اپی کوندیلیت میانی یا آرنج گلف بازان بیشتر در اثر استفاده بیش از حد از عضلات و تاندونهای ساعد و آرنج ایجاد می شود.همانگونه که از اسمش پیداست این عارضه بیشتر در میان بازیکنان گلف شایع است. علائم اصلی آرنج گلف بازان، حساسیت و درد در اپی کندیل داخلی آرنج است و ممکن است در قسمت جلوی ساعد گسترش یابد. خم شدن در مچ ، پیچاندن ساعد یا گرفتن اشیاء ممکن است علائم را تشدید کند. اپی کوندیلیت داخلی نیز ممکن است منجر به ضعف قابل توجهی در عضلات اطراف آرنج، ساعد و مچ شود.
آرنج گلف بازان را میتوان با یک برنامه جامع فیزیوتراپی، دارو و همچنین روشهای دیگر مانند کمپرس یخ، فیزیوتراپی، تحریک الکتریکی،استراحت از هرگونه فعالیت تشدید کننده، به طور محافظه کارانه درمان کرد. در موارد شدید آرنج گلف بازان و در صورت عدم موفقیت درمانهای غیر جراحی، عمل جراحی برای کاهش علائم مانند درد، حساسیت و از بین رفتن عملکرد در مفصل آرنج لازم است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی آرنج گلف بازان و یا رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای 09107803155 و 02188801800 تماس حاصل فرمایید.
علت آرنج گلف بازان
علت اصلی آرنج گلف بازان استفادهی مکرر از مفصل آرنج است.تکرار مداوم انواع خاصی از فعالیتها میتواند باعث وارد شدن فشار بیش از حد روی تاندونهای اطراف اپی کندیل میانی (استخوانی که از قسمت داخلی آرنج بیرون زده است) شود. این فشار میتواند باعث آسیب و التهاب بافتها و سلولهای اطراف این تاندونها شود. فعالیتهایی که باعث درگیری اپی کندیلیت میانی میشوند محدود به ورزشهایی مانند گلف نیستند و میتوانند شامل شنا کردن یا باغبانی نیز باشند.
علائم درد آرنج گلف باز چیست؟
درد آرنج و تورم، برجستهترین علائم آرنج گلف باز است. ناراحتی، درد و تورم در قسمت کف دست استخوان ساعد، درد در طول آرنج تا مچ دست و البته درد در انگشت پنجم (انگشت کوچک) مهمترین علائم نشان دهنده آرنج گلف باز هستند. علاوه بر درد آرنج ممکن است ضعف یا احساس سوزن سوزن شدن (احساس وارد شدن سوزن) نیز وجود داشته باشد. در برخی از بیماران حتی شکایت از درد و سفتی در آرنج نیز وجود دارد.
درمان آرنج گلف باز شامل چه چیزهایی است؟
فیزیوتراپی امروزه یکی از پرکاربردیترین و مناسبترین شیوههای درمانی برای بسیاری از مشکلات مفصلی-عضلانی از جمله درد آرنج بعلت آرنج گلف بازان شناخته شده است. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دانش متخصصین فیزیوتراپی در زمینهی درمان بسیاری از بیماریها روند درمان بسیار آسان و بدون عارضه برای فرد بیمار شده است. از آنجایی که بیماران آرنج گلف بازان از درد شدید آرنج و اختلالات حرکتی در مفصل دست و ماهیچههای اطراف آرنج رنج میبرند، فیزیوتراپی توانسته با بکارگیری چندین روش برای کاهش این علائم موثر باشد. در قسمت زیر به اصلیترین آنها اشاره شده است:
- ماساژ- انجام انواع تکنیکها با فشار کافی روی بافت سطحی برای دستیابی به ساختارهای عمیقتر بدن، ماساژ نامیده میشود. از این تکنیک برای افزایش جریان خون، کاهش تورم و کاهش اسپاسم عضلانی و ترمیم طبیعی بافت استفاده میشود.
- اصطکاک عمیق- این روش یک تکنیک ماساژ تهاجمی است که تا عمیقترین ناحیه ممکن روی تاندون انجام میشود تا باعث شکسته شدن و تجزیه بافت اسکار شود و حرکات طبیعی را احیا کرده و ساختار بدن را برایموبیلیزیشن یا دستکاری آماده کند. این تکنیک در ابتدا دردناک است اما به تدریج باعث ایجاد یک اثر بیحسی میشود.
- موبیلیزیشن- این تکنیک یک تکنیک دستی است که در آن مفصل و بافتهای نرم به آرامی توسط درمانگر حرکت داده میشوند تا اندام به دامنه حرکتی طبیعی خود بازگردد و سطوح مفصلی برای حرکت نرمتر شده و درد تسکین پیدا کند.
- اولتراسوند درمانی- در این روش درمانی، امواج صوتی به بافتها ارسال میشوند و از این طریق واکنشهای شیمیایی بدن را تحریک کرده و فرایند بهبودی را افزایش میدهند. تاثیر این روش درست مانند تسریع یک واکنش شیمیایی با تکان دادن لوله آزمایش در آزمایشگاه است. این روش باعث کاهش اسپاسم بافتها، تسریع بهبودی و تسکین درد میشود.
