تاریخ: ۲۰ آبان ۱۴۰۲
آیا در دوران قاعدگی خود به شدت دچار کمردرد میشوید؟ این مساله ممکن است به علت عفونت رحم باشد. علائم عفونت رحم در اشخاص مختلف متفاوت است. کمردردهای ناشی از عفونت رحم اشکال مختلفی دارند: حاد و مزمن.
کمردرد ناشی از عفونت رحم با کمک رویکرد پلکانی درمان میشود. دکتر بعد از معاینه دقیق بیمار بهترین برنامه درمانی را براساس شرایط خاص هر فرد تجویز خواهد کرد. برای درمان کمردرد ناشی از عفونت رحم ابتدا از روشهای ساده از جمله ماساژ، ورزش و فیزیوتراپی استفاده خواهد شد و در صورت لزوم از روشهای پیچیدهتر مانند انواع تزریق ها به ستون فقرات استفاده خواهد شد. در صورت لزوم برای درمان عفونت رحم بیمار به متخصص زنان ارجاع داده خواهد شد.
ارتباط کمردرد و عفونت رحم
کمردرد خفیف در زمان پریود ممکن است طبیعی باشد. اما، اگر در طول سیکل قاعدگی خود دچار درد شدید هستید، به ویژه در دوره خونریزی، مشاوره با پزشک ضروری است. این نوع کمردردها ممکن است ناشی از بیماریهای التهابی لگن باشند. بیماری التهابی لگن به التهاب ارگانهای تولید مثل در زنان اطلاق میشود. این بیماری میتواند منجر به تشکیل اسکار با نوارهای فیبروتیک شود که بین بافتها و اعضا ایجاد میشوند. این بیماری ممکن است رحم، لولههای فالوپ، تخمدانها یا ترکیبی از آنها را درگیر کند. در نتیجه، مشاوره با پزشک در این زمینه ضروری است.
همچنین ممکن است منجر به کمر درد در اطراف کلیهها یا کبد شود. در صورت بروز این اتفاق، لازم است فوراً به پزشک مراجعه کنید ، به خصوص اگر علائم دیگری هم داشته باشید. دیگر علائمی که ممکن است بروز کنند عبارتند از:
درد حاد پایین کمر
کمر درد حادی که:
- کمتر از 3 تا 6 ماه طول میکشد
- بعد از بهبودی بافتهای آسیب دیده به تدریج برطرف میشود
- ناگهانی و شدید بوده و در یک مکان خاص متمرکز است
کمردرد مزمن
کمردرد مزمنی که:
- بیش از 3 تا 6 ماه طول میکشد و پس از بهبودی بافتهای آسیب دیده برطرف میشود
- درد خفیف و مبهمی است که در ناحیه بزرگی احساس شده و مدت طولانیتری ماندگار است
چه کسانی بیشتر دچار کمردرد و عفونت رحم میشوند؟
جدای از بیماریهای آمیزشی (عفونتهای منتقله آمیزشی)، برخی از عوامل خطر ، خطر ابتلا به عفونت رحم را افزایش میدهند.
- زایمان، سقط جنین یا سقط جنین خود به خودی. اگر در حین زایمان ، سقط جنین یا سقط جنین خود به خودی باکتری وارد واژن شود. در صورتی که دهانه رحم به طور کامل بسته نشود، عفونت راحتتر گسترش پیدا میکند.
- دستگاه داخل رحمی (IUD) ، نوعی دستگاه جلوگیری از بارداری است که در داخل رحم قرار داده میشود. آی یو دی میتواند خطر ابتلا به عفونتی که ممکن است به عفوت رحم تبدیل شود را افزایش دهد.
- بیوپسی آندومتر ، که طی آن نمونهای از بافت را برای آنالیز برمیدارند، و خطر ابتلا به عفونت و عفونت رحم متعاقب آن را افزایش میدهد.
- آپاندیسیت. در صورتی که عفونت از آپاندیس به لگن گسترش یابد، آپاندیسیت به میزان بسیار کمی خطر ابتلا به عفونت رحم افزایش مییابد.
