درمان بیماری فیبرومالژیا (درد منتشر بدن) با روش‌های فیزیوتراپی

تاریخ: ۲۰ آبان ۱۴۰۲

فیبرومیالژیا یک بیماری طولانی مدت شایع است که بر استخوان‌ها و عضلات تأثیر می‌گذارد. علائم شامل درد عضلانی و مفصلی عمومی ، سفتی و خستگی است. هدف از درمان این است که فرد از طریق ورزش ، استراحت و کاهش استرس شرایط را کنترل کند. فیبرومیالژیا می‌تواند در هر سنی در هر فردی تأثیر بگذارد اما به طور معمول در سنین 25 تا 55 سال تشخیص داده می‌شود و احتمال بروز آن در خانم‌ها بیشتر از آقایان است. اصطلاح “فیبرومیالژیا” به معنای واقعی کلمه به معنای درد در عضلات و بافت‌های فیبری است (به عنوان مثال: تاندون‌ها و رباط‌ها). فیبرومیالژیا به عنوان روماتیسم در بافت نرم نیز شناخته می‌شود.

پزشکان و متخصصین باتجربه مرکز جامع توان‌بخشی امید برای درمان بیماری فیبرومالژیا، پس از معاینات دقیق و انجام تصویربرداری‌های لازم بهترین درمان را توصیه می‌کنند. رویکرد این کلینیک در مواجه با درمان بیماری‌ها استفاده از درمان‌های پلکانی است و استفاده از درمان‌های ساده‌تر در اولویت قرار می‌گیرد. در صورت نیاز برحسب نیاز بیمار ابتدا روش‌های ساده و کم تهاجمی‌تر  مانند فیزیوتراپی، ورزش، ماساژ، اولتراسوند تراپی ، تحریک الکتریکی و … را تجویز می‌کنند. اگر شرایط بیمار به نحوی است که به درمان‌های ساده پاسخ نمی‌دهد، متخصصین طب فیزیکی این مرکز درمان‌های پیچیده‌تر مانند تزریق تحت هدایت دستگاه سونوگرافی را به بیماران پیشنهاد می‌دهند و تا حد ممکن از انجام درمان‌های مداخله ای‌تر و انجام جراحی جلوگیری می‌کنند.جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفن‌­های 09107803155 و 02188801800 تماس حاصل فرمایید.

علت بیماری فیبرومالژیا


سال‌ها تصور می‌شد که فیبرومیالژیا از نظر روان‌شناختی استوار است اما اکنون به خودی خود به عنوان یک بیماری پزشکی شناخته شده است. علت فیبرومیالژیا ناشناخته است. تصور می‌شود این وضعیت ممکن است به دلیل سو عملکرد در نحوه پردازش سیگنال‌های درد توسط سیستم عصبی مرکزی باشد. این امر منجر به احساس درد در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا می‌شود که ممکن است افراد دیگر آن را فقط به عنوان ناراحتی درک کنند.

نشانه‌هایی وجود دارد که آسیب جسمی ، ضربه عاطفی یا عفونت یا بیماری می‌تواند باعث تحریک این بیماری شود. همچنین نشانه‌هایی وجود دارد که عوامل وراثتی (ژنتیکی) در ایجاد فیبرومیالژیا نقش دارند ، زیرا گاهی اوقات این بیماری در چندین عضو یک خانواده رخ می‌دهد.

علائم


فیبرومیالژیا اغلب با سایر شرایط دردناک مانند سندرم خستگی مزمن ، سندرم روده تحریک پذیر ، سندرم درد منطقه ای پیچیده و میگرن همپوشانی دارد. همچنین معمولاً همراه با بیماری‌های التهابی ، مانند آرتریت روماتوئید ، اسپوندیلیت آنکیلوزان و لوپوس اریتماتوز سیستمیک رخ می‌دهد. فرد مبتلا به فیبرومیالژیا می‌تواند طیف وسیعی از علائم را تجربه کند اما علائم اصلی آن درد گسترده عضلانی و مفصلی ، سفتی و خستگی است. ماهیت و شدت این علائم در افراد بسیار متفاوت است. دوره ای که در تعداد و شدت علائم افزایش یابد ، به عنوان دوره “شعله وری” شناخته می‌شود.

