تاریخ: ۱ آذر ۱۴۰۲
5% از افراد مبتلا به پارگی دیسک کمر شدید که با درمان های بدون جراحی بهبود نیافته اند با جراحی دیسک کمر باز به نتایج موفقیت آمیزی دست پیدا می کنند. با این وجود، گروهی از انواع پارگی دیسک واکنش مطلوبی به این نوع عمل جراحی باز دیسک کمر نشان نمیدهد، به عبارتی بر اساس پژوهشها و تجارب پزشکان، این عمل برای درمان فتقهای کوچک دیسک چندان مژثر نیست، بنابراین از راهکارهای دیگر، مانند: عمل بسته و بلوک عصبی دیسک کمر با هدایت سونوگرافی یا فیوژن لیزری (الحاق یا خشک کردن ستون فقرات) درون بدنی، مانند لیزر درمانی دیسک کمر استفاده میشود که میزان موفقیت مناسبی دارد. لیزر نوکلئوتومی جراحی بسته دیسک کمر یک روش درمانی دارای حداقل سطح تهاجم است که در آن مواد داخلی یک دیسک بین مهره ای برآمده یا دچار فتق که باعث وارد شدن فشار به ریشه یک عصب یا کانال نخاعی شده، برداشته می شود.
کلینیک امید در مواجه با بیماریها، رویکرد پلکانی دارد و استفاده از درمانهای سادهتر را در اولویت خود قرار میدهد متخصصین طب فیزیکی این کلینیک ابتدا درمانهای ساده و کم تهاجمی را به بیماران پیشنهاد میدهند. در صورتی که بیمار به درمانهای ساده پاسخ نداد، استفاده از درمانهای تهاجمیتر و پرهزینهتر توصیه میشود. در نهایت اگر شرایط بیمار به گونهای است که هیچ کدام از این درمانها برای او مفید واقع نشد، متخصص طب فیزیکی بیمار را به جراح متبحر ارجاع میدهد. اما بیماران در اکثر موارد با استفاده از خدماتی که در این کلیینک ارائه میشود، از درمان جراحی بینیاز میشوند. از جمله از جراحیهای بستهای که در کلینیک امید انجام میشود عبارتند از:
- لیزر نوکلوئوتومی
- آندوسکوپی به روش هیدروسیژن
- تزریق های ترنسفورمینال
- تزریق در فاست
- رادیوفرکوئنسی
مجموعه فیلم های آموزشی دکتر امیدظهور در زمینه عمل بسته و بلوک عصبی
در ادامه به معرفی یک روش درمان دیسک کمر کم تهاجمی تحت عنوان جراحی لیزری دیسک کمر می پردازیم.
جراحی بسته دیسک کمر با لیزر
برای درمان بیرونزدگیها و پارگیهای کوچک اما سرسخت و مقاوم در برابر درمان، تعداد زیادی روش با کمترین میزان تهاجم توسعه یافته است. این روشها شامل عمل بسته دیسک و بلوک عصبی دیسک کمر میشوند. یکی از روشهای درمانی که مورد بررسی قرار میگیرد، درمان دیسک کمر با لیزر است. در این روش، از انرژی لیزر برای تبخیر بخش داخلی دیسک (بخش نرم و ژلهای) استفاده میشود. با کاهش فشار داخل دیسک، فشار روی ریشههای اعصاب و عصبهای محیطی در قسمت محیطی خلفی کم میشود و فتق جمع میشود. این روش به عنوان جراحی لیزری دیسک کمر و جراحی کم تهاجمی ستون فقرات شناخته میشود.
عمل بسته دیسک کمر با لیزر تحت بیحسی موضعی و به صورت سرپایی انجام میشود. در طول عمل، یک سوزن باریک با استفاده از تصاویر اشعه ایکس (فلوروسکوپ) وارد دیسک برجسته میشود. در داخل سوزن، یک فیبر نوری قرار داده میشود و انرژی لیزر از طریق فیبر به بخش بسیار کوچکی از مرکز دیسک انتقال مییابد تا علایم دیسک کمر را از بین ببرد. ایجاد یک خلاء جزئی باعث دور شدن فتق از ریشه عصب و کاهش درد کمر میشود. تأثیر جراحی کمر با لیزر معمولاً به سرعت رخ میدهد. بیماران پس از عمل بسته دیسک کمر با لیزر، با قرار گرفتن یک پانسمان کوچک در محل ورود سوزن، از تخت بلند میشوند و بلافاصله مرخص میشوند تا در منزل استراحت کنند. پس از درمان با لیزر، بیماران به تدریج قادر به راه رفتن میشوند و میزان پیادهروی را تا فاصله بیشتر از یک کیلومتر افزایش میدهند. اکثر بیماران پس از 4 تا 5 روز از جراحی دیسک کمر با لیزر، به کار برمیگردند.
