تاریخ: 20 آبان 1402
تزریق استروئید یکی از روشهای درمانی موجود برای بهبود درد مزمن شانه محسوب میشود. افرادی که دچار التهاب مزمن شان هستند درد بسیار زیادی را تجربه میکنند و شاهد کاهش قدرت و حرکت نشانه خود خواهند بود. تزریق استروئید میتواند به کاهش التهاب کمک کند و یک روش بسیار موثر برای بهبود عملکرد بازو و شانه شما محسوب میگردد. استروئید حاوی ترکیبات ضد درد و ضد التهاب بسیار قوی است و نتایج مطلوبی را ایجاد خواهد کرد.
متخصصین مرکز جامع توانبخشی امید بعد از معاینه بیمار از جدیدترین روش ها برای تشخیص علت درد شانه استفاده می کنند. بعد از اتمام روند تشخیص بیماری، بهترین درمان با رویکرد پلکانی براساس سن و شرایط خاص هر بیمار تجویز خواهد شد. درمان مشکلات شانه از روش های ساده مانند ورزش، بریس شانه و فیزیوتراپی آغاز می شود. در صورت لزوم روش های پیچیده تر مانند تزریق کورتون به شانه برای تسکین درد و کاهش التهاب مفصل شانه تجویز خواهد شد. تزریق کورتون تحت هدایت دستگاه سونوگرافی انجام میشود تا از بیشترین دقت برخوردار باشد.جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای 09107803155 و 02188801800 تماس حاصل فرمایید.
منظور از تزریق دارو درون بورس چیست؟
بورس یک بافت نرم است که در فاصله بین دو ساختار مانند استخوان، عضله، تاندون و پوست قرار دارد. این بافت نرم بافتی است که این ساختارها را به یکدیگر متصل میکند و به آنها کمک میکند به راحتی روی یکدیگر بلغزند. علاوه بر این، بورس به عضلات، چربی و پوست متصل میشود و استخوانها و اعضای داخلی بدن را احاطه میکند.
بورس بخش گستردهای از مناطق مانند شانه و ران را احاطه میکند. با این حال، تزریق داروها درون بورس میتواند در نقاط دیگری از بدن نیز نتایج مطلوبی را به ارمغان بیاورد. این نقاط شامل مواردی مانند آرنج و زانو هستند. در بسیاری از موارد، برای هدایت سوزن و تزریق مستقیم داروها درون بورس، از سامان گرافی استفاده میشود. این روش به طور معمول برای صحیح تزریق استروئیدها و داروهای بی حسی موضعی استفاده میشود.
کاربرد تزریق کورتون به شانه
هدف از تزریق دارو درون بورس کاهش التهاب درون و اطراف بورس از و پزشک برای این منظور از مقادیر کمی کورتیکواستروئید و داروی بی حسی موضعی استفاده میکند در نتیجه شما شاهد کاهش درد و التهاب خود خواهید بود و تورم آن ناحیه از بین میرود. گاهی اوقات پزشک با این هدف به تزریق دارو در آن بورس میپردازد تا به این نتیجه برسد که آیا بورس علت به وجود آمدن درد است یا خیر. در صورتی که بدن به داروی تزریق شده واکنش خوبی داشته باشد پزشک به این نتیجه میرسد که بورس علت بروز درد است اما در صورتی که هیچ گونه بهبودی در سطح درد ایجاد نشود معمولاً علت بروز درد بورس یا ساختارهای مجاور آن نیست. در این حالت اطلاعات خوبی در اختیار پزشک قرار میگیرد و میداند که باید به بررسی سایر علل درد بپردازد. برای درمان انواع مختلفی از بیماریها باید دارو به سه ناحیه تزریق گردد که عبارتند از:
- درون مفصل شانه برای درمان شانه یخ زده استئوآرتریت آرتریت روماتوئید و التهاب تاندون عضله دو سر
- درون فضای زیر آخرمی به منظور درمان بورسیت تاندینوپاتی روتاتور کاف و سندروم گیر افتادگی شانه
- درون مفصل سر شانه ای ترقوه ای برای درمان استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید
چه موقع تزریق دارو برای درمان بورسیت ضروری است؟
در صورتی که التهاب بورس عامل بروز علائم و نشانههای شما باشد پزشک تزریق دارو را به شما توصیه خواهد کرد. بورسیت یا التهاب بورس یکی از علل شایع درد بافت نرم محسوب میشود و در این شرایط حرکت دادن شانه برای شما دشوار است و دامنه حرکات شما کاهش پیدا میکند. تزریق مقادیر کمی از کورتیکواستروئید و داروی بی حسی موضعی به درون بورس میتواند با کاهش التهاب درون بورس و اطراف آن به تسکین علائم و نشانههای شما کمک کند. بورسیت شان به صورت درد در قسمت فوقانی بازو احساس میشود و باعث میشود شما در هنگام شب نیز دچار درد شوید و نتوانید خواب راحتی داشته باشید.