درد

درد

درد فیبرومیالژیا را می‌توان به روش‌های مختلفی توصیف کرد – مانند، درد شدید ، درد ضربان دار یا احساس سوزش – و ممکن است از یک قسمت از بدن به قسمت دیگر بدن منتقل شود. میزان درد تجربه شده می‌تواند در طول روز متفاوت باشد و همچنین با تغییر آب و هوا، افزایش استرس ، سر و صدا و فعالیت ؛ و کمبود خواب می‌تواند بدتر شود.

سفتی عضلات و مفاصل

سفتی عضلات و مفاصل ممکن است بیشتر در صبح و بعد از نشستن به مدت طولانی دیده شود. بلند شدن برای حرکت و کشش بهترین راه برای جلوگیری از سفتی عضلات است.

خستگی

خستگی

خستگی توسط بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری تجربه می‌شود. میزان خستگی ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد – از سختی قابل توجه تا شدید – و همچنین ممکن است در طول روز و در روزهای مختلف متفاوت باشد.

مشکلات خواب

بسیاری از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا همچنین مشکلات خواب را تجربه می‌کنند. به نظر می‌رسد که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا اغلب فاقد مراحل ترمیمی عمیق خواب هستند و غالباً احساس شادابی نمی‌کنند.

علائم دیگر

بیش از نیمی از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا علائمی مانند تحریک پذیری ، فراموشی ، عدم تمرکز ، تغییرات خلقی ، اضطراب و افسردگی را تجربه می‌کنند. علائم دیگری که می‌توانند توسط افراد مبتلا به فیبرومیالژیا تجربه شوند عبارتند از:

  • سردردهای میگرنی و تنشی
  • درد شکمی مکرر
  • اسهال
  • مشکل در بلعیدن
  • مثانه تحریک پذیر منجر به ادرار مکرر یا دردناک می‌شود
  • بی حسی و سوزن سوزن شدن اندام‌ها
  • خشکی چشم و دهان.

 

تشخیص


تشخیص

فیبرومیالژیا می‌تواند یک بیماری دشوار برای تشخیص باشد زیرا علائم آن اغلب با سایر بیماری‌ها مانند آرتریت روماتوئید یا سندرم خستگی مزمن مشابه است. آزمایش خون و اشعه ایکس معمولاً نتایج طبیعی را در فرد مبتلا به فیبرومیالژیا نشان می‌دهند اما اغلب به منظور رد سایر شرایط انجام می‌شود. اگر بیمار بیش از سه ماه درد گسترده داشته باشد در صورت عدم وجود بیماری پزشکی دیگر که می‌تواند باعث درد شود ، پزشک ممکن است فیبرومیالژیا را تشخیص دهد.

پزشکان از معیارهای خاصی برای کمک به تشخیص استفاده می‌کنند. بیشتر افراد مبتلا به فیبرومیالژیا حداقل در 11 نقطه از 18 نقطه حساس که در مکان‌های مختلف بدن قرار دارند حساسیت دارند (در نمودار زیر نشان داده شده است). با این حال ، برخی از افراد حتی بدون این علائم هنوز ممکن است فیبرومیالژیا داشته باشند. سایر شاخص‌هایی که پزشکان به دنبال آن‌ها می‌گردند عبارتند از:

  • آزمایش خون طبیعی
  • خستگی مزمن
  • اختلالات خواب
  • درد اسکلتی (عمدتا در گردن و کمر).

درمان بیماری فیبرومالژیا


در حالی که هیچ درمانی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد ، با استفاده از اقدامات مختلف می‌توان بیماری را کنترل کرد.

استراحت و خواب

استراحت و خواب

استراحت نیز در مدیریت فیبرومیالژیا بسیار مهم است. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا معمولاً پس از فعالیت‌های حتی کم، احساس خستگی می‌کنند. بنابراین، استراحت منظم در طول روز و حتی در صورت نیاز به فعالیت، به طور معمول مفید است. حتی استراحت‌های کوتاه به مدت 5 تا 10 دقیقه نیز می‌توانند مفید باشند.

خواب نیز برای افراد مبتلا به فیبرومیالژیا اهمیت زیادی دارد. اغلب کیفیت خواب برای آنها کافی نیست. مصرف قرص‌های خواب فقط در صورت ضرورت کامل و به مدت زمان کوتاه توصیه می‌شود. برخی از روش‌هایی که ممکن است بهبود کیفیت خواب را تسهیل کنند شامل پرهیز از مصرف الکل و قهوه در عصر، استفاده از اتاق خواب فقط برای خوابیدن (نه برای کار یا تغذیه)، اطمینان از تاریکی اتاق هنگام تلاش برای خواب و تعیین یک الگوی خواب منظم هستند.

