مزایای ارتوکین تراپی چیست؟ کاربردها و مراحل ارتوکین تراپی

تاریخ: ۲۲ آبان ۱۴۰۲

ارتوکین (یا رگنوکین) روشی است که در آن خون بیمار گرفته و دستکاری می‌شود و سپس به عنوان یک داروی ضد التهاب، برای کاهش درد مزمن و استئوآرتروز مجدداً به بدن تزریق می‌گردد. این روش درمانی برای درمان پارگی منیسک، با عنوان «سلول درمانی» برای آرتروز و همچنین ACL پاره شده و برای درمان آسیب غضروفی MCL ناشی از صدمات ورزشی، مورد استفاده قرار می گیرد. ارتوکین، روشی برای درمان این آسیب‌ها و همچنین درد مزمن، بدون استفاده از دارو یا مواد خارجی است. این یک روش بیولوژیکی بوده و از پروتئین ها و فاکتورهای درمانی خود بدن استفاده می کند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفن‌های02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.

ارتوکین تراپی چیست؟


ارتوکین تراپی چیست

ارتوکین تراپی یک فرم تزریق درمانی است که به منظور کاهش التهاب و بهبود درد و عملکرد بدن استفاده می‌شود. در این روش، خون بیمار گرفته شده و به گونه‌ای آماده می‌شود که بتوان پروتئین‌های ضد التهاب و فاکتورهای رشد (سرم خون) را به مفاصل، تاندون‌ها و سایر بافت‌های نرم تزریق کرد. این درمان منجر به کاهش درد و بهبود طبیعی می‌شود.

به نظر می‌رسد که ارتوکین تراپی بیشترین کارایی را در بهبود استئوآرتروز دارد، به ویژه در مفاصل ران و زانو. در این درمان، تمرکز اصلی بر روی پروتئینی به نام “اینترلوکین ۱” (IL1) است. این پروتئین با اتصال به گیرنده‌های سیتوکین خاص نقشی در ایجاد التهاب دارد. با اتصال به این گیرنده‌ها، IL1 منجر به ایجاد فرآیند التهاب می‌شود. این فرایند باعث بروز درد می‌شود و مواد شیمیایی موجود در فرایند التهابی، به تخریب بیشتر مفصل و تشکیل بافت‌های زخمی در بافت‌های نرم منجر می‌شوند.

با استفاده از ارتوکین تراپی، یک آنتاگونیست برای IL1 آزاد می‌شود که با بلوک کردن اتصال IL1، از وقوع فرایند التهاب جلوگیری می‌کند. در عین حال، فاکتورهای رشد در این ناحیه آزاد می‌شوند تا تخریب بافت‌های موجود در آن ناحیه (مانند غضروف مفصل) را به حداقل برسانند و فرآیند ترمیم و بهبود بافت‌ها را تقویت کنند.

عمل ارتوکین تراپی چیست؟


عمل ارتوکین تراپی چیست

در این عمل، خون از رگ بیمار گرفته می‌شود و تحت شرایط خاصی فراوری می‌گردد. خون در دمای ۳۷ درجه قرار می‌گیرد که این امر باعث تحریک تولید پروتئین ضد التهاب گیرنده -۱- اینترلوکین (IL-1Ra) می‌شود. پروتئین در آزمایشگاه استخراج می‌گردد و در آمپول ریخته می‌شود و سپس به شکل تزریقی، در دسترس پزشک قرار می‌گیرد. سرم به دست آمده مجدداً در ناحیه ای از بدن بیمار که دچار درد است، مانند مفاصل، تزریق می‌گردد. تزریق‌ها ۱ تا ۲ بار در هفته انجام می‌شوند و به بیمار توصیه می‌شود تا ۴۸ ساعت از ورزش شدید خودداری کند.

پلاسمای غنی شده با پلاکت یا ارتوکین تراپی؟


تزریق PRP یک روش درمانی است که در آن غلظت بالایی از پلاکت‌های درون زا ( از بدن خود شما)، به ناحیه آسیب دیده خاصی تزریق می‌شود تا واکنش درمانی طبیعی بدن را تحریک کند. در طی این روش، خون شما گرفته شده و در سانتریفیوژ قرار می‌گیرد تا پلاسمای غنی از پلاکت را از سایر اجزای خون جدا کند. سپس این پلاسما با استفاده از راهنمایی تصاویر سونوگرافی تزریق می‌گردد.

