آرتروز گردن (اسپوندیلوز گردنی) یک بیماری طولانی مدت است که با افزایش سن، در اثر “فرسودگی” استخوانها و بافت نرم بالای ستون فقرات ایجاد میشود.
9 نفر از هر 10 مرد بالای 50 سال و 9 نفر از هر ده زن بالای 60 سال، مواردی از شواهد این نوع تغییر را در گردن خود دارند. آرتروز گردن در مواردی تشخیص داده میشود که درجه انحطاط شدیدتر و علائم مشکل سازتر از آن باشد که به عنوان بخشی از روند طبیعی پیری انتظار میرود. علائم آرتروز در گردن ممکن است از خفیف تا بسیار شدید باشد. شایعترین علامت درد گردن است که ممکن است از طریق استخوان گردن و شانهها گسترش یابد. درد ممکن است بیاید و برود یا مداوم باشد. گردن ممکن است احساس سفتی و گرفتگی کند و حرکات ناگهانی باعث درد یا بدتر شدن آن شود. سردرد نیز شایع است. درمان به ماهیت و شدت علائم تجربه شده بستگی دارد. در بیشتر موارد درمان محافظه کارانه، غیر جراحی توصیه میشود.
کلینیک امید پس از بررسی علائم آرتروز گردن و انجام تصویربرداریهای لازم، موثرترین شیوههای درمانی را برای بیمار شروع میکنند. روند درمان معمولا از روشهای ساده و حداقل تهاجمی به روشهای پیچیدهتر است. فیزیوتراپی یکی از مهمترین شیوه های درمانی در این مرکز است که توسط متخصصین با تجربه برای بیماران آرتروز، دیسک و یا هرگونه درد مفاصل انجام میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی روشهای درمانی ارائه شده برای آرتروز گردن در کلینیک امید و یا برای دریافت نوبت مشاوره در این مرکز میتوانید با شماره تلفنهای 02122780702 – 02188801800 تماس حاصل فرمایید.
علت آرتروز گردن
آرتروز در گردن به علت بیماریهای مختلف آرتروز از جمله استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، فیبرومیالژیا و موارد دیگر ایجاد میشود. شایعترین شکل آن استئوآرتریت گردن است که به آن آرتریت گردن نیز میگویند. درچنین شرایطی غالباً به عنوان یک درد ساده در گردن دیده میشود، اما مانند همه بیماریهای آرتروز، اگر این مورد کنترل نشود، فقط مشکلات را پیچیدهتر میکند و سلامتی شما را با گذشت زمان به خطر میاندازد.
آرتروز در گردن نیز میتواند ارثی باشد. ژنهای خاصی وجود دارد که فرد را در معرض خطر آرتروز گردن قرار میدهد. افراد چهل ساله و بیشتر نیز مستعد ابتلا به این بیماری هستند، زیرا سن به طور طبیعی از تواناییهای طبیعی بدن برای بهبود خود میکاهد. آسیبهای گردن نیز میتواند مقدم بر توسعه آرتروز گردن باشد.
علائم آرتروز گردن
موارد زیر از شایعترین علایم آرتروز گردن شناسایی شدهاست. در صورت داشتن هریک از علائم زیر مدت بیش از یک هفته حتماً به یک متخصص ارتوپد و یا فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
درد در گردن
آرتروز گردن میتواند “درد در گردن” باشد. سطح درد در گردن در موارد مختلف از خفیف تا بسیار شدید متفاوت است. گاهی اوقات وقتی که گردن برای مدتی در همان وضعیت نگه داشته میشود، به عنوان مثال هنگام تماشای فیلم، درد تشدید میشود. با این حال، یک استراحت خوب به طور معمول میزان بهبودی را به همراه دارد.
گردن درد هنگام انجام برخی فعالیتها
افراد مبتلا به آرتروز گردن پیوندهای میان درد و برخی فعالیتها را کشف میکنند. در حالی که حرکات گردن ممکن است بارزترین عامل تحریک درد باشد، موارد دیگر نیز وجود دارد. برخی دریافتند که حتی خندیدن، عطسه یا سرفه باعث درد میشود. دیگران پس از طی مسافت کوتاهی درد شدیدتری را متحمل میشوند. همانطور که ممکن است از ماهیت آرتروز این بیماری انتظار داشته باشید، این دردها میتوانند به آهستگی جمع شده و یا به طور ناگهانی ظاهر شوند، و شدت آن متفاوت باشد.
