زمانی که بیمار تصمیم به انجام عمل جراحی دیسک کمر میگیرد، اطلاع از زمان بهبودی جهت برنامهریزی برای امور شغلی و فعالیتهای روزانه از اهمیت به سزایی برخوردار است. یکی از دلایلی که باعث میشود افراد از روش عمل لیزری دیسک کمر استفاده کنند، کوتاه بودن زمان بهبودی در این روش نسبت به روشهای دیگر جراحی میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
عمل لیزری دیسک کمر
در صورتی که روشهای مختلف در درمان دیسک کمر تأثیری نداشته باشند، امکان دارد پزشک استفاده از روش کمتهاجمی عمل لیزر دیسک کمر یا PLDD را توصیه کند. این روش با استفاده از لیزر، درد کمر ناشی از دیسک کمر را درمان میکند.
در صورت وجود موارد زیر از عمل لیزر دیسک کمر استفاده میشود :
- درد شدید در پا، دست، گردن یا کمر
- درد شدیدی که توسط روشهای درمانی مختلف مانند استراحت، مصرف دارو یا فیزیوتراپی تسکین پیدا نکرده است.
- فتق دیسک کمر که بوسیله آزمایشهای تصویربرداری مانند ام آر آی، سی تی اسکن یا دیسکوگرافی تشخیص داده شده است.
در اثر فتق دیسک کمر، ماده داخل دیسک بر طناب نخاعی و اعصاب دیگر فشار وارد میکند و منجر به ایجاد درد شدید میشود. رفع فشار از روی دیسک باعث کاهش یا رفع درد میشود. به این منظور جهت رفع فشار از لیزر در عمل دیسک کمر استفاده میشود.
عمل لیزری دیسک کمر به صورت سرپایی و بوسیله بیحسی موضعی انجام میشود. پزشک به کمک از اشعه ایکس، سوزن ظریفی را داخل دیسک آسیبدیده میکند. وارد کردن یک فیبر نوری در داخل سوزن باعث میشود تا انرژی لیزر بخش کوچکی از مرکز دیسک را بسوزاند. در نتیجه فشار وارد بر طناب نخاعی یا ریشه عصبی از بین رفته و درد تسکین پیدا میکند.
مقایسه عمل باز و عمل لیزر دیسک کمر
بر خلاف عمل جراحی باز پس از عمل لیزر دیسک، درد کمر بیشتر بیماران سریعاً تسکین پیدا کرده و با استفاده از پانسمان میتوانند به منزل باز گردند. بیمار بایستی به مدت 12 تا 24 ساعت استراحت کند و سپس میتواند به تدریج شروع به راه رفتن کند و میزان پیادهروی را تا اندازه بیش از یک کیلومتر افزایش دهد. افرادی که دارای مشاغل اداری هستند، میتوانند 4 یا 5 روز پس از جراحی به سر کار بر گردند.
یکی از مزایای عمل لیزری دیسک کمر، کوتاه بودن زمان بهبودی به علت عدم ایجاد عوارض پس از عمل میباشد. عمل کمتهاجمی لیزر دیسک کمر با استفاده از یک سوزن ظریف انجام میشود و در نتیجه باعث ایجاد جای زخم نمیشود. همچنین این روش باعث آسیبدیدگی بخشهای دیگر طناب نخاعی نمیشود؛ چرا که تنها بخش کوچکی از دیسک سوزانده میشود. علاوه بر این در جراحی باز دیسک کمر در اثر آسیبدیدگی عضله کمر، برداشتن استخوان و ایجاد برش بزرگ عوارض مختلفی ایجاد میشوند. در حالی که هیچ یک از این موارد در عمل لیزری دیسک کمر ایجاد نمیشوند.
مزایای لیزر دیسک کمر
مزایای لیزر دیسک کمر عبارتند از:
- لیزر دیسک کمر یک روش کمتهاجمی میباشد.
- در این روش برشی ایجاد نمیشود.