در اینجا چندین تفاوت اساسی در میان این دو روش درمانی ذکر شده است:

در هر دو روش، خون از بدن گرفته می‌شود اما در یک روش بخش ضد التهاب خون کشیده می‌شود و در روش دیگر بخش پیش التهابی کشیده می‌شود. واضح است که این دو روش درمانی به هیچ وجه نمی‌توانند با یکدیگر ترکیب شوند.

روش درمانی ارتوکین به اینترلوکین IL-1 حمله می‌کند. همانطور که وضعیت دژنراتیو یا فرسودگی در مفصل ادامه پیدا می‌کند، سیستم ایمنی، اینترلوکین ۱ بیشتری برای شکستن بافت مرده، در حال مرگ یا بیمار، تولید می‌کند تا راه را برای تولید بافت جدید باز کند. با این حال در مفاصل فرسوده یا بیماری دیسک، ممکن است سیستم ایمنی بدن بافت‌های بیشتری نسبت به میزانی که بتوانند مجدداً ساخته و جایگزین کند را خراب کند. در نتیجه سیستم ایمنی بدن، غضروفی که بدن شما به آن نیاز دارد را نابود می‌کند.

در مقابل PRP حاوی عوامل درمانی یا فاکتورهای رشد است. بیایید برخی از فاکتورهای رشد و کارهایی که در بدن انجام می‌دهند را بررسی کنیم:

  • فاکتور رشد مشتق از پلاکت (PDGF)، پروتئینی است که به کنترل رشد سلولی و تقسیم سلولی، بخصوص در رگ‌های خونی کمک می‌کند. وقتی خون بیشتر (و اکسیژن بیشتری که سلول‌های خون حمل می‌کنند) به ناحیه دچار آسیب یا زخم برسد، درمان بیشتری فراهم می‌شود.
  • فاکتور رشد تغییر دهنده بتا (یا TGF-ß) یک پلی پپتید است و در بازسازی بافت اهمیت بسیاری دارد.
  • فاکتورهای رشد مشابه انسولین، عوامل «سیگنال دهنده» هستند. آنها با دادن سیگنال به سیستم ایمنی برای آغاز بازسازی بافت، به تغییر محیط مفصل آسیب دیده از وضعیت بیماری به وضعیت سلامتی، کمک می‌کنند.
  • فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) پروتئین مهمی است که باعث انتقال اکسیژن درمان کننده به بافت آسیب دیده ای می شود که ممکن است گردش خون در آن، آسیب دیده یا ناکافی باشد.
  • فاکتور رشد اپیدرمال که نقش مهمی در مکانیزم‌های ترمیم بافت دارد.

PRP همچنین برای از بین بردن بافت مرده یا در حال مرگ و ممانعت از تخریب بیش از حد غضروف توسط سیستم ایمنی بیش فعال، عمل می‌کند. اما PRP باعث ایجاد همزمان بافت جدید نیز می‌گردد.

در درمان با سلول‌های بنیادی می‌توان سلول‌ها را از مغز استخوان یا بند ناف گرفت. سلول‌های بنیادی همچنین ظرفیت از بین بردن بافت‌های مرده و پیشگیری از فعالیت تخریبی بیش از حد سیستم ایمنی را دارند و همچنین می‌توان با وارد کردن سلول‌های بنیادی به یک ناحیه آسیب دیده، یک واکنش درمانی قوی‌تر و سریع‌تر را ایجاد نمود.

چه مواردی در انتخاب روش ارتوکین درمانی برای یک فرد نقش دارند؟


از شما خواسته می‌شود برای بررسی اینکه چقدر برای انجام این نوع تزریق درمانی مناسب هستید، با یک پزشک قرار ملاقات ترتیب دهید.