بیشترین میزان شیوع این بیماری در بین زنان 15 تا 29 سال دیده میشود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز علائم نگرانکننده، حتماً باید با پزشک خود مشورت کرده و مشکلتان را ارزیابی کنید. هر چه کمردرد و عفونت رحم برای مدت زمان بیشتری درمان نشود، احتمال آسیب دیدن اعضای تولید مثل بیشتر است. بنابراین، تأخیر در مراجعه به پزشک مورد توصیه نیست.
اگر بیش از یک سال است که در تلاش برای باروری هستید، حتی اگر هیچ فاکتور یا علامت خطر ناباروری دیگری ندارید، حتماً باید با پزشک خود مشورت کنید. در صورت تجربه علائم شدید عفونت رحم مانند تب بالا، استفراغ، اسهال یا درد شدید، باید به سرعت با پزشک خود تماس گرفته و یا به نزدیکترین مرکز اورژانس مراجعه کنید.
تشخیص
برای تشخیص پزشکان از شما در مورد علائمتان سؤال خواهند کرد و معاینه لگنی انجام میدهند تا ببینند آیا حساسیت نسبت به لمس وجود دارد یا خیر. همچنین احتمال وجود کلامیدیا و سوزاک را نیز بررسی میکنند.
ممکن است از دهانه رحم ، و شاید مجرای ادراری، یعنی لولهای که ادرار را از مثانه به خارج بدن انتقال میدهد، با یک سواب سلولهایی را برای آزمایش بردارند. آزمایش خون و ادرار هم ممکن است انجام شود. برای بررسی التهاب لولههای فالوپ نیز ممکن است سونوگرافی انجام شود. بعضی اوقات هم از لاپاروسکوپی برای مشاهده ناحیه استفاده میشود. در صورت لزوم ، ممکن است حین لاپاروسکوپی نمونهبرداری نیز انجام شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفن 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
درمان کمردرد و عفونت رحم
خودیاری
درمان زودهنگام احتمال بروز عوارضی مانند ناباروری را کاهش میدهد.
زمانی که منتظر نتایج آزمایشات هستید و تا قبل از آن که تاثیر درمان خود را نشان دهید، با انجام بعضی اقدامات میتوانید ناراحتی خود را کاهش دهید. از جمله این اقدامات موارد زیر را میتوان نام برد:
- حمام بسیار گرم و قرار دادن پد حرارتی یا یک کیف ابجوش ( پیچیده شده در یک حوله) به طور مستقیم روی قسمت تحتانی شکم و کمر ، باعث تسکین درد شده و خون تازهای که میتواند با بیماری شما مقابله کند را به داخل لگن میکشاند.
- شما میتوانید یک پارچه نخی را در روغن کرچک خیس کرده ، آن را روی شکم خود قرار دهید ، و روی آن را با نایلون بپوشانید و سپس یک بالشت گرم یا یک بطری آب داغ را روی آن قرار دهید تا حداکثر گرما را به لگن خود وارد کنید. سعی کنید ناحیه لگن را شل و عاری از چسبندگی نگه دارید، و چسبندگیهای که از قبل تشکیل شده را برطرف کنید.
- از دوش واژینال و تامپون استفاده نکنید، این کارها باعث ورود میکروارگانیسمها به داخل رحم میشوند. در صورت استفاده، از یک دوش واژینال دوبار استفاده نکنید زیرا ممکن است حاوی ارگانیزمهای عفونی باشد.
- استفاده از برخی گیاهان دارویی و دمنوشهای خاص ممکن است برای مقابله با عفونت دستگاه تناسلی و دستگاه ادراری مفید باشد.
درمان با آنتی بیوتیکی
اولین درمان برای عفونت رحم درمان با آنتی بیوتیک است. در درمان با آنتی بیوتیک حتما باید دستورالعمل پزشک را به دقت رعایت کرده و تمام دارویی که برایتان تجویز شده را مصرف کنید. یک دوره درمان عفونت رحم با آنتی بیوتیک معمولاً 14 روز طول میکشد. در عفونت رحم اغلب بیش از یک نوع باکتری نقش دارد ، و بنابراین ممکن است لازم باشد بیمار دو آنتی بیوتیک را با هم مصرف کند. اگر آزمایشات نوع باکتری که باعث بیماری شده را مشخص کنند، میتوان درمان هدفمندتری انجام داد. اگر مصرف آنتیبیوتیک تا 3 روز هیچ تغییری ایجاد نکند، احتمالا به داروی قویتری نیاز است و ممکن است لازم باشد برای بیمار از انواع تزریقی آنتی بیوتیکی استفاده کنند و یا نوع دارو را تغییر دهند.