کاهش استرس و آرامش

کاهش استرس مهم است زیرا افزایش استرس می‌تواند علائم فیبرومیالژیا را بدتر کند. یافتن روش‌های آرامش (مانند خواندن یا گوش دادن به موسیقی) که متناسب با فرد مبتلا به فیبرومیالژیا باشد، می‌تواند در کاهش استرس مفید باشد.

صحبت در مورد شرایط خود با دوستان و خانواده نیز می‌تواند مفید باشد. برخی از افراد ممکن است همکاری با یک مشاور یا روانشناس حرفه ای برای ایجاد تکنیک‌ها و استراتژی‌های آرام سازی برای کنار آمدن با درد مفید باشد. یک روش روان‌شناختی معروف به درمان رفتاری شناختی (CBT) برای کمک به افراد مبتلا به فیبرومیالژیا نشان داده شده است.

داروها

داروها می‌توانند به کاهش درد فیبرومیالژیا و بهبود خواب کمک کنند. داروهای داده شده متناسب با فرد بوده و به ماهیت و شدت علائم تجربه شده بستگی دارد. داروهای رایج تسکین درد مانند پاراستامول ممکن است توصیه شود اما اغلب فقط در کنترل درد فیبرومیالژیا تنها اثر محدودی دارند. برخی از افراد ممکن است با داروهای قوی تر مانند ترامادول تسکین پیدا کنند اما استفاده از آن به دلیل خطر وابستگی و عوارض جانبی نیاز به نظارت دقیق دارد.  برخی از داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج نیز ممکن است در برخی شرایط تجویز شود.

فیزیوتراپی برای فیبرومیالژیا


فیزیوتراپی برای فیبرومیالژیا

فیزیوتراپی معمولاً یک رویکرد عملی را در پیش می گیرد و اگر دردی از چند نقطه حساس احساس کنید و به حساسیت بیش از حد شما منجر شود، ممکن است شما را آزار دهد. با این حال ، در فیزیوتراپی از روش‌هایی استفاده می‌شود که به صورت ملایم و کاملا موثر هستند و به احتمال زیاد نقش اصلی را در مدیریت علائم فیبرومیالژیای شما بازی می‌کنند.

انواع تکنیک‌های فیزیوتراپی وجود دارد. درمان‌های غیرفعال بدن شما را آرام می‌کنند و شامل ماساژ بافت عمیق ، گرما درمانی ، آب درمانی ، تحریک الکتریکی عضله و سونوگرافی هستند. برنامه فیزیوتراپی شما معمولاً با درمان‌های غیرفعال آغاز می‌شود. هنگامی که احساس آمادگی کردید ، درمان‌های فعالی را شروع می‌کنید که بدن شما را تقویت می‌کند و از درد فیبرومیالژیا جلوگیری می‌کند. فیزیوتراپیست شما برای تهیه طرحی که مناسب شما باشد با شما همکاری می‌کند.

ماساژ عمقی بافت

ماساژ عمقی بافت

ماساژ عمیق بافت یک روش ایده آل برای فیبرومیالژیا است ، مگر اینکه احساس درد شدید کنید. در این روش از فشار زیادی برای از بین بردن تنش عضلانی و اسپاسم استفاده می‌کند. اسپاسم از حرکت عضلات در سطح آسیب دیده جلوگیری می‌کند ، این یکی از دلایلی است که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا کاهش دامنه حرکت را تجربه می‌کنند. تکنیک‌های فیزیوتراپی ، از جمله ماساژ بافت عمیق ، به شما کمک می‌کند تا به طور موثرتری از عضلات خود استفاده کنید. این روش درمانی ممکن است با گرما درمانی یا سرما درمانی برای تقویت اثر بخشی همراه باشد.

گرما درمانی

گرما درمانی یکی از روش‌های مناسب برای کاهش دردهای مزمن مرتبط با فیبرومیالژیا است. گرما با آرامش بخشیدن به عضلات و سرعت بخشیدن به جریان خون در ناحیه آسیب دیده ، روند بهبود طبیعی بدن را تحریک می‌کند. خون اضافی اکسیژن و مواد مغذی اضافی را تحویل می‌دهد. خون همچنین محصولات جانبی زائد را از اسپاسم عضلات خارج می‌کند. گرما ممکن است منبع درد شما را به طور کامل از بین نبرد ، اما می‌تواند به طور موثری درد شما را کاهش دهد. این روش درمانی به چند روش – از طریق گرمای خشک (پد گرم کننده یا حوله خشک و گرم) یا گرمای مرطوب (حرارت بخار یا پارچه گرم و مرطوب) استفاده می‌شود.