چون در این عمل فقط از یک سوزن نازک استفاده میشود، هیچ برش یا زخمی ایجاد نمیگردد و از آنجایی که تنها بخش بسیار کوچکی از دیسک تبخیر میشود، باعث ناپایداری ستون فقرات نمیشود. لیزر درمانی کمردرد و دیسک کمر مزیت های بسیاری بر جراحی باز دیسک کمر دارد چون هیچ آسیبی به عضلههای کمر و پشت بدن وارد نمیکند، هیچ استخوانی برداشته نمیشود و یا برش بزرگی بر روی پوست ایجاد نمیگردد. همچنین با تخفیف نشانه های دیسک کمر در این روش اکثر عوارض معمول جراحی باز بروز نمییابد.از مزیتهای که بلوک عصبی و عمل بسته دیسک کمر نسبت به روش جراحی باز دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم نیاز به بیهوشی و انجام به صورت سرپایی به خصوص برای بیماران قلبی که نمیتوانند تحت بیهوشی قرار بگیرند.
- عدم ایجاد عوارض زخم جراحی و عفونت بیمارستانی
- عدم ایجاد عوارض ناشی از دستکاری آناتومی و آسیب به اعصاب
- کاهش زمان بهبودی و راه افتادن زود هنگام بیمار
- کاهش هزینههای بیمار
کاربردها
عمل بسته و بلوک عصبی ستون فقرات برای بیماران مبتلا به مشکلات دیسک توأم با علائم زیر به کار می رود :
- درد شدید پا، بازو، گردن یا کمر درد
- موفقیتآمیز نبودن درمان سیاتیک به روش های محافظانهکارانهای چون استراحت، دارو یا فیزیو تراپی دیسک کمر (طب فیزیکی) پس از یک دوره شش هفتهای
- فتق و بیرون زدگی دیسک کمر تأیید شده توسط تصاویر (ام.آر.آی.)، یا (سی.تی. اسکن)، میلوگرافی یا دیسکوگرافی.
مراقبت قبل از عمل
در ادامه نکاتی که قبل از عمل دیسک کمر با لیزر باید مورد توجه قرار بگیرد ذکر شده است:
- پیش از عمل داروهای مصرفی بیمار، سابقه پزشکی و خطرهای احتمالی توسط پزشک بررسی میشود.
- بیمار باید تمام آزمایشات دیسکهای فشرده مانند ام.آر.آی.های پیشین را به جراح نشان دهد.
- چون خود بیمار پس از عمل قادر به رانندگی نیست، باید هماهنگی لازم را با همراه خود انجام دهد.
- آرام بخش در طول عمل طبق صلاحدید پزشک استفاده میشود. در صورت تجویز آرامبخش، بیمار کاملاً در خصوص نحوه آماده شدن برای دریافت آرام بخش راهنمایی میشود.
- در صورت مصرف آرامبخش، بیمار باید همراهی داشته باشد تا وی را به خانه برساند و پس از عمل جراحی عوارض دیسک کمر تا زمان از بین رفتن اثر دارو از وی مراقبت کند.
- بانوان حتماً باید پزشک یا متخصص رادیولوژی را از شیردهی به کودک یا احتمال بارداری مطلع کنند.
مراحل انجام
در ادامه نحوه و مراحل انجام عمل دیسک کمر با لیزر ذکر شده است:
طریقه و چگونگی انجام
در ادامه کلیه مطالب مربوط به طریقه و چگونگی جراحی لیزری دیسک کمر که با تقبل هزینه عمل دیسک کمر با لیزر برای شما انجام میگردد ، ذکر شده است:
- این عمل عمل بسته و بلوک عصبی دیسک کمر در مجموع، از زمان پذیرش تا ترک کلینیک دو ساعت زمان میبرد.
