تاریخ: ۳۰ دی ۱۴۰۲
سندرمپری فورمیسیک اختلال عصبی عضلانی است که با درد عمیق در باسن مشخص میشود. عضله پيریفورمیس در ناحیه باسن قرار دارد و از لگن به بیرون ران کشیده میشود. این عضله مسئول چرخش مفصل ران میباشد و به ران، پا و زانو اجازه میدهد تا به سمت خارج برود. عصب سیاتیک معمولاً بین این عضله و دیگر عضلات مجاور هیپ قرار دارد.علائم زمانی اتفاق میافتد که عصب سیاتیک فشرده میشود با توسط عضله پری فورمیس آسیب میبیند و باعث درد، سوزن سوزن شدن یا بیحس شدن پا میشود، در غیر این صورت بهعنوان “سیاتیک” شناخته میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
علت سندرمپری فرمیس
تعدادی از عوامل میتوانند بر عضله پری فوریمیس تأثیر بگذارند که باعث درد قوزک میشوند و ممکن است عصب مجاور سیاتیک را تحت تأثیر قرار دهند.علل عبارتند از اسپاسم عضلانی در عضله پیریفورمیس، سفت شدن عضله یا تورم عضله پری فورمیس در واکنش به آسیب یا اسپاسم.شایعترین علت سندرم پیریفورمیس آسيب يا فشار بر باسن است.آسيب حاد يا مزمن عضله ممکن است از طريق ضربهی مستقيم يا استفاده بیشازحد از اندام پايين رخ دهد.
مشکلات خاصی در ستون فقرات مانند تنگی نخاعی نیز با سندرم پری فریمیس مرتبط است و میتواند بر دو طرف بدن تأثیر بگذارد.اختلالات ذاتی عصب سیاتیک علت دیگری است.
علائم و نشانهها
بیماران مبتلا به سندرمپری فورمیس معمولاً از درد عمیق و حساسیت در باسن شکایت دارند.سایر علائم عبارتند از سوزن سوزن شدن، بیحسی یا سوزش کمر تا ران و زانو و گاهی اوقات در پایین پا.علاوه بر این، بیماران اغلب از سنگینی یا خستگی پا شکایت دارند.درد با نشستن طولانیمدت، راه رفتن یا بالا رفتن از پلهها بدتر می شود.
هنگامی معاینهی بیماران مبتلا به سندرمپری فرمیسبهطورمعمول درد در حرکات خاصی از ران وجود دارد.بیمار ممکن است حساسیت به لمس عضله پری فریمیس را در معاینه داشته باشد.
تشخیص سندرمپری فرمیس
سندرم پری فرمیس میتواند از طریق سابقهی بالینی و معاینه فیزیکی تشخیص داده شود، با این وجود که علائم ممکن است در سایر شرایط مشابه باشند، آزمایشهای رادیولوژیکی نظیرآم آر آیممکن است لازم باشد تا مطمئن شوید که دیگر علل فشردهسازی عصب سیاتیک مانند دیسک فتق وجود نداشته باشد.اسکنهایام آر آیاز ران و پا میتواند وجود تورم و تحریک عصب سیاتیک را نشان دهد که در آن عصب از زیر عضله پری فورمیس عبور میکند.
در برخی موارد، ممکن است بیمار نیاز به انجام معایناتی داشته باشد که هدایت الکتریکی امواج در امتداد فیبرهای عضلانی را بررسی میکند.این بررسی بهعنوان الکترومیوگرافی شناختهشده است و یک آزمایش مفید در تائید تشخیص است.
درمان سندرم پری فرمیس
درمان سندرم پری فورمیس معمولاً شامل استراحت و توانبخشی است.
- تسکین علائم درد عضلانی و عصبی اغلب میتواند توسط داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و یا آرامبخش عضلانی به دست آید.
- اپیوییدها در کنترل بیماران مبتلا به سندرم پری فریمیس ناکارآمد هستند.
- درمان محافظهکارانه معمولاً با فیزیوتراپی، گرما، ماساژ، اولتراسوند و فرمهای مختلف تمرین مانند تمرینات کششی و تقویتی عضلات پری فورمیس و لگن شروع میشود.
- در مراحل اولیه، تمرینات کششی ساده و ماساژ عضله پری فورمیس معمولاً کافی است.
- اگر اقدامات محافظهکارانه برای از بین بردن یا بهبود علائم سندرم پری فوریمیس کافی نباشد، ممکن است برخی از روشهای مداخلهای توسط متخصص برای کنترل درد انجام شود.
- تزریق نقاط ماشهای بهطور مستقیم به عضله پری فورمیس تحت هدایت اولتراسوند میتواند به رفع درد و التهاب کمک کند.
تمرینات مؤثر برای عضله پری فورمیس چیست؟
پزشکان معمولاً به بیمارانی که از این بیماری دردناک رنج میبرند تمرینات زیر را توصیه میکنند:
چرخش فوم با پری فورمیس و عضله چهار سر
روی رول فوم بنشینید به صورتی که رول مستقیماً زیر ران فوم قرار داده شود. یکپا را از روی پای دیگر رد کنید و روی زانو قرار دهید.بهآرامی پشت ران را بچرخانید، فشار را روی نقاط به مدت 30 ثانیه قرار دهید.
اسلاید پا
لطفاً به پشت دراز بخوابید و زانوهایتان را خم کرده و کف پاهایتان را بر روی زمین قرار دهید. در حینی که به آرامی شکم را به سمت ستون فقراتتان میکشید، نفس عمیقی بکشید. حفظ کنید که شکمتان منقبض باشد و به آرامی یک پا را به سمت بیرون بکشید تا کاملاً روی زمین قرار گیرد. به خاطر داشته باشید که شکمتان را فشرده نگه دارید و ستون فقراتتان را حرکت ندهید. به آرامی پا را به موقعیت اولیه بازگردانید و با پاهای مخالف تکرار کنید.
پل زدن روی زمین
لطفاً به پشت بخوابید و زانوهایتان را خم کنید و کف پاهایتان را روی زمین قرار دهید، سپس پاها را به عرض شانه باز کنید. شکمتان را فشرده نگه دارید. به آرامی فشار به پاشنهها وارد کنید و لگنتان را از کف زمین بالا ببرید تا زانوها، باسن و شانهها در یک خط قرار بگیرند. چند ثانیه صبر کنید و سپس به آرامی لگن را به پایین بیاورید.
راه رفتن افقی باکش و اسکات با توپ
لطفاً ایستاده و پاها را به عرض لگن از هم بازکنید. زانوها باید کمی خم باشند. یک تکه کش را در اطراف مچ پا قرار داده و پا را مستقیم نگه دارید. با گامهای کوچک به سمت یکی از طرفها حرکت کنید. پس از چند قدم در جهت افقی، تمرین را در طرف مخالف تکرار کنید.
کپی فقط با ذکر لینک و منبع بلامانع است.