هنگام استفاده از گرما درمانی به خودی خود پس از پایان فیزیوتراپی ، هرگز مناطق دردناک را بیش از حد گرم نکنید. اگر از پد گرمایشی استفاده می‌کنید ، آن را روی کم یا متوسط تنظیم کنید. هنگام استفاده از حوله گرم ، ابتدا آن را لمس کنید تا مطمئن شوید خیلی گرم نیست. گرمای بیش از حد ممکن است نه تنها درد فیبرومیالژیا را تشدید کند بلکه به طور بالقوه باعث سوختگی شود.

آب درمانی

همان‌طور که از نامش پیداست ، آب درمانی شامل استفاده از آب به منظور اهداف درمانی است. به عنوان یک درمان غیرفعال ، آب درمانی ممکن است به سادگی شامل نشستن در استخر جکوزی برای تسکین درد ، شل شدن عضلات و بدن شما بدون اضافه کردن استرس غیر ضروری باشد.

تحریک برقی عضله

تحریک الکتریکی عضله به نظر شدید می‌رسد ، اما واقعاً دردناک نیست. این روش باعث کاهش اسپاسم عضلانی می‌شود و به طور کلی اعتقاد بر این است که باعث ترشح اندورفین می‌شود ، که به صورت طبیعی درد موجود در بدن شما را کاهش می‌دهد.

اولتراسوند

اولتراسوند

این روش درمانی از امواج صوتی برای ایجاد گرمای ملایم استفاده می‌کند که گردش خون در بافت‌های عمیق شما را افزایش می‌دهد. اولتراسوند به کاهش اسپاسم عضلانی ، التهاب ، سفتی و درد کمک می‌کند و در مقایسه با افرادی که شرایط التهابی حاد دارند، در رفع محدودیت‌های حرکتی در مبتلایان به درد مزمن بسیار موثر است.

ورزش

درمان‌های فعال به ثبات هسته ، انعطاف پذیری ، قدرت و حرکت مفصلی کمک می‌کنند. همچنین ممکن است یک برنامه ورزشی برای دستیابی به نتایج مطلوب تجویز شود. این کار نه تنها درد مکرر را مهار می‌کند بلکه به سلامتی شما نیز کمک می‌کند. متخصص طب فیزیکی با شما همکاری خواهد کرد تا برنامه ای را براساس علائم خاص و سابقه سلامتی شما تدوین کنید.

پایداری عضلات اصلی

عضلات اصلی (شکمی) شما بیش از آنچه تصور می‌کنید در سلامت کلی شما تأثیر دارند. عضلات هسته قوی در حمایت از ستون فقرات به عنوان متحدان خوبی برای عضلات پشت شما هستند. عضلات مرکزی به این دلیل هسته نامیده می‌شود که نیروگاه مرکزی بدن شما است. به طور طبیعی ، یک هسته سالم یک نقطه مرکزی قوی و پایدار را برای بدن شما فراهم می‌کند.

انعطاف پذیری و تقویت عضله

انعطاف پذیری و تقویت عضله

اگر درد فیبرومیالژیا را تجربه می‌کنید، محدوده حرکت شما نیز محدود خواهد شد. با استفاده از تمرینات کششی و تقویت کننده خاص، فیزیوتراپیست به شما در طولانی شدن و تقویت عضلات و بهبود حرکت مفصل کمک می‌کند. عضلات قوی و آماده بهتر درد را کنترل می‌کنند.

فیزیوتراپیست اصول مراقبت از خود را به شما می‌آموزد بنابراین شما می‌فهمید که چگونه علائم فیبرومیالژیا را به بهترین شکل درمان کنید. هدف نهایی این است که شما دانش لازم را برای کنترل علائم خود کسب کنید.

ضروری است که شما تمرینات را یاد بگیرید و بعد از پایان درمان رسمی آن‌ها را ادامه دهید. اگر نتوانید یک رژیم تناسب اندام را حفظ کنید ، از نتایج طولانی مدت فیزیوتراپی خود لذت نخواهید برد. با مراقبت از بدن خود به تنهایی ، می‌توانید درد بیشتر فیبرومیالژیا را کاهش دهید.

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره رایگان