- در صورت تجویز شدن آرامبخش، سوزنی درون وریدی برای دریافت دارو وارد بازو میشود و در این بین متخصصین بیمار را معاینه میکنند.
- این عمل بدون بیهوشی است و بیمار حین انجام عمل به هوش است تا بازخوردها و واکنشهای مهم را به پزشک اطلاع دهد، البته آرامبخش اضطراب و ناراحتی بیمار را کاهش میدهد.
- از بیمار خواسته میشود تا روی شکم روی تخت معاینه مخصوص دراز بکشد.
- پزشک به کمک فلوئوروسکوپی یا فلوروسکوپی سوزن باریکی را وارد بدن و محلول کنتراست را تزریق میکند تا آناتومی بدن وضوح یابد و اطمینان حاصل شود که دیسک مولد درد به درستی مورد هدف قرار میگیرد.
- سپس پزشک سوزن توخالیای را درون مرکز دیسک برجسته فرو میکند که اندکی باعث درد میشود.
- دستگاه نوری کوچک مخصوصی میان سوزن قرار میگیرد تا پس از گرم شدن، مجموعهای از کانالها را درون دیسک با تخریب بافت ایجاد کند.
- این جراحی دیسک کمر با لیزر به دلیل کاهش میزان بافت اضافی درون دیسک به طور بالقوه اندازه برجستگی دیسک را کاهش میدهد و فشار داخل دیسک و فشار روی عصبهای آسیب دیده را کم میکند.
- سپس دستگاه نوری به آهستگی عقب کشیده میشود و در این بین کانال جدید را میبندد.
- پزشک و پرستار حین انجام عمل به دقت شرایط و میزان راحتی بیمار را تحت نظر دارند.
- تعداد کانالهای ایجاد شده به اندازه دیسک بستگی دارد. در پایان عمل، دستگاه نوری و سوزن خارج میشوند.
- گاهی از بیمار خواسته میشود تا به منظور ارزیابی و بررسی وضعیت خود چند ساعت در کلینیک بماند.
بهبودی
پس از پرداخت هزینه عمل بسته دیسک کمر و جراحی لیزری دیسک کمر، یک پانسمان کوچک بر روی نقطه ورود سوزن قرار داده میشود و سپس بیمار به بخش بازیابی منتقل میشود تا بهبودی لازم را برای بازگشت به خانه بیابد. پرستار از بیمار میخواهد تا بعد از عمل، نکات خاصی مانند عدم رانندگی و غیره را رعایت کند، زیرا داروها تأثیر دارند. یک فرد بالغ باید در باقی ساعات روز از بیمار مراقبت کند تا تأثیر داروی آرامبخش از بین برود. بیمار دستورالعملهای لازم را درباره برنامه توانبخشی و فعالیتهای روزمره پس از جراحی دیسک کمر با لیزر دریافت میکند و در مورد فعالیتهای بلند مدتی مانند بازگشت به کار راهنمایی میشود. احتمالاً علائم از جمله درد در مدت زمان 7 تا 10 روز پس از عمل، تا زمان شروع بهبود دیسک، شدت مییابند و داروهایی برای کاهش این علائم تجویز میشود. دوره بهبود پس از درمان دیسک کمر با جراحی بسته دیسک و بلوک عصبی معمولاً آسان و بدون درد است. بیمار باید برای مدتی از بلند کردن اشیاء سنگین و انجام حرکات سنگین خودداری کند و کارهایی مانند نشستن پشت میز و کارهای اداری را پس از یک یا دو هفته شروع کند؛ اما بیمارانی که در شغلهایی با فعالیت بدنی بیشتر مشغول هستند باید صبر بیشتری داشته باشند. در برخی موارد، فیزیوتراپی نیز برای بهبودی بهینه توصیه میشود.