چگونه میتوان برای تزریق کورتیزون آماده شد؟
برای تزریق کورتیزون نیازی به آمادگی خاصی نیست اما شما باید قبل از آن به انجام عکسبرداری توسط اشعه ایکس، سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی از شانه خود بپردازید تا پزشک یک نمای کلی در خصوص شرایط شما را به دست بیاورد. در صورتی که قصد تزریق دارو درون فضای بورس را دارید باید به پزشک خود اطلاع دهید که از چه داروهای استفاده میکنید زیرا مصرف داروهای رقیق کننده خون به ویژه وارفارین یک مانع بزرگ محسوب میشود و احتمال بروز خونریزی را افزایش میدهد.
اگر شما از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید باید چند روز قبل از تزریق از مصرف آنها خودداری کنید یا کمترین دوز دارو را مصرف نمایید. پزشک یا مرکز عکسبرداری اطلاعات لازم در خصوص قطع مصرف یک دارو یا کاهش دوز آن را به شما گوشزد میکند سپس به شما میگوید که چه مدت پس از تزریق میتوانید مجددا از داروی خود استفاده کنید. معمولاً این داروها به منظور پیشگیری از بروز حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز میشوند به همین دلیل شما نباید بدون مشورت با پزشک خود از مصرف آنها اجتناب نمایید. روزی که قرار است از تزریق دارو انجام شود پزشک درخواست انجام آزمایش خون را میدهد تا وضعیت لخته شدن خون شما را بررسی کند. پس از کسب اجازه از پزشک میتوانید مانند گذشته به مصرف داروهای مسکن و سایر داروهای خود بپردازید.
در هنگام تزریق چه اتفاقی رخ میدهد؟
به احتمال خیلی زیاد پزشک از شما میخواهد که لباس مخصوص بپوشید که البته این مسئله به ناحیه ای که قرار است تزریق دارو انجام شود بستگی دارد. در اتاق سونوگرافی شما باید روی میز مخصوص دراز بکشید یا روی صندلی در بهترین حالت ممکن بنشینید. متخصص رادیولوژی و سونوگرافی فرایند درمان را برای شما توضیح میدهد و شما میتوانید همه سوالات احتمالی خود را از او بپرسید. پزشک به عکسبرداری از ناحیه مورد نظر میپردازد تا محل دقیق بورس را مشخص کند. گاهی اوقات پزشک روی سطح پوست با ماژیک خط میکشدتا ناحیه ای که باید تزریق انجام گردد را مشخص نماید و دارو در محل صحیح خود تزریق گردد. سپس پزشک پوست را به کمک محلول ضدعفونی کننده تمیز میکند و سوزن نازکی که برای تزریق دارو مورد استفاده قرار میگیرد را به کمک هدایت تصویری وارد بورس مینماید. گاهی اوقات سوزن وارد ناحیه ای میشود که بالاترین حساسیت را دارد و پزشک از هدایت تصویری استفاده نمیکند. پزشک مقادیر کمی از داروی بی حسی موضعی و کورتیکواستروئید را تزریق میکند سپس سوزن را خارج مینماید. فرایند تزریق ظرف مدت یک دقیقه انجام میشود و سرعت عمل انجام این روش باعث تعجب تعداد بسیار زیادی از بیماران خواهد شد. پس از تزریق پزشک اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار میدهد که معمولاً شامل استراحت دادن به عضو مورد نظر به مدت ۶ ساعت است و شما باید به مدت یک تا سه روز کمترین استفاده را از آن عضو داشته باشید.
پس از تزریق دارو چه اتفاقاتی رخ میدهد؟
همانند همه روشهایی که با تزریق دارو همراه هستند شما به مدت چند ساعت پس از تزریق دچار مقداری درد خواهید شد که البته ممکن است به علت استفاده از داروی بی حسی موضعی به مدت ۱ تا ۲ ساعت نیز دچار بی حسی در اطراف محل تزریق باشید. بروز مقداری کبودی یا خونریزی خفیف در محل تزریق طبیعی است.
معمولاً مکانیسم عملکرد تیک استروئید پس از ۲۴ ساعت شروع میشود و گاهی اوقات نیز ممکن است پس از سه روز شروع اثر گذاری نماید در این دوران معمولاً علائم و نشانههای شما بدتر میشود که جای نگرانی نیست. در صورتی که علائم شما بدتر شد معمولاً به معنای واکنش به داروی تزریق شده یا خود فرایند تزریق است. این وضعیت نباید باعث نگرانی یا اضطراب شما شود اما در صورتی که هر گونه نگرانی در این رابطه داشتید میتوانید به پزشک خود یا مرکزی که به تزریق دارو پرداخته است مراجعه نمایید.
