عمل جراحی لوزه سوم

  1. خانه
  2. عمل جراحی لوزه سوم

  لوزه سوم چیست و در کجای بدن قرار دارد؟ چه نقشی در بدن ایفا می‌کند و چرا به این نام خوانده می‌شود؟


لوزه سوم عبارت است از یک نسج لنفاوی بدون کپسول در داخل حلق بینی. (حلق از سه قسمت تشکیل شده: 1- حلق دهان یا اوروفارنکس 2- حلق حنجره‌ای یا هیپوفارنکس 3- حلق بینی یا نازوفارنکس) . لوزه سوم در انتهای حلق بینی قرار دارد و نقش آن تأمین ایمنی بدن می‌باشد. اگر در مواردی مشکلاتی برای بچه به دنبال بزرگ شدن آن ایجاد شود، می‌توان با عمل جراحی نسبت به خارج کردن آن اقدام کرد. در اصطلاح عامیانه به این لوزه، لوزه سوم گویند، چون در حلق دو لوزه اصلی وجود دارد و این قسمت از نسج لنفاوی که بعد از دو لوزه ذکر شده قرار دارد به نام لوزه سوم خوانده می‌شود.

علائمبزرگی لوزه سوم


رشد غیرطبیعی لوزه سوم سوراخ‏های پشت بینی را تنگ کرده و موجب تنفس دهانی خواهد شد. این مهم‏ترین علامت بزرگی غیر‏طبیعی لوزه سوم است. وقتی تنفس مشکل پیدا کرد، ممکن است صدادار شود و خرخر در خواب نیز اضافه شود. گاهی این خرخر والدین را بیشتر نگران می‏کند در صورتی که حتی اگر خرخر هم وجود نداشته باشد، همین که تنفس از راه دهان صورت می‏گیرد، یک امر غیر‏طبیعی است. علاوه بر این مشکل چون لوزه سوم سوراخ‏های پشت بینی را می‏بندد، ترشح از بینی هم ممکن است بوجود آید
یکي از علائم مهم دیگر در این کودکان این است که صدایشان اغلب تودماغی می‏شود. تغییرات دیگری هم در این افراد ایجاد می‏شود به طوری که در دراز‏مدت قیافه این کودکان طوری تغییر می‏کند که در اصطلاح پزشکی به آن‏ها قیافه لوزه‏ سومی یا آدنوئید فیس می‏گویند. چهره کودکان گویای مشکلات مزمن آن‏هاست به قدری که ما وقتی به آن‏ها نگاه می‏کنیم، تا حد زیادی به شدت مشکل‌شان پی می‏بریم. دهان این کودکان همیشه باز است. لب‏های بالای‌شان به طرف بالا برگشته و موجب نمایان شدن دندان‏های جلویی‏شان می‏شود. گاهی کبودی زیر چشم‏ نیز دیده می شود.

عمل جراحی لوزه سوم

جراحی  برای برداشتن لوزه ها شایعترین عمل جراحی كودكان است.لوزه ها قسمتی از بافت ایمنی بدن هستند. وجود لوزه ها از زمان تولد تا حدود شش ماهگی ضروری است . در شش ماهگی سیستم ایمنی بدن آنچنان گسترش یافته است كه بودن یا نبودن لوزه مثل برداشتن سطل آبی از یك دریای بزرگ است
برخورد عوامل میكروبی ومحرك به سلولهای ایمنی موجود در لوزه باعث بزرگ شدن لوزه ها می شود وبزرگی لوزه های كامی (كه از طریق دهان قابل رویت هستند ) و لوزه سوم ( كه در خلف بینی واقع شده ) باعث مشكلات متعددی میشود.

براي همه بيماران دچار لوزه سوم بزرگ، الزاما جراحي لازم نيست مگر اينکه پزشک به اين نتيجه برسد که لوزه سوم بايد برداشته شود. در اين صورت اگر در انجام جراحي تعلل شود، تبعات آن در آينده با بيمار خواهد ماند که معمولا جبران‌ناپذير است يا راه‌هاي درماني بسيار پرهزينه‌اي دارند. زمان مناسب جراحي وقتي است که کودک 10 هفته از عمرش سپري شده و 10 کيلوگرم وزن دارد و هموگلوبين خونش 10 ميلي‌گرم در دسي‌ليتر است. برداشتن لوزه سوم ممکن است با جراحي‌هاي ديگري توام شود. وقتي کودک مدام دچار التهاب گوش هم باشد، در همان حين که لوزه سوم برداشته مي‌شود، لوله‌اي در گوش تعبيه مي‌کنند که ترشحات داخل آن تخليه شود. اين جراحي با بيهوشي عمومي انجام مي‌گيرد. جراحي پايه در گوش، گلو و بيني است و زمان زيادي طول نمي‌کشد و بعد از عمل هم بيمار خيلي زود به وضعيت طبيعي برمي‌گردد و مي‌تواند مايعات و غذاي نرم مصرف کند.

