آیا کمر درد از یبوست با تغییر رژیم غذایی و نوشیدن آب درمان میشود؟

تاریخ: ۲۹ آبان ۱۴۰۲

کمر-درد-یبوست

همانطور که می‌دانید یبوست به مشکل دفع مدفوع و دفع دشوار و دردناک آن مرتبط است؛ اما آیا یبوست می‌تواند با کمردرد ارتباط داشته باشد؟ به نظر عجیب می‌آید؛ اگرچه موضوعی متفاوت به نظر می‌آید، اما احتمال اینکه فردی به خاطر مشکل یبوست دچار کمردرد شود، وجود دارد. برخی موارد شدید یبوست منجر به کمردرد شوند، اما گاهی یبوست‌های خفیف نیز ممکن است با کمردرد ارتباط داشته باشند. گفته می‌شود که یبوست، روده را تحت تأثیر قرار می‌دهد اما گاهی می‌تواند منجر به کمردرد نیز گردد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفن‌های02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.

یبوست چیست؟


یبوست به معنای تغییرات در الگوی منظمی که روده دارای آن است و معمولاً با درد و مشکل در تخلیه مدفوع همراه است. برخی افراد ممکن است هر روز 2 تا 3 بار مدفوع داشته باشند، اما برخی دیگر ممکن است هفته‌ای 2 تا 3 بار تخلیه مدفوع داشته باشند.

یبوست یک مشکل بسیار رایج است که ممکن است باعث مشکل در تخلیه روده یا عمل دفع شود. مدفوع ممکن است سفت و با درد تخلیه شود. در موارد شدیدتر، یبوست می‌تواند منجر به نفخ و سردرد و درد در پایین شکم شود.

عوامل بسیاری مانند برخی غذاها، دریافت آب ناکافی، مایعات یا غذاهای فیبردار، برخی داروها و بی‌تحرکی در طول روز می‌توانند در بروز یبوست نقش داشته باشند. برخی بیماری‌ها و مشکلاتی در سلامتی مانند اختلالات گوارشی، سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر، مشکلات تیروئید یا تغییرات هورمونی (مانند بارداری) نیز گاهی منجر به یبوست می‌شوند. در برخی موارد، ممکن است علت اصلی آن مشخص نباشد.

یبوست و کمردرد


یبوست با مشکل دفع مدفوع ارتباط دارد و برای دفع آن به اعمال فشار خیلی زیادی نیاز است. وقتی مدفوع به‌طور منظم دفع نشود، ممکن است مدفوع در بدن انباشته شود. مدفوع سفت می‌تواند باعث ناراحتی شود، درحالی‌که ممکن است فشار بیشتری را در بدن ایجاد کند و درنتیجه به تلاش و تقلای بیشتری برای تخلیه‌ی آن نیاز خواهد بود. بدن باید به مدفوع نیرو وارد کند تا بتواند آن را از بدن دفع کند که درنتیجه می‌تواند موجب ایجاد فشار و کشش در عضلات کمر می‌شود.

کمر بخش مهمی از بدن است که انجام حرکات مختلفی را میسر می‌کند و به‌راحتی دچار درد و ناراحتی می‌شود. کمردرد می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، از حالت بدن گرفته تا بارداری، کشش عضلانی، صدمه به استخوان و بافت‌های نرم بدن، مشکلات مهره و دیسک‌های بین مهره‌ای و مشکلاتی دیگر. همچنین فشار زیادی که به خاطر یبوست به عضلات کمر وارد می‌آید می‌تواند باعث درد و ناراحتی در ناحیه‌ی کمر شود.

چگونه یبوست می‌تواند باعث کمردرد شود؟

وقتی یک فرد برای مدت طولانی با یبوست مواجه می شود، این ممکن است تأثیرات منفی را بر روی بدن داشته باشد. یبوست مزمن و طولانی مدت، شرایطی است که مدفوع که برای مدت طولانی دفع نشده است، در بدن تجمع می‌یابد و به این شرایط فشار مدفوع گفته می‌شود. این شرایط ناشی از طولانی شدن مدت یبوست هستند و باعث فشرده شدن مدفوع سفت و خشک می‌شوند.

