هیچ کس از کمردرد در امان نیست. درواقع برآورد میشود که 80% افراد در مرحلهای از زندگی خود برای درمان کمردرد به پزشک مراجعه میکنند. البته مصرف چند مسکن بدون نسخه اکثر اوقات آبی است که روی آتش ریخته میشود و درد آزاردهنده کمر را آرام میکند.
چسب کمر درد جایگزینی برای داروهای بدون نسخهی قدیمی است که درد مفصلها یا گروههای عضلانی درگیر را مستقیماً تسکین میدهد. استفاده از چسب کمر بسیار آسان است و این چسب به طور پیوسته داروی مسکن آزاد میکند. اگر پس از گذراندن یک روز سخت کاری، یک تمرین ورزشی سخت یا حتی آسیبدیدگی جزئی دچار کمر درد شدهاید، چسب کمر انتخابی مناسب برای کنترل درد است تا بتوانید با این راهکار ساده دوباره به زندگی عادی برگردید.
پزشکان و متخصصین با تجربه ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی امید برای درمان و تسکین کمردرد ، با استفاده از معاینات دقیق بر حسب نیاز بیمار ابتدا از روشهای ساده و کم تهاجمیتر برای درمان دردهای اسکلتی عضلانی از جمله درد کمر و ستون فقرات استفاده می کنند. رویکرد این کلینیک در مواجه با درمان بیماریها استفاده از درمانهای پلکانی است و استفاده از درمانهای سادهتر در اولویت قرار میگیرد. اگر شرایط بیمار به نحوی است که به درمانهای ساده پاسخ نمیدهد، متخصصین طب فیزیکی این مرکز درمان های پیچیده تر مانند تزریق بلوک عصبی، پی ار پی و اوزون تراپی (تحت هدایت دستگاه آلتراسوند) را به بیماران پیشنهاد میدهند و تا حد ممکن از انجام درمانهای مداخلیتر و انجام جراحی جلوگیری میکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
چسب ضد درد کمر چیست؟
چسب کمر ورقهی صاف و چسبناکی است که مستقیماً روی پوست تمیز و خشک ناحیهی دردناک چسبانده میشود. چسب کمر در بسته بندیهای آماده مصرف به فروش میرسد.
چسب کمردرد از نوع ترانسدرمال یا جلدی است، یعنی این که دارو مستقیماً از راه پوست جذب میشود و بدون آن که نیازی به مالش دادنهای خسته کننده یا انتظار برای حل شدن قرص در دستگاه گوارش باشد، دارو در جریان خون جذب میشود و به مفاصل یا عضلات دردناک زیرپوست میرسد. چسب کمردرد را میتوانید با توجه به نوع داروی موجود در آن، بدون نسخه یا با نسخه پزشک تهیه کنید.
پزشکان چسبهای حاوی داروهای مخدر را برای کنترل درد مزمن مربوط به اختلالات دردناک مزمن تجویز میکنند، اما برای تسکین دردها و ناراحتیهای روزمره میتوانید چسبهای ضددرد موضعی ملایمتر را بدون نسخه از فروشگاهها یا داروخانهها تهیه کنید. این چسبهای ضددرد بدون نسخه در انواع گوناگون از چسبهای حاوی مواد گیاهی مانند منتول، کافور، وینترگرین و کاپسایسین (فلفل قرمز) تا چسبهای حاوی عاملهای بیحسی مانند لیدوکائین به فروش میرسند.
مزایای چسب ضد درد کمر
چسب کمردرد نسبت به داروهای خوراکی بدون نسخه مزایای متعددی دارد.
- چون چسب کمر جلدی است، نیازی نیست که قرص بخورید و منتظر باشید که قرص از دستگاه گوارش عبور کند و وارد جریان خون شود.
- اثر چسب ضددرد کمر تقریباً آنی است و لازم نیست که نیم ساعت صبر کنید.