- پس از لیزر دیسک کمر جای زخم ایجاد نمیشود.
- این روش به بیهوشی عمومی نیاز ندارد.
- بیمار نیازی به استراحت در بیمارستان ندارد.
- دوره بهبودی در روش لیزر دیسک کمر کوتاه میباشد.
- هزینه لیزر دیسک کمر 50 درصد کمتر از روشهای دیگر جراحی میباشد.
دوران نقاهت عمل باز بیشتر است یا لیزر دیسک کمر؟
دوره نقاهت پس از عمل جراحی دیسک کمر به عوامل مختلفی بستگی دارد. نوع جراحی انجام شده بر زمان بهبودی تأثیر میگذارد. همچنین عواملی مانند وضعیت جسمی بیمار و کیفیت مراقبت پس از عمل نیز در میزان بهبودی موثر هستند.
جهت انجام جراحی دیسک کمر، پزشک بایستی بخش بیرونزده دیسک را خارج کند تا فشار از روی اعصاب برداشته شود. برای این کار از دو روش استفاده میشود: استفاده از اسکالپل (تیغ جراحی) و ابزار دیگر در عمل باز کمر، و یا استفاده از لیزر در روش عمل لیزر دیسک کمر.
عمل جراحی باز کمر یک روش تهاجمی میباشد. امکان دارد دوران نقاهت در این روش چندین ماه طول بکشد. بازگشت به سر کار نیز به 6 هفته زمان نیاز دارد. همچنین با استفاده از عمل باز، درد شدیدی در دوره نقاهت ایجاد میشود. ولی عمل لیزر کمر یک روش کمتهاجمی است و دوره نقاهت نیز در این روش بسیار کوتاه میباشد. با استفاده از لیزر در عمل دیسک کمر، درد زیادی در دوره نقاهت ایجاد نمیشود. بهبودی کامل نیز در این روش حدود 6 هفته طول میکشد. بیمارانی که از عمل لیزر کمر استفاده میکنند معمولاً میتوانند پس از حدود یک هفته به سرکار بازگردند و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیز نمیباشد. انجام اقدامات مراقبتی پس از عمل باعث کوتاهتر شدن دوره بهبودی میشود. وضعیت جسمانی بیمار نیز در مدت زمان دوره نقاهت مؤثر است.
مراقبتهای بعد از عمل لیزری دیسک کمر
دوره نقاهت با استفاده از عمل لیزری دیسک کمر بسیار کوتاهتر از روشهای جراحی دیگر میباشد. همچنین احتمال ایجاد عوارض جانبی مانند عفونت نیز بسیار کمتر است. البته پس از عمل لیز دیسک کمر بسته به وضعیت جسمانی بیمار، همچنان به استراحت در دوره بهبودی نیاز است. در طول زمان بهبودی، بیمار بایستی اقدامات مراقبتی مورد نیاز را انجام داده و به طور مداوم با پزشک خود در ارتباط باشد.
دوره نقاهت پس از عمل لیزری دیسک کمر
در عمل لیزری دیسک کمر به ایجاد برش بزرگ و یا خارج کردن استخوان جهت دسترسی به طناب نخاعی نیازی نمیباشد. در این روش به جای ایجاد برش بزرگ، یک یا دو برش کوچک ایجاد میشود. به همین جهت زخم پس از جراحی نسبتاً سریع بهبود پیدا میکند. با توجه به این که عمل لیزری دیسک کمر بر روی قسمت حساس و مهمی از بدن انجام میشود، استراحت و مراقبت از کمر پس از جراحی ضروری میباشد.
به طور کلی نکات قابل توجه در ارتباط با عمل لیزری دیسک کمر به شرح زیر میباشند :
- پس از تشخیص عارضه امکان دارد از روشهای مختلفی درمانی غیر جراحی استفاده شود.
- در صورتی که روشهای مختلف درمانی تأثیری در بهبود نداشته باشند، از روش جراحی استفاده میشود.