گاهی اوقات بیماران دچار واکنش عمومی از قبیل شعله ور شدگی و قرمز شدن بدن و صورت خود میشوند که به فرایند جذب کورتیکوستروئید توسط ارتباط دارد. این فرایند در چند روز اول پس از تزریق رخ میدهد. تزریق کورتیکوستروئید در افراد دیابتی باعث میشود که تا چند روز سطح قند خون آنها بالا برود به همین دلیل باید آن را تا چند روز پس از تزریق به طور مداوم سطح قند خون خود را بررسی کنند.
تزریق کورتون درون بورس چقدر طول میکشد؟
فرایند تزریق کورتون درون بورس به ندرت بیش از ۵ دقیقه طول میکشد و به طور کلی فرآیند آماده سازی از قبیل اسکن، مشخص کردن محل تزریق، توضیح فرآیند تزریق و مواردی از این قبیل حدود ۱۵ دقیقه طول خواهد کشید. در صورتی که پزشک درخواست انجام سونوگرافی از ناحیه مورد نظر را به منظور ارزیابی آن قسمت داده باشد فرایند درمان به طور کلی حدود ۳۰ دقیقه طول خواهد کشید.
خطرات تزریق کورتون درون بورس چیست؟
تزریق کورتون یک روش بسیار ایمن است که با خطرات بسیار کمی همراه است و تعداد ناچیزی از بیماران دچار عوارض جانبی حاصل از تزریق خواهند شد. برخی از این عوارض به شرح زیر میباشند:
- شایع ترین مشکلی که بیماران از آن شکایت دارند بدتر شدن علائم و نشانههای آنها طی مدت یک یا دو یا حتی سه روز پس از تزریق است.
- در برخی موارد بسیار نادر تزریق کورتون و داروی بی حسی باعث به وجود آمدن واکنش آلرژیک میشود که علت بروز آن مشخص نیست. گاهی اوقات بیمار به محلول ضدعفونی کننده و بانداژ مورد استفاده حساسیت دارند.
- احتمال بروز عفونت بسیار پایین است.
احتمال آسیب دیدگی بافتهای نرم در اطراف محل تزریق بسیار کم است. او
پزشک چه موقع تزریق کورتون را توصیه میکند؟
زمان لازم به منظور ارائه گزارش مکتوب پزشک در خصوص این تست به عوامل متعددی بستگی دارد که به شرح زیر میباشد:
اورژانسی بودن شرایط شما برای تزریق دارو
پیچیدگی و دشواری فرایند معاینه
نیاز به اطلاعات بیشتر قبل از فرآیند تزریق
انجام عکسبرداری توسط اشعه ایکس یا سایر روشهای عکسبرداری و نیاز به مقایسه آنها با نتایج حاصل از آزمایشات جدید به ویژه در مواردی که شما دچار یک بیماری یا اختلال خاصی هستید که باید میزان پیشرفت آن بررسی شود.
فیزیوتراپی پس از تزریق کورتون در شانه
تزریق کورتون میتواند به درمان علائم و نشانههای درد و التهاب کمک کند تا شما بتوانید مجددا به زندگی طبیعی و روزمره خود برگردید. تزریق استروئید میتواند به درمان بیماری اصلی یا مشکلات ثانویه شما بپردازد. فیزیوتراپی پس از تزریق به یک بخش مهم از برنامه درمان تبدیل شده است که از عود علائم و نشانههای شما پیشگیری خواهد کرد. پزشک و ارزیابی شانه شما میپردازد تا نقاط ضعف و ناهنجاریهای آن را مشخص کند و علت بروز درد شما را ارزیابی مینماید سپس با توجه به نتایج به دست آمده و بر اساس نیازهای خاص شما به طراحی یک برنامه درمانی مناسب خواهد پرداخت. فرایند درمان شامل موارد زیر میباشد:
- کرایوتراپی
- انجام دادن تمرینات عملکردی
- انجام دادن تمرینات مخصوص کاردرمانی
- ارائه نکات و آموزشهای لازم در خصوص کنترل وضعیت شانه
- کنترل درد
- استفاده از چسب کینزیو
- آموزش حفظ حالت صحیح بدن
- استفاده از کمپرس گرم
- الکتروتراپی
- طب سوزنی
- به حرکت در آوردن مفصل
- انجام دادن حرکات کششی
- ماساژ بافت نرم
- انجام دادن حرکات تقویتی مناسب عضله
- ثابت کردن استخوان کتف
- آموزش تحریک کردن عصب از قبیل PNF
- ورزش کردن در منزل
- انجام دادن تمرینات ورزشی مخصوص