عصب سیاتیک، بزرگترین عصب در بدن است. این عصب از قسمت کمر، لگن و باسن میگذرد و سپس وارد هر دو پا و انگشتان پا میشود. در صورتیکه این عصب دچار مشکل شده یا فشرده شود ساق پا، مچ پا به پایین و انگشتان پا بیحس شده یا دردناک خواهند شد. سرفه، عطسه و نشستن برای مدت طولانی میتواند این درد را تشدید کند. در این مقاله روش درمان سیاتیک و نحوه جلوگیری از آن شرح داده میشود.
پزشکان ما در کلینیک امید برای درد سیاتیک، ابتدا با استفاده از معاینات دقیق و تصویربرداریهای لازم به بررسی وجود درد سیاتیک از ناحیه کمر به پا میپردازند. سپس با ارائه برنامه درمانی اثربخش و پیشرفته با رویکرد پلکانی یعنی شروع درمان با روشهای درمانی ساده مانند ورزش و فیزیوتراپی و سپس متدهای پیشرفته مانند انواع تزریقها از جمله اوزون، پرولوتراپی، پی آرپی، استرویید به شما در غلبه به این بیماری کمک میکنند.تزریقات دقیقی تحت هدایت فلورسکوپ و سونوگرافی انجام می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
آیا بروز درد سیاتیک در گروه سنی خاصی شایعتر است؟
گرفتگی رگ سیاتیک معمولاً در میانسالی متداولتر است. میزان حداکثر بروز این عارضه در سنین بین 40 تا 49 سال میباشد. زمانی که افراد به سی سالگی نزدیک میشوند میزان بروز عارضه افزایش مییابد و پس از نزدیک شدن به سن 50 سالگی، میزان بروز آن کاهش پیدا میکند.
چه شغلها و فعالیتهایی باعث ایجاد درد سیاتیک میشوند؟
مطالعات نشان میدهند احتمال ایجاد درد سیاتیک در مشاغلی که در آنها فرد بایستی برای انجام کارها از ناحیه کمر بچرخد یا خم شود، بیشتر است. بر همین اساس در ورزشهایی مانند وزنهبرداری که مستلزم انجام چنین حرکاتی هستند، خطر ایجاد درد سیاتیک افزایش پیدا میکند. در صورتیکه مایل به انجام وزنهبرداری هستید با مربی شخصی، فیزیوتراپیست،و یا متخصصین مرتبط مشورت کنید تا از صحت انجام فعالیتهای خود اطمینان حاصل کنید.
روشهای پیشگیری از درد سیاتیک
کاهش وزن
اضافهوزن و چاقی باعث افزایش احتمال بروز سیاتیک میشوند. همچنین روند بهبود در افراد مبتلا به سیاتیک که اضافهوزن دارند، آهستهتر صورت میگیرد؛ چرا که وزن اضافه باعث وارد آمدن فشار بر ستون مهره شده و میتواند منجر به فتق دیسک کمر شود. کاهش وزن حتی به مقدار کم نیز باعث کاهش التهاب و فشار وارد بر ستون مهره میشود. داشتن اندامی ایدهآل خطر ابتلا به سیاتیک را کاهش میدهد؛ در نتیجه انجام فعالیتهای ورزشی اقدام مهمی در جهت جلوگیری از بروز درد سیاتیک محسوب میشود. ورزشهای کمبرخورد و حرکات کششی برای جلوگیری از سیاتیک بسیار مفید هستند. خصوصاً حرکات کششی که عضلات قسمت پایین کمر و باسن را درگیر میسازند برای جلوگیری از درد سیاتیک سودمند میباشند.
نحوه صحیح نشستن
چنانچه مدت زمان زیادی را در روز در حالت نشسته هستید و احساس میکنید که عصب سیاتیک دردناک شده است، بایستی نحوه صحیح نشستن را رعایت کنید.