فیزیوتراپی
در صورتی که کمردرد درمان نشود ممکن است برای مدتی طولانی ادامه یافته و بدتر شود و در عملکرد بدن اختلال ایجاد کند. فیزیوتراپیستها در ارزیابی صدمات اسکلتی عضلانی ، به ویژه کمردرد حاد و معالجه انواع کمردرد تخصص دارند. هرچه زودتر به فیزیوتراپیست مراجعه کنید، آنها سریعتر میتوانند به شما کمک کنند تا کمردردتان کنترل شده و بتوانید به کار ، ورزش و زندگی عادی خود برگردید.
اهداف درمان کمردرد شامل تسکین درد ، بهبود عملکرد اسکلتی عضلانی ، کاهش زمانی که شخص مجبور است از کار خود مرخصی بگیرد و نیز ایجاد راهکارهایی برای مدیریت درد از طریق آموزش دادن به بیمار است. درمانهای زودهنگام پیشگیرانه میتوانند احتمال ابتلا به کمردرد مزمن را به حداقل برساند.
فیزیوتراپی یک گزینه غیر جراحی و مؤثر برای درمان کمردرد است، که از جمله روشهایی که در آن به کار میروند موارد زیر را میتوان نام برد:
- متحرکسازی مفاصل و درمان دستی
- تمرینات ورزشی درمانی
- کشش عضلات سفت و منقبض ، مفاصل ، تاندونها و رباطها
- تمرینات ثبات مرکزی و حفظ موقعیت درست ساختار اسکلتی
- برنامه ورزش خانگی برای کمک به بهبودی و پیشگیری از عود مشکل
- الکتروتراپی و آب درمانی
- تمرینات ورزشی بالینی (از جمله کلاسهای آموزشی مخصوص خانمهایی که دچار کمردردهای دوران بارداری میشوند)
- ماساژ
- تیپینگ ( استفاده از نوارهای کینزو)
- استفاده از بریس کمری یا کمربند طبی ساکروالیاک (خاصرهای خاجی)
- تکنیکهای تراز کردن ستون فقرات
- سوزن درمانی و / یا طب سوزنی
- درمان نقاط ماشهای ( تریگر پوینت تراپی)
- پیروی از دستورالعملهای مناسب بر اساس بیومکانیک مناسب بدن برای اصلاح وضعیت بدن و اصلاح شیوه انجام کارهایی مثل خم شدن ، بلند کردن و حمل اشیاء سنگین
- تنظیمات ارگونومیک در محل کار
بستری شدن در بیمارستان
اگر زنی که به عفونت رحم مبتلا شده باردار باشد یا علائم بسیار شدیدی داشته باشد ، ممکن است لازم باشد در بیمارستان بستری شود. در بیمارستان ممکن است برای بیمار از داروهای داخل وریدی ( تزریقی ) استفاده کنند.
پیشگیری
عفونت رحم میتواند به یک مشکل جدی تبدیل شود، اما با انجام بعضی راهکارها میتوان خطر این بیماری را به حداقل رساند:
- انجام غربالگری منظم ، به ویژه برای کسانی که شرکای جنسی متعدد دارند
- اطمینان از سلامت همسر از نظر بیماریهای آمیزشی و عفونتهای آمیزشی
- استفاده از کاندوم یا کلاهک دهانه رحم و انجام رابطه جنسی ایمن
- پرهیز از رابطه جنسی به فاصله کمی بعد از زایمان یا سقط جنین و یا سقط جنین خود به خودی
تا زمانی که دهانه رحم به درستی بسته نشده باشد نباید رابطه جنسی از سر گرفته شود.