خودمراقبتی بعد از جراحی ستون فقرات با لیزر
مراقبت از سلامتی در روزها و هفتههای ابتدایی بعد از جراحی میتواند منجر به تسریع در ریکاوری کلی شده و از بروز اثرات جانبی آن ممانعت کند. اقدامات مهم در این راستا عبارتند از:
- مراجعه به فیزیوتراپی و انجام هر تمرین توصیه شدهای در خانه
- اجتناب از وارد کردن فشار زیاد بر روی ستون فقرات
- داشتن خواب کافی
- تغذیه سالم
- انجام هرگونه عمل مراقبتی توصیه شده توسط پزشک
انجام این کارها به تقویت سیستم ایمنی و فرآیند بهبود بدن کمک کرده و پروسه ریکاوری را سرعت میبخشد. دوره ریکاوری همچنین میتواند زمان خوبی برای بازگشت به تمرینهای مرتبط با سلامت مانند آماده کردن غذاهای سالم و ورزش کردن باشد که در زمان درگیر بودن با درد مزمن کنار گذاشته بودید.در طول ریکاوری، در صورتی که نگران پروسه بهبودی خود هستید، ارتباط داشتن با پزشک مهم است. در حالی که این موارد به ندرت اتفاق میافتد، اما در صورت داشتن درد ادامهدار یا درد شدیدتر نسبت به قبل، علائمی از عفونت مانند تب و خروج مایعات غیرعادی از محل زخم، باید به پزشک خود اطلاع دهید. گرچه خطر بروز عوارض جانبی کم است، اما هر چه زودتر عوارض جانبی برطرف شوند، ریکاوری نیز سریعتر خواهد شد.
دانستی های بیشتر
در درازمدت، بسیاری از بیماران اقداماتی بمنظور جلوگیری از عود کردن وضعیت ستون فقراتشان در آینده انجام میدهند. اگر شرایط شما باعث چاقی و یا بدتر شدن آن شد، پزشک شما ممکن است توصیه کند که حدود 10% از وزنتان را کم کنید تا از مشکلات آتی جلوگیری شود. اگر بالابردن یک وزنه بصورت ناصحیح منجر به مصدومیت شود، مهم است که در حین انجام این تمرینها مراقب باشید. در حالی که وضعیت قرارگیری بدن معمولاً منجر به مشکلات ستون فقرات نمیشود، اما میتواند آنرا بدتر کند و به همین دلیل برای بیمارانی که در گذشته مشکلات کمر داشتهاند، حالت قرارگیری خوب برای بدن، اهمیت دارد.فرآیندهای کم تهاجمی مانند جراحی کمر با لیزر به فراهم شدن درمان برای افرادی که نمیتوانند بدلیل محدودیتهای نوع زندگیشان یا بدلایل سلامتی، جراحی سنتی کمر انجام دهند، کمک میکند. با یک زمان ریکاوری به اندازه 6/1 زمان جراحی کمر به روش سنتی، بیشتر افراد جراحی کمر با لیزر را بدلیل کنترل پذیری بهتر مد نظر قرار میدهند.
عوارض و خطرات
جراحی لیزری دیسک کمر نیز مانند تمام عملهای دیگر با خطراتی ذاتی و بالقوه همراه است، اگرچه اکثر این عوارض بسیار ناچیزاند که یکی از عوارض این عمل این است که اگر سوند بیش از اندازه به ریشه عصب نزدیک شود یا در نقطهای اشتباه قرار بگیرد، به بخشی از نخاع آسیب خواهد زد. به این دلیل عمل تحت هدایت فلوئوروسکوپی انجام میشود تا نقطه مورد نظر به دقت تعیین شود و سوزن در جای مناسب قرار بگیرد. ضمناً بیمار در طول عمل بسته و بلوک عصبی دیسک کمر آنقدر هوشیار نگه داشته میشود تا بتواند به پرسشها پاسخ دهد، واکنش نشان دهد و احساس خود را با پزشک در میان بگذارد.روش جراحی دیسک کمر باز همواره با عوارض و خطرات زیادی همراه بود، اما این روش جراحی لیزری دیسک کمر علاوه بر کم تهاجمی بودن عوارض جانبی کمتری نیز دارد. در زمان مراجعه به پزشک برای انجام عمل بسته و بلوک عصبی دیسک کمر از تجربه جراح اطمینان حاصل کنید.