گردن کمتر متحرک میشود
سفتی و گرفتگی اغلب همراه با دردهای گردن است و این بیشتر در شروع و انتهای روز دیده میشود. در بعضی موارد، بیماران توضیح میدهند که چگونه خم شدن گردن یا چرخاندن آن دشوار است. از آنجایی که ما تمام وقت این حرکات را انجام میدهیم بدون اینکه به آنها فکر کنیم، محدود کردن این آزادی حرکت بسیار ناراحت کننده است. گاهی اوقات ممکن است افراد هنگام تلاش برای حرکت دادن گردن خود، صدای تق تق ستون فقرات گردن را بشنوند. این علامت در توانایی رانندگی ایمن و انجام سایر کارهای روزمره اختلال ایجاد میکند، اما استراحت میتواند به شما کمک کند.
سر درد
آرتروز گردن علاوه بر اینکه یک “درد در گردن” واقعی است، سردرد نیز ایجاد میکند. دردها به طور معمول از نقطه اتصال گردن به سر شروع میشوند و سپس به پیشانی گسترش مییابند. از آنجا که بارها و بارها بسیاری از افراد دچار سردرد میشوند، این نمیتواند اثبات قطعی داشته باشد. با این حساب، سردرد نشانه است. همچنین، اگر فرد احساس درد و گرفتگی در گردن نیز داشته باشد، احتمال ایجاد ارتباط با این سردردهای دورهای بسیار بیشتر است.
ضعف اندامها
برخی از افراد مبتلا به آرتروز گردن متوجه میشوند که بالا بردن دست برای آنها دشوارتر میشود. یا، محکم گرفتن یک شیء با دست یا انجام انواع دیگر حرکات دشوارتر میشود. آزمایشات ضعف عضلانی یکی از روشهایی است که به پزشکان کمک میکند تا بیمار مبتلا به آرتروز گردن را تشخیص دهند. ضعف و احساس سنگینی در پاها نیز گاهی اوقات رخ میدهد و بیمار میتواند در راه رفتن مشکل داشته باشد. بیماران همچنین در مشکلات مربوط به کارهای ساده مانند بستن دکمه های پیراهن خود شکایت میکنند.
بی حسی
هر فردی هر از گاهی سوزن سوزن شدن را تجربه میکند. به طور معمول این احساس گز گز و کمبود حس در دستها یا پاها بعد از این که مدتها بیحرکت نشستهاید اتفاق میافتد. اگر فردی آرتروز گردن داشته باشد، تحریک عصب نخاعی نیز ممکن است باعث حمله سوزن سوزنی شود. معمولاً این تجربه برای توجیه مراجعه به پزشک کافی نیست. باید بیشتر به احساس مکرر بی حسی در بازوها و شانهها توجه شود.
درد شدید در بازو
یکی از انواع جدیتر آرتروز گردن به عنوان رادیکولوپاتی گردنی (CR) شناخته میشود. این در صورتی اتفاق میافتد که فرد دچار لغزش دیسک شود یا تصادف باعث فشار استخوان به عصب شود. درد شدید بازو به سمت انگشتان شایعترین نشانه رادیکولوپاتی است. در تعداد کمی از موارد، این درد میتواند به یک مسئله مزمن تبدیل شود، اما معمولاً بروز آن به صورت شعلهور شدن ناگهانی است.
از دست دادن تعادل
این در لیست بدترین علائم آرتروز گردن قرار دارد. خوشبختانه، این فقط در تعداد کمی از موارد اتفاق میافتد. روند پیری همچنین تعادل را تحت تأثیر قرار میدهد و سایر موارد بهداشتی که احتمالاً خطرناکتر هستند، در این زمینه تأثیر دارند. علاوه بر ایجاد انواع ترس، از دست دادن تعادل به راحتی منجر به تصادف میشود، بنابراین به هر دلیلی پزشک باید در این باره بداند.
اسپاسم عضله
برخی از بیماران مبتلا به آرتروز گردن نیز دچار اسپاسم عضلانی در ناحیه گردن و شانهها میشوند. قابل درک است که آنها این اسپاسم را بسیار نگرانکننده می دانند و به دنبال مراقبتهای پزشکی فوری میروند. وقتی پزشک آزمایشهای جسمی و مغزی را روی بیمار انجام میدهد.
پزشکان مراقب این اسپاسمها هستند. همراه با علائم التهاب و سایر نقایص ستون فقرات، بیمار را در تشخیص دقیق آرتروز گردن کمک میکنند.
تشخیص
پزشک شما گردن و شانه شما را معاینه میکند و در مورد علائم شما سوال میکند. بر اساس این ارزیابی اولیه، آنها ممکن است از شما بخواهند که برای تأیید تشخیص آرتروز گردن و مشخص کردن محل مشکل، یک یا چند آزمایش زیر را انجام دهید:
- اشعه ایکس گردن – برای نشان دادن وضعیت عمومی مهرهها.