وضعیت رژیم غذایی، بیماری‌ها، بی‌تحرکی، برخی داروها و غیره می‌توانند در ایجاد یبوست مزمن نقش داشته باشد. اگرچه دلایل این مشکل، همان دلایلی هستند که منجر به یبوست ابتدایی می‌شوند، مدت درد و ناراحتی طولانی‌تر خواهد بود که این امر منجر به انباشته و فشرده شدن مدفوع خواهد شد. علاوه بر دشواری و درد در هنگام دفع مدفوع، علائم دیگر آن می‌توانند شامل نفخ و درد در ناحیه‌ی شکم، اسهال بعدازآن، احساس تهوع و گاهی عرق کردن، تغییر در ضربان قلب یا فشارخون باشند.

در شرایط زیر، یبوست می‌تواند باعث بدتر شدن کمردرد شود:

  • در یبوست مزمن، مدفوع فشرده می‌تواند باعث انسداد مقعد شود. انباشتگی بیش‌ازحد مدفوع می‌تواند فشار بیشتری را روی قسمت‌های داخلی بدن وارد کند. انسداد مقعد و فشردگی مدفوع می‌تواند به کمر فشاری وارد کند و منجر به کمردرد شود. فشردگی مدفوع همچنین می‌تواند به اعصاب خاجی کمر فشار آورد. وقتی این عصب‌ها تحریک شوند، پاسخ دردی ممکن است در کمر احساس شود.
  • به‌علاوه، نیروی واردشده در هنگام دفع مدفوع و کشش می‌تواند به عضلات کمر آسیب وارد کند. اگر عضلات کمر ضعیف یا آسیب‌دیده باشند، درد و ناراحتی آن بیشتر خواهد بود. یبوست و نیز فشار طولانی‌مدتمی‌توانند گاهی موجب ضعف عضلات کمر و بروز درد در آن ناحیه شوند. بعد از یک دفع مدفوع دردناک، ممکن است درد و ناراحتی در کمر، ناحیه‌ی لگن و پاها احساس شود.

یبوست می‌تواند مشکلاتی از قبل در رابطه با کمر وجود داشته‌اند یا کمردرد قبلی را بدتر کند و موجب درد بیشتری گردد. به همین صورت، کاهش یبوست می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی روی تسکین کمردرد داشتتِ باشد.

چگونه می‌توان کمردرد ناشی از یبوست را کنترل کرد؟


 

هرگونه کمردردی با هر علتی که باشد باید به‌خوبی درمان شود. اگرچه، اگر یبوست در افرادی بروز کند که دچار کمردرد هستند، کنترل یبوست می‌تواند کمک بزرگی به آن‌ها کند. در اکثر مواقع مشاهده می‌شود که علل دیگری از کمردرد مانند صدمات قبلی، کشش عضلانی، مشکلاتی در دیسک بین مهره‌ها و غیره ممکن است همراه با یبوست وجود داشته باشند. ازاین‌رو توصیه می‌شود که علاوه بر درمان مشکلاتی دیگر، یبوست نیز می‌بایست تحت درمان قرار بگیرد.

در برخی موارد می‌توان یبوست را با استفاده دارو درمان کرد. درمان علل اولیه و زمینه‌ای یبوست نیز حائز اهمیت می‌باشد. توصیه می‌شود که جهت درمان این مشکل اقدام کنید و از نکات و توصیه‌هایی که پزشک در اختیارتان قرار می‌دهد پیروی کنید.

جلوگیری کنترل یبوست نیاز به کمی تغییرات در سبک زندگی دارد. برخی از این تغییرات عبارت‌اند از:

  • نوشیدن آب و مایعات فراوان؛ بهتر است روزانهحداقل 8 تا 10 لیوان آب بخورید. باید در فصل تابستان و در حین بازی، ورزش یا تمرینات بدنی توجه ویژه‌ای به تأمین مایعات کافی به بدنداشته باشید.
  • مواد غذایی سبوس‌دار کافی را به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید. این شامل مصرف حبوبات برای صبحانه و وعده‌های غذایی می‌باشد. میوه‌ها و سبزی‌های کافی مصرف کنید. غذاهایی را که باعث یبوست یا ناراحتی معده و دستگاه گوارش می‌شوند مشخص کنید.
  • برنامه‌ای سالم برای سبک زندگی خود و دفعات منظم دفع روده داشته باشید. درصورتی‌که نیاز دارید به دستشویی رفتن دارید، بی‌اعتنایی نکنید یا ضرورت آن را خنثی نکنید.
  • به‌طور منظم ورزش کنید و در طول روز تحرک داشته باشید. ورزش‌های سبک و ملایم، یوگا یا پیاده‌روی را می‌توان به‌راحتی انجام داد. در صورت نیاز می‌توانید برای توصیه‌های بیشتر به یک پزشک مراجعه فرمایید.
آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره رایگان