چه کارهایی برای تسریع روند بهبودی لازم است؟
بهترین استراتژی برای غلبه بر کمردرد جلوگیری از ایجاد آن است و میتواند باعث صرفه جویی زیادی در وقت شده و از درد کشیدن فرد ممانعت کند. با یادگیری روش های مؤثر ممانعت از کمردرد به یک مراقب سلامت ماهر تبدیل شوید.
- بعد از انجام فعالیتهای شدید از حرکات کششی استفاده کنید.
- بدن را همواره در حالت صحیح قرار دهید و از دولاشدن خودداری کنید.
- زمان ایستادن بجای جلو عقب کردن وزن بدن، آن را بصورت متعادل روی دوپای خود تقسیم کنید.
- از یک تشک سفت برای خوابیدن استفاده کنید (تشک کمردرد).
- زمانی که برای مدت طولانی نشستهاید از وقتهای استراحت مکرر استفاده کنید.
- وزن خود را در حالت ایدهآل نگه دارید و از افزایش وزن اجتناب کنید. بویژه در بخش میانی بدن که تأثیر مخربی بر قسمت پایین کمر میگذارد.
- سعی نکنید اشیایی را که برای شما خیلی سنگین است، بلند کنید. در حین بلند کردن چیزی، قدرت خود را بیشتر روی پاها اعمال کنید تا کمر.
- از سیگار کشیدن خودداری کنید، چرا که فرآیند زوال ستون فقرات را تسریع میبخشد.
نتایج
جراحی لیزری دیسک کمر شیوهای موفقیتآمیز برای درمان پا دردی مانند سیاتیک و کمر درد ناشی از رادیکولوپاتی است. معمولاً درد به میزانی قابل توجه کاهش مییابد و میزان رضایتمندی بیمار نیز به دلیل سهولت انجام عمل، آسیب ندیدن یا دردناک نبودن توانبخشی بالا است؛ به علاوه این عمل بسته و بلوک عصبی دیسک کمر در موارد نادر موفقیتآمیز نبودن، موجب تشدید وضعیت بیمار نمیشود. جان کلام آن که جراحی لیزری دیسک کمر هیچ ضرری ندارد و حتی باعث بهبود عصب سیاتیک می شود.
لیزر درمانی در فیزیوتراپی سال ها است که مورد توجه قرار می گیرد در این روش از نوعی لیزر به نام لیزر سرد یا کم توان استفاده می شود اخیرا به مدد فن آوری های نوین، لیزرهای پرتوان که کارایی بالاتری از لیزرهای سرد دارند درحیطه درمان های فیزیوتراپی معرفی شده است.این نوع لیزر قبلا در پزشکی تنها در جراحی ها مورد استفاده قرار می گرفته است.مکانیسم اصلی اثر لیزر در فیزیوتراپی ناشناخته است. ولی یکی از مکانیسمهای اصلی که تاکنون روی آن مطالعه شده ، ایجاد تغییر در زنجیره انتقال الکترون در میتوکندریها میباشد. اینگونه تصور میشود که سیتوکرومها در زنجیره انتقال الکترون قادرند که طول موج مشخصی از لیزر را دریافت کنند. انرژی این امواج نوری لیزری باعث میشود اعمال این زنجیره سریعتر انجام شود و تولید ATP افزایش یابد و در نتیجه سنتز زنجیرههای DNA و اعمال سلولی و ساخت پروتئین و بعضی اعمال سلولی دیگر با سرعت بیشتری انجام گیرد.