- میلوگرام (Myelogram )- اشعه ایکس تخصصی که از رنگ برای برجستهسازی نخاع و اعصاب استفاده میکند.
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) – اسکنهایی که تصاویر مفصلی از بافت نرم تولید میکنند.
- توموگرافی رایانه ای (CT) – اسکنهایی که مهرهها را با جزئیات نشان میدهد. این را میتوان با میلوگرام ترکیب کرد.
- آزمایشات الکترومیوگرافی (EMG) / هدایت عصبی – مطالعاتی برای اندازهگیری عملکرد عصب
درمان آرتروز گردن
همانند هر تغییری در رژیم درمانی، مهم است که قبل از اقدام به روشهای پیشنهادی کاهش درد، با پزشک خود مشورت کنید.
محدود کردن حرکات
درمان اصلی برای آرتروز گردن، محدود کردن حرکات گردن است. برای انجام این کار، ممکن است از گردنبند طبی استفاده شود. در بعضی موارد، گردنبند برای انجام کار کافی نیست. این وسایل برای درمان بیماری ضروری میشوند. استفاده از گردنبند طبی مخصوصاً در طول شب برای حمایت بیشتر از گردن و تسکین التهاب بسیار مناسب است، زیرا عضلات شما قادر به پشتیبانی از ساختارهای ستون فقرات نیستند زیرا آنها نیاز به استراحت دارند.
گرما و سرما درمانی
ممکن است شنیده باشید که گرما درمانی، استفاده از گرما در درمان، یک روش موثر برای درمان درد در گردن ناشی از آرتروز است. این روش شایسته است. چگونه کار میکند؟ با افزایش گردش خون از طریق مفاصل، استخوانها و عضلات داخل گردن. بدون جریان خون کافی، نواحی در گردن شما از اکسیژن محروم میشوند، و این منجر به مرگ بافت ماهیچهای میشود، گردن شما ضعیف میشود و شما را مجبور میکند برای بالا نگه داشتن سر به استخوانهای خود تکیه کنید. در نهایت، این منجر به درد بیشتر میشود.
در طرف مقابل طیف، میتوانید از سرما درمانی برای انقباض رگهای خونی گردن و کاهش التهاب استفاده کنید. پزشکان توصیه میکنند از سرد و گرم درمانی در فواصل 30 دقیقه استفاده کنید.
داروها
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن ممکن است برای تسکین درد و کاهش التهاب توصیه شود. گاهی اوقات ممکن است کورتیکواستروئیدهای خوراکی (برای کاهش التهاب) یا داروهای شل کننده عضلات (برای درمان اسپاسم عضلات) تجویز شود. اگر درد مداوم و شدید باشد، ممکن است داروی ضد اسپاسم خاصی، آمی تریپتیلین، که در درمان درد عصب موثر است، تجویز شود.
برای درد بسیار شدید، ممکن است درمان با کورتیکواستروئید تزریق مستقیم در اطراف نخاع در ستون فقرات گردنی توصیه شود. این شکل از درمان نباید به صورت طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرد.
مکملها را مصرف کنید
مکملهای زیادی وجود دارد که ممکن است به التهاب و درد در گردن به دلیل آرتروز کمک کند. یکی از محبوبترین مکملها شامل اسیدهای چرب امگا 3 است. اسیدهای چرب امگا 3 که اغلب در دانههای کتان و ماهی یافت میشوند، عوامل ضد التهابی هستند که میتوانند به مقابله با علائم آرتروز کمک کنند. قبل از مصرف هرگونه مکمل، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
ماساژ درمانی
درد در ناحیه گردن ناشی از آرتروز ممکن است حداقل به طور موقت با انجام ماساژهای منظم در ناحیه آسیبدیده کاهش یابد. هنگامی که گردن شما به دلیل آرتروز ملتهب شد، از یک ماساژ درمانی خوب استفاده کنید تا عضلات گردن را به آرامی ضربه بزند. این چه نتیجهای خواهد داشت؟ این جریان خون را به گردن شما تحریک میکند، که ممکن است درد را کاهش دهد. گرچه لزوماً علل اصلی آرتروز را از بین نخواهد برد، اما قطعاً یک گزینه قابل قبول است.
فیزیوتراپی، ورزش و سبک زندگی
فیزیوتراپی اغلب توصیه میشود. این معمولاً شامل درمان با گرما، اصلاح وضعیت و تمرینات گردنی برای تقویت عضلات گردن و حفظ انعطافپذیری است.
علائم موارد خفیف آرتروز گردن ممکن است با تمرینات هوازی کم ضربه مانند شنا یا راه رفتن و استفاده از حالت صحیح هنگام ایستادن و نشستن کاهش یابد.