1- انجام عمل جراحی لوزه سوم در اتاق عمل و با کنترل متخصص‌بیهوشی
2- مدت زمان بی‌هوشی کودک حدوداً ۲۰ دقیقه می‌باشد
3- در عمل جراحی لوزه سوم دسترسی جراح به لوزه سوم، از طریق دهان صورت گرفته و نیاز به برش پوستی وجود ندارد
4- در عمل جراحی لوزه سوم جراح از طریق برش‌های ویژه‌ای، لوزه سوم را خارج نموه و برای کنترل خونریزی، عروق خونی رامسدود می‌نماید
5- اکثر کودکان بعد از پنج تا ده ساعت اقامت در بیمارستان، قابل ترخیص می‌باشند
6- کودکان کمتر از سه سال و یا کودکانی که بیماری‌های مزمنی مثل اختلالات تشنجی و یا فلج مغزی دارند، معمولاً بعد از عمل جراحی لوزه سوم یک شب در بیمارستان بستری می‌شوند

احتمال عود لوزه سوم

درافرادي که دچار حساسيت‌هاي طولاني‌مدت يا سينوزيت مزمن هستند، احتمال عود لوزه سوم وجود دارد. البته تعداد اين بيماران بسيار کم است و بعد از جراحي هم بايد تحت نظر متخصص ايمونولوژي قرار گيرند.

عوارض بعد از عمل جراحی لوزه

خونریزی  یکی از عوارض جراحی لوزه هاست. اگر کودک شما دچار خونریزی شد، به او کمی یخ بدهید تا بمکد. اگر خونریزی بعد از 5 دقیقه قطع نشد و یا اگر مقدار خونریزی زیاد بود، فورا به اورژانس زنگ بزنید و یا کودک خود را سریعا نزد پزشک ببرید.
کم آبی بدن وفعالیت زیاد بدنی بعد از عمل جراحی، خطر خونریزی را افزایش می دهد.
در بیشتر موارد، خونریزی نسبتا خفیف است. فقط تعداد کمی از کودکان برای قطع خونریزی، نیاز به جراحی مجدد و یا تزریق خون پیدا می کنند

خونریزی محل جراحی بیشتر مواقع طی 7 تا 14 روز بعد از عمل رخ می دهد، اما می تواند تا 21 روز بعد از عمل نیز دیده شود
بعد از عمل جراحی لوزه سوم ممکن است که شخص بعد از مدتی دچار تغییراتی در صدا شود که معمولا بعد از گذشت سه الی چهار ماه صدای شخص به حالت عادی بر می‌گردد و جای نگرانی نمی‌باشد.

از دیگر مواردی که بیمار بعد از عمل جراحی لوزه سوم ممکن است با آن روبه رو شود می‌توان به این موارد اشاره کرد:

 درد گوش، بوی بد دهان و تب خفیف

مراقبت های بعد از عمل لوزه سوم

1-بیمار  تا شش ساعت بعد از عمل جراحی لوزه سوم از خوردن و آشامیدن اجتناب نماید.
2- رژیم غذایی تا ۱۰ روز بعد از عمل جراحی لوزه سوم باید هم نرم و هم سرد باشد به عبارت ساده تر غذاهای سفت یا داغ ممنوع است.
3- بیمار ممکن است روز دوم بعد از عمل جراحی لوزه سوم تا ۵/۳۸ درجه تب کند. این امر طبیعی است.
4- بیمار بعد از عمل جراحی لوزه سوم به دلیل درد مختصری که شاید هنگام بلع داشته باشد ممکن است کمتر غذا بخورد. لازم است بدانید غذا خوردن باعث می شود زخم سریعتر التیام پیدا کند. لذا بیمار را به غذا خوردن تشویق نمایید.
5 بعد از عمل جراحی لوزه سوم ، بخصوص روزهای پنجم و ششم ممکن است بیمار کمی گوش درد داشته باشد که ناشی از حس دهی مشترک گوش و حلق است و ارتباطی به خود گوش ندارد.
6- از روز دوم به بعد از عمل جراحی لوزه سوم در محل لوزه ها یک قشر خاکستری ایجاد می شود. این قشر خاکستری لخته فیبرین است و قسمتی از روند التیامی است. کسانی که به این مسئله آگاه نباشند ممکن است به غلط آنرا چرک بپندارند.
7- ز روز دوم به بعد در محل لوزه ها یک قشر خاکستری ایجاد می شود. این قشر خاکستری لخته فیبرین است و قسمتی از روند التیامی است. کسانی که به این مسئله آگاه نباشند ممکن است به غلط آنرا چرک بپندارند.
8- بوی بد دهان تا چند روز بعد از عمل جراحی لوزه سوم طبیعی است و بدلیل چرک کردن محل عمل نیست

ازسری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت ( اطلاعات عمومی و غیرتخصصی پزشکی برای افزایش داشتن سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان


آخرین مقالات

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره رایگان