- درد اکثر مصرف کنندگان ظرف چند دقیقه بعد از چسباندن چسب کمر کم میشود.
- به علاوه چون دارو وارد دستگاه گوارش نمیشود، استفاده از چسب کمر برخلاف بسیاری از قرصها مانند آسپرین، ایبوپروفن، استامینوفن و ناپروکسین خطر ناراحتیهای معده را به دنبال ندارد.
- چسب کمر فاقد عوارض جانبی معمول داروها است و با مصرف کردن آن دچار ناراحتی معده، مشکلات کبدی و کلیوی نخواهید شد. بنابراین چسب درد کمر جایگزین مناسبی برای بیمارانی است که از درد رنج میبرند، اما نمیتوانند قرص مصرف کنند.
- بسیاری از بیماران دچار کمردرد گزارش دادهاند که دردشان برای مدتی طولانیتر، بیشتر از 8 ساعت تسکین یافته است؛ حال آن که مسکنهای خوراکی را غالباً باید هر 6 ـ 4 ساعت یکبار مصرف کرد.
- استفاده از چسب کمر آسان و راحت است و چسباندن آنها کمتر از استعمال کرم طول میکشد.
- چسباندن چسب کمر به اندازه استعمال کرم دردسر ندارد و چسب کمر غالباً بوی ملایمتری دارد.
- چسب کمردرد روش خوشایندی برای تسکین درد مربوط به کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلات کمر، کبودی، درد رباط، آرتروز ستون فقرات، درد پایین کمر و کمردرد قاعدگی محسوب میشود.
سازوکار اثربخشی چسب کمر
چسبهای کمردرد با توجه به مواد فعال موجود در چسب و هدف از استفاده به یکی از دو روش زیر عمل میکنند:
- چسبهای حاوی منتول، وینترگرین (متیل سالیسیلات) و کافور اثر خنک کنندگی دارند که برای رفع کبودی، کشیدگی و رگ به رگ شدن مفید است.
- کاپسایسین ماده فعال موجود در فلفل قرمز است که به فلفل تندی میدهد و باعث گرم شدن پوست میشود. کاپسایسین به تسکین دردهای مربوط به بیماریهای التهابی مفصل، آرتروز، کمردرد و انقباضهای قاعدگی کمک میکند.
- بعضی چسبها حاوی ترکیبی از مواد فعال است که موضع آسیب دیده را گرم و سرد میکند و تقریباً مانند کیسه یخ/ کیسه آب گرمی عمل میکند که متخصصین استفاده متناوب از آنها را پیشنهاد میکنند.
- چسبهای ضددردی که حواس بیمار را از درد منحرف میکنند، عصبهای نزدیک موضع درد را ملتهب میکنند و به این ترتیب احساسی متفاوت با احساس درد تولید میشود.
- بهترین راه برای انتخاب چسب ضددرد متناسب با نوع آسیب یا دردتان این است که فراوردههای مختلف را در داروخانه با هم مقایسه کنید و توصیههای درج شده روی بستهبندی چسب را مطالعه کنید.
- اگر هنوز مطمئن نیستید، میتوانید پس از مشورت با دکتر داروساز مجرب چسب ضددرد، قرص مسکن بدون نسخه یا پماد موضعی را متناسب با وضعیت خود انتخاب کنید.
- البته حتماً باید آلرژیهای احتمالی خود را به دکتر داروساز اطلاع دهید، چون بعضی مواد فعال موجود در چسب ضددرد برای افراد دچار حساسیت به مسکنهای دیگر مناسب نیست.
روش استفاده از چسب کمر
اگر تصمیم گرفتهاید که چسب کمر را برای آرام کردن دردتان انتخاب کنید و چسبی را یافتهاید که فکر میکنید به تسکین درد و ناراحتیتان کمک میکند، حتماً دستور مصرف درج شده روی بستهبندی چسب کمر را مو به مو رعایت کنید.
