه بعد ویزیت صبر کنید.
چه مشکلاتی ممکن است رخ دهد؟
بریسهای به گونهای طراحی شدهاند که کاملاً متناسب با اندام بوده و محکم روی بدن بسته میشوند به همین دلیل ممکن است به دلیل گرما یا سایش باعث تحریک پوست شوند. حفاظت از پوست از اهمیت زیادی برخورداراست:
- دستورالعملهای ارائه شده در مورد نحوه تمیز کردن و مراقبت از بریس را به دقت رعایت کنید.
- همیشه باید یک تیشرت نازک، نسبتاً تنگ و عرقگیر در زیر بریس بپوشید.
- کمی قرمز شدن پوست در زمان استفاده از بریس عادی است اما در موارد زیر باید با پزشک تماس بگیرید:
- قرمزی تا 30 دقیقه پس از درآوردن بریس از بین نرود
- روی پوست شما تاول زده باشد یا زخم شده باشد
- در زیر بریس دچار بثورات پوستی را راش شده باشد
ممکن است مشکلات موقتی دیگری نیز در زمان استفاده از این بریسها ایجاد شوند. به عنوان مثال برخی افراد ممکن است نتوانند با وجود این بریسها، نفس عمیق بکشند یا ممکن است پس از غذا خوردن این بریس برای بیمار خیلی تنگ شود.