به طور طبیعی اگر دچار آرتروز خفیف، متوسط یا حتی شدید باشید و بخواهید از انجام عمل جراحی خودداری کنید، ممکن است کاندیدای مناسبی برای این روش درمانی باشید. همچنین اگر دچار تاندونیت مزمن یا پارگی رباطی باشید که تمام گزینه‌های درمانی دیگر در بهبود آن شکست خورده‌اند می‌توانید برای این درمان کاندید مناسبی باشید.

اگر من کاندیدای مناسبی برای ارتوکین تراپی باشم چطور؟


اگر معیارهای مربوط به ارتوکین درمانی را داشته باشید، از شما خواسته می‌شود برای دادن خون به یک کلینیک مراجعه کنید و طی یک دوره ۴ هفته ای، تحت ۴ تزریق قرار بگیرید. این تعداد، بسته به وضعیت بدن یا پاتولوژی شما متفاوت است.

مزایای استفاده از  ارتوکین درمانی چیست؟


مزایای استفاده از ارتوکین درمانی شامل موارد زیر است:

  • عوارض جانبی بسیار نادر
  • ضد التهاب
  • احیا کنندگی
  • کاهش درد
  • بهبود تحرک
  • مزایای طولانی مدت

تاثیرات ارتوکین درمانی تا چه مدت باقی می‌ماند؟


ماندگاری هر یک از تاثیرات، به وضعیت فردی بیمار بستگی دارد و مدت زمان متفاوتی باقی خواهد ماند. شدت جراحت، طول مدت زمان درمان را تعیین می‌کند. روند بهبودی بلافاصله پس از تزریق سلول‌ها به بدن آغاز می‌شود. اثربخشی درمان به توانایی بیمار در دنبال کردن مراقبت‌های پس از درمان بستگی دارد که می‌تواند شامل توانبخشی گسترده برای تقویت نواحی باشد که تحت تاثیر قرار گرفته‌اند.

پیگیری پس از ارتوکین درمانی چیست؟


پزشک به همراه چند فیزیوتراپیست متخصص کار می‌کند که با عبور دادن شما از یک مسیر خاص پس از انجام تزریق، بهبودی شما را تضمین کرده و از کسب بهترین نتیجه ممکن از این نوع درمان، اطمینان حاصل کنند. فیزیوتراپیست همچنین عوامل بالقوه موجود قبل از عمل که ممکن است در درجه اول در بروز مشکل شما مشارکت داشته باشند را ارزیابی می‌کند و به دنبال اصلاح این موارد خواهد بود.

ارتوکین تراپی چه زمانی توصیه می‌شود؟


اگر از عفونت حاد یا تب رنج می‌برید، این روش درمانی به شما توصیه نمی‌شود. اگر در سه روز گذشته دچار اسهال شده‌اید؛ هفته قبل آنتی بیوتیک مصرف کرده‌اید؛ یا در چهار هفته گذشته واکسینه شده باشید، این درمان برای شما مناسب نیست. ارتوکین تراپی ترجیحاً برای درمان بیمارانی که سلامت عمومی پایدار و ثابت دارند، استفاده می‌‌شود.

ممکن است چه تعاملاتی با سایر درمان‌ها رخ دهد؟


سرم ارتوکین هیچگونه تعامل منفی شناخته شده‌ای با سایر داروها یا روش‌های درمانی نخواهد داشت.

چند تزریق درمانی مورد نیاز است؟


تعداد تزریق‌های تقویت کننده بستگی به شدت آسیب مفاصل، درد کمر یا ماهیچه یا آسیب دیدگی تاندون دارد.

 آیا می‌توان ارتوکین درمانی را تکرار کرد؟


 از نظر پزشکی درمان می‌تواند تا هر زمان و در هر میزانی که لازم باشد تکرار شود.

چه عوارض جانبی ممکن است رخ دهد؟


ارتوکین درمانی به دلیل منشاء اتولوگ آن، یعنی گرفته شدن خون از بدن خود بیمار، توسط او به خوبی تحمل می‌شود و عوارض جانبی بسیار نادری دارد. گاهی اوقات ممکن است عوارض جانبی ناشی از خود تزریق رخ دهد.

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره رایگان