- چسب باید روی پوست خشک و تمیز شده شود و فقط با مواد چسبناک روی خود چسب به پوست بچسبد.
- در دستور مصرف اکثر چسبهای کمر قید شده است که پس از چسباندن چسب روی موضع دردناک، لباس تنگ نپوشید و موضع را نبندید.
- چسب نباید مدتی طولانیتر از زمان قید شده در دستور مصرف روی پوست بماند. همچنین فاصلهی زمانی بین دفعات مصرف چسب را رعایت کنید.
- هرچند اکثر چسبهای کمر حاوی مواد گیاهی هستند، سوءمصرف آنها خطرناک است. بنابراین از چسب طبق دستور مصرف آن استفاده کنید تا دچار عوارض ناخوشایند نشوید.
- چسب ضددرد نیز باید مانند هر داروی بدون نسخه دیگری در دوران بارداری یا شیردهی با مشورت پزشک مصرف شود.
هرگز بدون مشورت پزشک از چسب ضددرد برای سنینی کمتر از سن قید شده روی بستهبندی چسب استفاده نکنید. اگر درد پس از اتمام دوره مصرف چسب آرام نشد، حتماً از پزشک متخصص وقت بگیرید.
بایدها و نبایدهای چسب ضد درد کمر
- اگر قصد خرید چسب کمر دارید، حتماً فراوردهای باکیفیت از یک فروشگاه معتبر خریداری کنید.
- چسبهای ضددردی که در داروخانهها به فروش میرسد، معمولاً از آزمایشهای علمی و کنترل کیفیت سربلند بیرون آمده است.
- دکتر داروساز موظف است که کمکتان کند تا بتوانید چسب مناسب را با توجه به توصیفات محصول و توضیحاتی که درباره دردتان میدهید، انتخاب کنید.
- چون خطر بروز واکنش آلرژیک یا خرید محصولات تقلبی وجود دارد، بهتر است قبل از انتخاب چسب درباره آن در اینترنت جستجو کنید.
- چسب کمری را انتخاب کنید که بیماران دچار درد یا آسیب یکسان از مصرف آن رضایت داشتهاند.
- اگر مصرف کنندگان نظر مساعدی درباره یک نوع چسب کمر ندارند یا اصلاً نظری درباره این چسب وجود ندارد یا این که به نظر میرسد چسب از مواد استاندارد تهیه نشده باشد، از خرید آن خودداری کنید.
اقدامهای احتیاطی
- پس از مصرف چسب کمردرد مانند هر داروی بدون نسخه دیگری احتمال بروز عوارض وجود دارد.
- به بیمارانی که واکنش شدید به آسپرین نشان میدهند، توصیه میشود که حتماً قبل از مصرف چسبهای کمر حاوی متیل سالیسیلات با پزشک مشورت کنند، چون احتمال بالایی وجود دارد که با مصرف چسب نیز دچار واکنش مشابهی شوند.
- برخی افراد دارای پوست حساس به دلیل وجود مواد چسبناک روی چسب یا در اثر تماس پوست با مواد فعال موجود در چسب دچار راش پوستی میشوند.
- استفاده بیش از حد از چسب کمر یا باقی ماندن چسب برای مدتی طولانیتر از مان توصیه شده خطر بروز واکنش آلرژیک در ناحیه درمان را افزایش میدهد.
- مسکنهای بدون نسخه درد مشکلات شدیدتری را میپوشانند که برای درمان آنها باید به پزشک مراجعه کرد.
- اگر دچار سوزش، خارش یا راش پوستی شدید، مصرف چسب کمردرد را بلافاصله قطع کنید و اگر علائم ادامه داشت با پزشک تماس بگیرید.
- پدهای گرمایی را هرگز روی چسب کمر یا ناحیهای که به تازگی چسب آن را جدا کردهاید، قرار ندهید، چون این کار خطر تحریک یا آسیب دیدن پوست را افزایش میدهد.