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”
18 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
لطفا هزینه عمل را هم اعلام کنید
باتشکر
با درود
آیا حدود تقریبی هزینه عمل دیسک کمر بوسیله لیزر را می فرمائید؟
روش های مختلفی برای درمان به این صورت وجود دارد که باید با بررسی ام ار ای و ام ار ای آن را انتخاب کرد
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
با سلام
سوال من در مورد عوارض احتمالی عمل دیسک کمر است:
من 11 سال پیش عمی دیسک کمر با لیزر انجام دادم و الان بعد 11 سال دچار بی حسی در پا ی سمت چپ شدمکه ابتدا از کف پا این بی حسی شروع شد و الان کل پای چپ درگیر این بی حسی شده است.آیا این بی حسی میتواند از عوارض عمل باشد؟آیا امکان این وجود دارد که مشکل دیسک دوباره بوجود آمده باشد و این بی حسی از نشانه ی آن باشد؟
منتظر پاسخ شما هستم
با تشکر
من قبلا عمل دیسک انجام دادم البته تنگی کانل نخا بود،جراحی شدم،الان جای عمل سابقم درد میکنه وبه باسنم میزنه
ایا این عمل رو شما توصیه میکنید ؟حدود ۱۰سال پیش عمل انجام دادم
سلام باید بررسی دقیق انجام شود ولی احتمالا بتوان با فیزیوتراپی تخصصی کمک کرد
سوال: من سه روز پیش عمل لیزر درمانی دیک انجام دادم البته دلیلش دردی بود که در پای راستم از باسن تا زیر قوزک پام کشیده میشد و در ام آر آی نیز دیسک بین مهره های 4 و 5 به عصب فشار وارد کرده اما پس از لیزر درمانی درد کمرم بهتر شد و روز اول هیچ دردی نداشتم شاید بدلیل بی حسی موضعی بوده ولی بعداز 24 ساعت درد پام دوباره شروع شد مثل قبل از عمل. با دکترم مشورت کردم گفت نباید درد داشته باشی ولی شاید دردت مربوط به دستکاریی که در محل دیسک شده، باشد. گفتند دوهفته صبر کن میخواستم بپرسم آیا این درد طبیعی است و برطرف میشود؟
با سلام
خانم ۶۷ ساله ای با تشخیص تنگی کانال نخاعی که از بیست سال قبل شروع شده است تحت عمل جراحی با لیزر قرار می گیرد ولی با گذشت ۱۲ روز عمل و مراقبتهای ویژه ، دردهای قبل از عمل با همان میزان درد برگشت یافته است از روز پنجم ، آیا عمل کارساز نبوده ؟؟؟ یا این امرطبیعی است
وتا چه مدت این دردها ادامه خواهد داشت ؟؟
چه اقدامی باید بکنیم ؟؟
با توجه به انجام اقدامات لازم بهتر است گزارشی از این اقدامات و تصاویر ام ار ای رو داشته باشم تا بتونم دقیق تر نظر بدم خدمتون
ممنون خیلی کمک کرد.
سلام خسته نباشین عمل بازباعمل بسته چه فرقی دارد
در عمل بسته هیچ گونه برشی در بدن ایجاد نمی شود و بدون بیهوشی انجام می شود
و همچنین بیمار یک ساعت بعد ترخیص خواهد شد.
هزینه کمتر است
آسیب بعد از این کار را ندارد
سلام مادرم ٨٧ سال داره پاره گي ديسك داره و درد خيلي زيادي در پاي راستش داره با توجه به سن بالا و شرايط قلبي موجود آيا ميشه با ليزر مشكل ديسك ايشان را حل كرد؟ ممنون
به منظور اینکه بتواند دقیقا نظر دارد که آیا میتوان برای ایشان درمانهای غیر جراحی بیرونزدگی دیسک را انجام داد بایستی که حتماً اما رای ایشان مطالعه شده و نوار عصب از پاها تهیه شود اما غالباً در همچین مواردی که بیمار نمی تواند روشهای جراحی را انجام دهد می توان از روش های غیرجراحی به کرات و به صورت متمرکز
استفاده کرد
۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰
سلام برای پارگی دیسک هم عمل لیزر کارساز هست؟
این مورد با توحه به سن و شرح حال بیمار و همچنین تصویر ام ار ای برنامه ریزی می شود
سلام وقت بخیر، ام ار آی گرفتم . بیرون زدگی دیسک دارم بين مهره ۴’۵ . اغلب آشنايان و دوستاني كه عمل كردن منو از انجام عمل برحذر مي دارند. فعلا با استراحت مطلق درد ندارم لطفا راهنمایی بفرمائید.
سلام وقت بخیر
به منظور دریافت مشاوره دقیق تر اطلاعات زیر را در اختیار بگذارید؛
۱. سن بیمار
۲. شرح حال بیماری
۳. تصویر مدارک پزشکی
۴. اقدامات درمانی که تاکنون انجام شده و نتیجه آن
شماره واتس اپ ۰۹۱۰۷۸۰۳۱۵۵