- مداخله درمانی- در این روش یک جریان الکتریکی کوچک وارد بافتها میشود و میتوان برای دستیابی به تاثیرات درمانی مختلف در فرکانسهای مختلفی از آن استفاده کرد.
- طب سوزنی- طب سوزنی یک روش درمانی از مشرق زمین است که با وارد کردن سوزن به پوست به منظور کاهش جریان انرژی و برای کاهش درد و بهبودی انجام میشود.
- چسب زدن /بستن- این روش در صورت لزوم برای محدود کردن حرکات غیر ضروری و جلوگیری از آسیب بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
برای کمک به بهتر شدن آرنج گلف باز چه کاری میتوانید برای خود انجام دهید؟
در برخی از موارد اگر شدت درد و آسیب مفصل آرنج زیاد نباشد با روشهای ساده و خانگی قابل کنترل و درمان است. بنابراین در صورت داشتن عارضه آرنج گلف بازان از شیوههای درمانی زیر در منزل چشم پوشی نکنید:
- استراحت کردن- تا حد امکان از استفاده از آرنج آسیب دیده خودداری کنید. اگر مجبورید چیزی را بلند کنید یا دست خود را مشت کنید، ابتدا اطمینان حاصل کنید که کف دست به سمت پایین قرار گرفته باشد در حالیکه آرنج نزدیک به بدن قرار دارد.
- از یخ استفاده کنید- در چند روز اول پس از آسیب یا در صورت درد شدید، خصوصاً پس از انجام تمرینات خود یا استفاده از آرنج آسیب دیده، به آرامی یک تکه یخ را به مدت ۵ دقیقه روی ناحیه درد قرار دهید.
- برنامه ورزشی- برنامه ورزشی مهمترین بخش توانیابی شما است. پزشک به شما میگوید که تمرینات را از کجا آغاز کنید؛ چه موقع تمرینهای بیشتری را اضافه کنید و تمرینات پیشرفته را چگونه انجام دهید.
- اصلاح تجهیزات- ممکن است لازم باشد ورزشکاران سایز دسته گلف، اندازه سر چوب، میزان گردش و سایر خصوصیات وسایل ورزشی خود را تنظیم کنند.
- ارگونومی- اطمینان حاصل کنید که محل فعالیت شما برای دستیابی به موقعیت وضعی مناسب و نگهداشتن آرنج نزدیک به بدن مناسب است.
- بستن بریس دست- اگر یک بازو بند ساخته شده از سیلیکون یا پلاستیک محکم بپوشید، میتواند باعث کاهش فشار روی تاندون شده و از وارد شدن آسیب بیشتر جلوگیری نماید.
- داروها- شما میتوانید از پزشک یا داروساز خود بخواهید بهترین دارو برای شرایط کنونی شما را توصیه کند.
- استفاده از بستههای حرارتی- استفاده از یک پک حرارتی میتواند برای شل کردن عضلات، افزایش جریان خون به ناحیه آسیب دیده و تسکین درد مفید باشد.
آیا ورزش برای آرنج گلف بازان مناسب است؟
تعدادی از حرکات کششی و مقاومتی در کاهش درد آرنج گلف بازان تاثیر فوق العادهای دارند. برای اطمینان از نحوه انجام درست این حرکات اصلاحی با پزشک خود مشورت کنید.
حرکت چرخش مچ
برای انجام این حرکت اصلاحی آرنج:
- ساعد خود را روی لبه یک میز بگذارید؛ در حالی که دستهای شما از لبه میز آویزان شده است.
- یک وزنه نیم کیلویی یا یک کیلویی را در دست خود نگه دارید. (دمبل، بطری آب و غیره). کف دست خود را به سمت بالا بگیرید.
- مچ دست خود را به آرامی خم کنید و وزنه را بالا و پایین ببرید.
- دست خود را عوض کرده و حرکت را روی دست دیگر تکرار کنید.
نکته: ساعد خود را صاف روی میز نگه دارید و بگذارید مچ دست شما ورزش را انجام دهد.
خم کردن ایزومتریک مچ دست
برای انجام این تمرین:
- ساعد خود را روی یک سطح صاف مانند میز یا نیمکت قرار دهید؛ در حالی که کف دست شما به سمت بالا قرار دارد.
- حرکت را با قرار دادن مچ دست در یک موقعیت کاملاً باز آغاز کنید (انگشتان دست باید به سمت پایین قرار گرفته باشند)
- هنگام تلاش کردن برای خم کردن مچ دست از دست دیگر خود برای ایجاد مقاومت استفاده کنید. نباید هیچ حرکتی در مچ دست وجود داشته باشد.
- انجام تمرین را با صرف کردن حدود ۳۰ درصد از حداکثر تلاش خود آغاز کنید. این انقباض را به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه نگه دارید و سپس استراحت کنید. حرکت را ۵ تا ۱۰ بار تکرار نمایید.