- استفاده از بعضی چسبها در زمان ورزش کردن توصیه نمیشود، چون چسب جریان خون را در پوست افزایش میدهد و در نتیجه ماده فعال در غلظتی بالاتر از حد در نظر گرفته شده جذب میشود.
- اگر در کنار استفاده از چسب ضددرد کمر، مسکنهای تجویزی نیز مصرف میکنید، حتماً درباره مناسب بودن این درمان ترکیبی با پزشک معالج خود مشورت کنید.
به جز چسب کمر چه روشهای دیگری برای درمان کمردرد وجود دارد؟
درمانهای موثر کمردرد طبق تجربیات پزشکان عبارت است از:
کمپرس گرم یا سرد
اگر کمردردتان از اسپاسم و گرفتگی عضلات، مانند سندرم پریفورمیس نشأت میگیرد، کمپرس گرم یا سرد، به صورت کیسه آب گرم، پد گرمایی یا بطری آب داغ با دمای 40 درجه سانتیگراد، را امتحان کنید و ببینید که کدام تاثیر بهتری دارد. کمپرس، به ویژه کیسه یخ را هر بار به مدت 20 ـ 15 دقیقه روی موضع بگذارید تا پوست فرصت بهبود یافتن داشته باشد. هرچه درد موضعیتر باشد، کمپرس گرم یا سرد مفیدتر است.
بالش کمر
نشستن طولانی مدت خطر بروز کمردرد را افزایش میدهد، بنابراین زمانی که پشت میز مینشینید، باید به وضعیت اندامی خود توجه کنید. بالشی را پشت کمر قرار دهید که قوس طبیعی کمر را نگه دارد و قوز کردن رو به جلو را سختتر کند.
حفظ فعالیت
ورزش کردن در حد اعتدال پس از شروع کمردرد، بخش مهمی از فرایند بهبود است. استراحت مطلق درد را پس از یک یا دو روز تشدید میکند، حال آن که فعالیت منظم عضلات کمر و ساختارهای ستون فقرات را تقویت میکند و بهبود میدهد. سعی کنید ورزشهایی مانند شنا، پیادهروی و حتی باغبانی را حداقل 5 روز در هفته، به مدت 30 دقیقه با شدت متوسط انجام دهید، منظور از شدت متوسط این است که آنقدر نفس داشته باشید که بتوانید چند کلمه صحبت کنید، اما برای بلند آواز خواندن نفس کم بیاورید. مفیدترین تمرینها حرکاتی هستند که عضلات مرکزی را به کار میگیرند.
کمربند بارداری
بستن کمربند بارداری بهترین توصیه برای بانوان بارداری است که از کمر درد رنج میبرند، کمربند بارداری رحم را بالا نگه میدارد. باندهای شکمی برای زمان نشستن راحتتر است، اما کمربند بارداری که شکم مادر را نگه میدارد و فشار روی پایین کمر را از بین میبرد، برای تسکین درد سیاتیک در زمان راه رفتن و ایستادن مفیدتر است. اما اگر باردار نیستید، بهتر است از کمربند طبی و بریس استفاده نکنید، چون حمایت بریس اجازه نمیدهد که توده عضلانی مورد نیاز بخش مرکزی و کمر تقویت شود.
تزریق کورتیزون
پژوهشها نشان داده است که استروئید خوراکی کمکی به تسکین درد سیاتیک نمیکند، اما تزریق استروئید میتواند درد برخی بیماران را برای مدت کوتاهی تسکین دهد. تفاوت بین تزریق استروئید و استروئید خوراکی چیست؟ هنگامی که استروئید تزریق میشود، دارو مستقیماً وارد ساختار مشکلآفرین میشود. دوز پایینتری از استروئید در آمپول کورتیزون وجود دارد، به همین دلیل خطر بروز عوارض جانبی مانند بیخوابی و تغییرات رفتاری در تزریق کورتیزون کمتر است. هرچند براساس مطالعات انجام شده، تزریق استروئید روش کارآمدی برای تسکین طولانی مدت درد نیست، اما بیماران پس از این تزریق و آرام شدن درد بهتر میتوانند درمانهای طب فیزیکی و فیزیوتراپی را انجام دهند.