- در حالت نشسته، شانهها باید عقب قرار بگیرند – ستون مهره باید در حالت صاف قرار بگیرد و باسن بایستی در قسمت عقب صندلی قرار بگیرد.
- حفظ انحنای قسـمت پشـت بدن – در قـسمت پشـت بدن سـه انحـنا وجود دارد. برای حفظ این سه انحنا میتوان از حولهی تا شده یا یک بالش استفاده کرد.
- توزیع وزن به صورت یکسان – وزن بدن بایستی به صورت یکسان روی لگن توزیع شود و نباید روی یک سمت از بدن متمایل شود.
- خم کردن زانوها – زانوها باید در زاویه 90 درجه و کمی بالاتر از لگن قرار بگیرند. کف پاها بایستی روی زمین باشد.
- حرکت دادن به بدن – هر سی دقیقه یکبار بایستی برخاسته و کمی حرکات کششی انجام دهید.
- تنظیم ارتفاع صندلی – آرنجها باید روی میز یا صندلی قرار داده شوند تا شانهها در حالت ریلکس قرار بگیرند. در غیر این صورت ارتفاع صندلی باید تنظیم شود.
- اجتناب از نشستن طولانیمدت – نشستن برای مدت زمان زیاد، بر دیسکها و رباطهای کمر فشار وارد میکند. بین ساعتهای کاری حتماً استراحت کنید و یا از میز کارِ ایستاده استفاده کنید.
نحوه صحیح بلند کردن اجسام
هنگام بلند کردن اجسام، جهت محافظت از عصب سیاتیک موارد زیر را رعایت کنید :
- بلند نکردن اجسام سنگین – در صورت سنگین بودن اجسام، حتماً از کمک افراد دیگر استفاده کنید.
- قرار دادن پا به شکل صحیح – هنگام بلند کردن اشیاء، اطمینان حاصل کنید که پا روی زمین مسطح قرار داده شود.
- ایستادن به صورت مستقیم – هنگام بلند کردن اجسام، پشت بدن نباید خم شود و بایستی صاف نگه داشته شود.
- نزدیک بودن به جسم مورد نظر – همیشه باید به جسمی که میخواهید بلند کنید نزدیک باشید و پاها به شکل صاف روی زمین قرار بگیرند. از قدرت پاها و لگن خود (و نه کمر) برای بلند کردن اجسام استفاده کنید.
- اجتناب از چرخش بدن – هنگام حمل اشیاء هرگز کمر خود را نچرخانید.
انجام تمرینهای ورزشی
در حین وجود درد و همچنین در شروع درد کمر، انجام ورزشهای اصلاحی ممنوع است. ورزش یکی از بهترین روشها برای جلوگیری یا کمک به بهبود سیاتیک است. انواع ورزشهای مناسب شامل موارد زیر میباشند :
- ورزشهای ایروبیک : شامل پیادهروی، دو، شنا، دوچرخهسواری و دیگر فعالیتهایی است که ضربان قلب را افزایش میدهد و باعث ایجاد درد سیاتیک نمیشود.
- تمرینها قدرتی : در این تمرینها از دستگاه یا وزنه یا ورزشهای ایزومتریک استفاده میشود. در ورزش ایزومتریک عضلات بدون حرکت دچار انقباض میشوند.
- تمرینها انعطافپذیری : شامل یوگا، تای چی، پیلاتس و فعالیتهای هستند که باعث افزایش انعطافپذیری و قدرت میشوند.
به طور کلی هر ورزشی که درد سیاتیک را تشدید نکند و به طور مداوم انجام شود به رفع درد سیاتیک کمک میکند.