- نزدیک به تاریخ جراحی، بیمار در جلسه مشاوره پیش از جراحی با پزشک مشورت خواهد کرد.
- عمل لیزری دیسک کمر معمولاً حدود یک ساعت طول میکشد و برای این عمل از بیحسی موضعی استفاده میشود. با پایان عمل لیزر معمولاً علائم بیماری تسکین پیدا میکنند.
- روز پس از جراحی میتوان از فیزیوتراپی استفاده کرد.
- پس از یک هفته، افرادی که دارای مشاغل اداری هستند میتوانند به سر کار بازگردند.
- چند هفته پس از جراحی، جهت ارزیابی روند بهبودی بیمار بایستی به پزشک مراجعه کند.
- 4 تا 6 هفته پس از جراحی، افراد دارای مشاغل سنگین میتواند به سر کار بازگردند و فعالیتهای روزانه خود را ادامه دهند.
ابتلای بیمار به عارضههای مختلف یا مشکل جسمانی باعث تغییر زمان دوره نقاهت پس از عمل لیزر میشود. در جلسه مشاوره پیش از عمل لیزر، پزشک نکات لازم در مورد زمان دوره نقاهت را برای بیمار شرح خواهد داد.
مراقبتهای پس از عمل لیزر کمر
انجام اقدامات مراقبتی از پس از عمل لیزری دیسک کمر باعث افزایش سرعت بهبودی و جلوگیری از ایجاد عوارض میشود. این اقدامات مراقبتی عبارتند از :
- خودداری از انجام فعالیت سنگین و بیش از حد
- خوابیدن به مقدار کافی
- استفاده از رژیم غذایی سالم و مناسب
- مراقبت از ناحیه جراحی طبق دستور پزشک
اقدامات مراقبتی فوق باعث بهبود سیستم ایمنی و افزایش سرعت بهبودی بدن میشود. در دوره نقاهت بیمار بایستی به طور مداوم در مورد مراقبت پس از عمل با پزشک خود در ارتباط باشد. در صورت بروز مواردی مانند درد شدید یا مداوم، وجود ترشح از زخم، عفونت یا تب بایستی به پزشک اطلاع داده شود. البته این موارد به ندرت ایجاد میشوند. احتمال ایجاد عوارض پس از عمل لیزر کم میباشد. ولی با این حال در صورت بروز هر گونه عوارض، جهت افزایش سرعت بهبودی بهتر است سریعتر به پزشک مراجعه شود.
بیمار بایستی جهت جلوگیری از بازگشت عارضه در آینده اقدامات مختلف مراقبتی را انجام دهد. چنانچه دیسک کمر در اثر چاقی ایجاد و یا تشدید شده باشد، پزشک برای جلوگیری از ایجاد مشکلات مربوط به کمر در آینده به بیمار توصیه میکند که در حدود 10 درصد از وزن خود را کاهش دهد. در صورتی که دیسک کمر در اثر بلند کردن اشیاء سنگین ایجاد شده باشد، بیمار بایستی پس از عمل لیزری دیسک کمر در ارتباط با وزن و نحوه بلند کردن اشیاء موارد لازم را رعایت کند. وضعیت نادرست بدنی میتواند باعث ایجاد درد در کمر شود. به همین دلیل پس از عمل لیزر کمر بیمار بایستی وضعیت صحیح بدنی را رعایت کند.
برخی از افراد به علت وضعیت جسمانی و یا شیوه زندگی خود قادر به انجام عمل جراحی باز نیستند. روش کمتهاجمی عمل لیزری دیسک کمر در جهت رفع مشکلات مرتبـط با کمر برای چنین افرادی بسیار مناسب میباشد. با توجـه به این که دوره نقاهـت در این روش حـدود یک ششم مدت زمان بهبودی در عمل باز کمر میباشد، افراد به راحتی میتوانند جهت انجام این روش درمانی برنامهریزی کنند.