- به تدریج مدت زمان انقباض استاتیک خود را افزایش دهید تا بتوانید حدود ده انقباض ۱۰ ثانیه ای را بدون درد نگه دارید.
شما نیز میتوانید از حرکت کششی ایزومتریک مچ دست را با کشیدن دستان خود به طرف جلو و نگه داشتن آن با دست دیگر انجام دهید.
ورزش با باند الاستیک استقامتی
تمرینات مقاومت باند الاستیک بسیار عالی است. زیرا خرید بندهای ورزشی مقرون به صرفه بوده و نسبت به وزنههای دمبل سنتی قابل حمل هستند. شما با انجام این ورزشها میتوانید روی عضلات آرنج و مچ دست خود کار کنید تا آنها را قوی و متعادل نگه دارید.
برای انجام این حرکت اصلاحی آرنج:
- روی یک صندلی بنشینید و انتهای بند الاستیک ورزشی خود را با پاها نگه دارید.
- وسط حلقه را با دست راست خود و با نگه داشتن کف دستها به سمت بالا نگه دارید.
- ساعد راست خود را برای پشتیبانی بیشتر روی ران قرار دهید.
- مچ دست خود را به سمت بالا خم کنید.
- حرکت را نگه دارید و به آرامی به موقعیت اولیه باز گردید.
- ۳ تا ۵ بار این حرکت را تکرار کنید.
- سپس اینحرکت را روی بازوی چپ خود انجام دهید.
این ورزش را میتوانید در حالت برعکس، مچ دست رو به پایین نیز انجام دهید.
در چه صورت آرنج گلف بازان نیاز به جراحی دارد؟
در صورت کارامد نبودن تمرینات و شیوههای درمانی فیزیوتراپی، جراحی به عنوان آخرین گزینهی درمان برای بیمار تجویز میشود. جراحی آنقدر هم ترسناک نیست. با رعایت دستورالعملهای بعد از درمان، بازشگت به وضعیت نرمال سریعتر برای بیمار اتفاق میافتد.
در طی عمل جراحی اپی کندیلیت میانی، جراح با ایجاد یک برش در امتداد آرنج روی اپی کندیلیت میانی عمل جراحی را آغاز میکند. بافتهای نرم به آرامی از یکدیگر جدا شده و سپس تاندون فلکسور در جایی که به اپی کندیل میانی متصل میشود، بریده و پاکسازی میشود. سپس جراح تاندون را جدا کرده و هرگونه بافت آسیب دیده یا زخمی را از آن جدا میکند. اگر هرگونه سیخ استخوانی وجود داشته باشد (زائدههای استخوانی روی سطح استخوان) جراحان را نیز از بین میبرد. در برخی موارد، انتهای شل شده تاندون به بافتهای نزدیک متصل میشود. پس از خارج کردن تمام بافتهای آسیب دیده و پس از پاکسازی تاندون فلکسور توسط جراح، زخم با زدن بخیه بسته میشود.
انجام عمل جراحی اپیکو کندیلیت میانی برای کمک به تسکین علائم ناشی از موارد شدید آرنج گلف باز (اپی کندیلیت میانی) اهمیت بسیاری دارد. برای به حداکثر رساندن موفقیتهای حاصل از جراحی و برای جلوگیری از احتمال بروز مجدد مشکل و کمک به اطمینان از بازگشت کامل یا تقریبی قدرت و عملکرد آرنج، فیزیوتراپی پس از عمل توصیه میشود .
درباره آرنج گلف باز یا بورسیت آرنج نیز مانند هر مشکل دیگری، پیشگیری در درجه اول بهتر از درمان است. برای جلوگیری از بروز آرنج گلف باز موارد زیر را انجام دهید:
- اگر احساس هرگونه دردی داشتید، حرکت خود را متوقف کنید.
- عضلات مورد نیاز برای انجام فعالیت خود را قبل از شروع فعالیت، با خم کردن و کشیدن مچ دست در حین قرار داشتن آرنج در یک موقعیت خمیده، گرم و آماده کنید.
- فعالیتهای تکراری را محدود کنید. از پرتاب بیشتر از ۱۰۰ توپ در هر بار ورزش خودداری کنید.
- از انواع چوبهای گلف استفاده کنید و چوب را به زور در دست نگه ندارید. (چوبهای درازتر باعث وارد شدن فشار بیشتر به آرنج میشوند.)
- در صورت لزوم، مکانیزم نوسان خود را تغییر دهید (ممکن است لازم باشد این کار را یاد بگیرید)
- اطمینان حاصل کنید که چوب گلف شما اندازه مناسب دارد و دسته آن مناسب شما است.
- عملکردی که باعث ایجاد فشار در مفصل آرنج شما میشود را قطع کرده و آن را اصلاح کنید.
- اگر مجبورید فعالیت خود را ادامه دهید، اطمینان حاصل کنید که قبل از انجام هرگونه فعالیتی که باعث درگیر شدن آرنج میشود، ده دقیقه یا بیشتر عضلات خود را گرم کرده و پس از انجام فعالیت روی آن یخ بگذارید.
- به صورت مکرر استراحت کنید به خصوص زمانی که در حال انجام فعالیت هستید.