طب فیزیکی
طب فیزیکی درمانی موثر برای اکثر بیماران مبتلا به کمردرد محسوب میشود. به علاوه از آنجایی که مصرف بسیاری از داروها در دوران بارداری توصیه نمیشود، طب فیزیکی و فیزیوتراپی اهمیت بیشتری برای بانوان باردار پیدا میکند. همچنین متخصصین طب فیزیکی با آموزش دادن حرکات اصلاحی به تسکین کمردرد کمک میکنند.
طب سوزنی
طب سوزنی روشی موثر و شناخته شده برای کاهش درد است؛ طب سوزنی میزان اندورفین را افزایش میدهد و به این ترتیب مقاومت بیمار در برابر درد بالاتر میرود و التهاب کاهش مییابد. طب سوزنی به عنوان درمانی کمکی در کنار طب فیزیکی یا حتی تزریق، اثربخشی این درمانها را افزایش میدهد. طب سوزنی درمانی کاملاً ایمن است که حداقل خطر و عوارض جانبی را به دنبال دارد.
ماساژدرمانی
اکثر متخصصین ماساژ درمانی از مهارت و دانش لازم برای تسکین موقتی یکی از شایعترین دردها، یعنی کمردرد برخوردار هستند. اگر قبل از شروع کمردرد هم ماساژ انجام دادهاید، بهتر است برای درمان کمردرد نیز به همان متخصص همیشگی مراجعه کنید، چون او به خوبی میداند که چه حرکتی تنش شما را برطرف میکند و با ماساژ مناسب میتواند به کنترل علائم و تسکین درد کمک کند. اگر ماساژ درمانی را برای تسکین کمردرد انتخاب کردهاید، از متخصص بخواهید که فشاری بیشتر از حد متوسط را اعمال نکند، چون تحریک تهاجمی بافتهای عمیق باعث تشدید علائم میشود و با درد بیشتری از تخت ماساژ پایین خواهید آمد.
درمان دستی
درمان دستی رویکردی غیرتهاجمی و غیردارویی برای تسکین درد سیاتیک است. پژوهشگران در سال 2010 دریافتند که 60% از بیماران مبتلا به درد سیاتیک دچار فتق دیسکی که درمان غیرجراحی را برای تسکین درد خود انتخاب کرده بودند، با بهرهگیری از درمان دستی از همان مزایایی برخوردار شدند که گروه دیگری از بیماران از عمل جراحی به دست آورده بودند. به علاوه درمان دستی نوعی درمان کمکی است که غالباً اثر دیگر روشهای مدیریت درد را تکمیل میکند.
دیسککتومی
چنانچه فتق دیسک درد غیرقابل کنترلی را ایجاد کرده باشد که در پایین کمر نیز منتشر میشود و درمانهای غیرجراحی محافظه کارانه تاثیری بر تسکین آن نداشته باشد، عمل جراحی دیسککتومی برای برداشتن بخش آسیب دیدهی دیسک توصیه میشود. خبر خوب این است که جراحی دیسککتومی عملی با حداقل تهاجم است و ایمن محسوب میشود؛ اما خبر بد این است که هرچند جراحی زودهنگام تسکین درد آنی را برای بیماران دچار فتق دیسک به ارمغان میآورد، اما پژوهشها نشان داده است که تسکین درد و کاهش ناتوانی در بیمارانی که عمل دیسککتومی را انجام دادهاند، یک سال بعد از عمل تفاوت چندانی با بیمارانی نمیکند که درمانهای غیرجراحی بلندمدت را انتخاب کردهاند. درباره مناسب بودن انجام جراحی دیسککتومی با پزشک معالج خود مشورت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای 09107803155 تماس حاصل فرمایید.