در صورت بروز درد سیاتیک، درد در قسمت کمر و لگن بیشتر ایجاد میشود. تحقیقات نشان میدهند که بهترین راه برای تسکین درد سیاتیک انجام حرکات کششی است که باعث چرخش خارجی لگن میشوند. در این قسمت سه نوع ورزشی که به کنترل درد سیاتیک کمک میکنند شرح داده میشود :
کشش ستون فقرات در حالت نشسته
سیاتیک میتواند باعث ایجاد درد و سفتی عضلات همسترینگ شود. کشش ستون فقرات در حالت نشسته میتواند بدون ایجاد آسیب بیشتر، علائم را تسکین دهد.
- روی یک صندلی بنشینید و پاها را کمی بیشتر از عرض شانهها باز کنید و محکم روی زمین قرار دهید.
- دستها را پشت سر خود قرار دهید. انگشتان دست را در هم قفل کنید به گونهای که آرنجها در دو طرف صورت قرار بگیرند.
- چانه را به سمت داخل ببرید.
- بالاتنه خود را به سمت چپ بچرخانید و آرنج دست راست را در قسمت داخلی زانوی راست قرار دهید. سر باید ثابت باشد. برای مدت 30 ثانیه در این حالت بمانید.
- بالاتنه را به حالت اولیه بازگردانید.
- همین حرکت را برای سمت دیگر بدن نیز انجام دهید؛ بالاتنه را به سمت راست بگردانید و آرنج دست چپ را در قسمت داخلی زانوی چپ قرار دهید. سر را تکان ندهید و برای مدت 30 ثانیه در همین حالت بمانید.
- بالاتنه را به حالت اولیه بازگردانید.
- این حرکت را برای هر سمت از بدن پنج بار تکرار کنید.
کشش عضلات همسترینگ در حالت ایستاده
کشش عضلات همسترینگ در حالت ایستاده به کاهش سفتی و درد عضلات پا که در اثر سیاتیک ایجاد شدهاند کمک میکند.
بستن کش مخصوص یوگا یا نوارهای ورزشی به ران پای راست و زیر پای چپ میتواند انجام این حرکت را سادهتر سازد.
- پای راست را روی سطحی مانند صندلی قرار دهید به طوری که پا همراستا با لگن یا پایینتر آر آن قرار بگیرد.
- انگشتان و پای خود را به صورت مستقیم قرار دهید.
- بدن را کمی به سمت پای خود خم کنید. هرچه بیشتر خم شوید، کشش بیشتر میشود. این حرکت را به آرامی انجام دهید به طوری که باعث ایجاد درد نشود.
- لگن را در قسمت پایی که بالا آورده شده به سمت پایین ببرید.
- این حالت را برای مدت حداقل 30 ثانیه حفظ کنید و برای سمت دیگر بدن نیز تکرار کنید. این حرکت را برای هر سمت از بدن پنج بار تکرار کنید.
در انجام حرکت کشش عضلات همسترینگ افراط نکنید. پنج بار کشش برای هر سمت از بدن کافی است. تکرار بیش از حد یا کشش شدید به عصب سیاتیک آسیب وارد میکند.
نزدیک کردن زانو به شانهی مخالف
این حرکت کششی با شل کردن عضلات باسن و پیریفورمیس (عضله گلابیشکل) به تسکین درد رگ سیاتیک کمک میکند. زمانی که این عضلات متورم میشوند، به عصب سیاتیک فشار وارد آورده و باعث ایجاد درد و علائم دیگر میشوند.
- به پشت دراز بکشید و پاها را مستقیم روی زمین قرار دهید؛ نوک پنجهها به سمت بالا باشند.
- پای راست را خم کنید و دستان خود را دور زانو قرار دهید.
- به آرامی پای راست را به سمت بالا آورده و به شانه چپ نزدیک کنید. برای 30 ثانیه این وضعیت را حفظ کنید. در این حالت کشش باید احساس شود ولی نباید باعث ایجاد درد شود.
- پای راست را پایین بیاورید و به حالت اولیه بازگردید.
- این تمرین را سه بار تکرار کنید و سپس حرکت را برای پای دیگر نیز انجام دهید.