تاریخ: ۱۹ آبان ۱۴۰۲
سوزن سوزن شدن کمر یا احساس فرو رفتن سوزن در این ناحیه معمولاً به علت اختلال در عملکرد اعصاب و تحت تأثیر قرار گرفتن آنها به وجود میآید. پزشکان از این وضعیت تحت عنوان پارستزیا یاد میکنند. احساس سوزن سوزن شدن کمر جای نگرانی ندارد اما در صورتی که مدت زیادی طول میکشد و برطرف نگردد میتواند نشان دهنده اختلالات ناحیه کمر یا یک مشکل جدی باشد. برخی از علل شایع بروز این اختلال عبارتند از عفونت، مشکلات ستون فقرات، آسیب دیدگی ستون فقرات، فیبرومیالژی و اختلالات عروقی. در صورتی که شما دچار سوزن سوزن شدن شدید ناحیه کمر هستید و این اختلال بیش از چند روز طول کشیده است یا علایم دیگری دارید باید به پزشک مراجعه نمایید.
علت سوزن سوزن شدن کمر چیست؟
مشکلاتی که در ناحیه لومبار ستون فقرات به وجود میآیند، میتوانند علائمی مانند سوزش و بی حسی در دست و پا را ایجاد کنند. بسیاری از بیمارانی که با مشکلات ناحیه لومبار روبرو هستند، فقط فکر میکنند که علائم آنها باید به درد پایین کمر محدود شود، در حالی که در برخی موارد، علائم مربوط به مشکلات ستون فقرات پایین کمر در دست و پا احساس میشوند. عملکرد اصلی اعصاب، ارسال اطلاعات در مورد حس نواحی مختلف بدن و ارسال سیگنالهای خاص به مغز است. هنگامی که سیگنالها آسیب ببینند، مختل شوند یا التهابی را تجربه کنند، عملکرد طبیعی آنها تخلیه میشود و شما این سیگنالها را به صورت احساس غیر عادی میپذیرید. این مشکلات به شکل بی حسی، سوزش و یا ناهنجاری های دیگر در پوست خود را نشان میدهند.
در بسیاری از اختلالات شایع ستون فقرات و عصبی که به مغز هدایت میشوند، فشاری ایجاد میشود و این موضوع به صورت احساس غیر عادی، بی حسی یا سوزش و سوزن سوزن شدن به شما نشان داده میشود. هنگامی که عصبی که در جلوی پا قرار دارد و به سمت مغز هدایت میشود، یا حتی عصبی که به سمت کمر هدایت میشود، تحت فشار قرار میگیرد، شما ممکن است بی حسی در پا تجربه کنید. در این مقاله، به بررسی برخی از علل احتمالی سوزن سوزن شدن در ناحیه کمر و روشهای درمان موجود اشاره میشود.
زونا
زونا یک بیماری دردناک است که به صورت راش پوستی خارش آور در دو دو طرف بدن ایجاد میگردد. با این حال راش پوستی میتواند در سایر نقاط بدن از قبیل کمر یا صورت نیز به وجود بیاید. این بیماری باعث میشود که تعدادی تاول کوچک که پر از مایع هستند و در نقاط مختلف بدن ایجاد شوند که در روزهای اول بسیار دردناک و خارش آور هستند و معمولاً پس از دو تا چهار هفته برطرف میشوند. قبل از به وجود آمدن این روش پوستی بیمار دچار سوزن سوزن شدن، خارش یا احساس سوزش دردناک در نواحی آسیب دیده خواهد شد. سایر علائم این بیماری عبارتند از تب و لرز، سردرد و درد معده. افرادی که در گذشته دچار آبله مرغان شده اند باید به این اختلال نیز مبتلا خواهند شد. هنگامی که بیمار پس از ابتلا به آبله مرغان بهبود پیدا میکند ویروس این بیماری در بدن او به صورت غیر فعال باقی خواهد ماند. این ویروسها ممکن است چند سال بعد دوباره فعال شده و به صورت زونا خود را نشان دهد. این احتمال وجود دارد که بیمار چند مرتبه دچار زونا شود.
درمان زونا
پزشک به منظور کاهش شدت بیماری و کوتاه شدن دوران آن به تجویز داروهای ضد ویروس میپردازد. مصرف داروهای مسکن، استفاده از کمپرس مرطوب، استفاده از لوسیون کالامین و سایر روشهای موجود میتواند به تسکین علائم بیماری کمک کند.
اسپوندیلولیستزیس
اسپوندیلولیستزیس زمانی به وجود میآید که یکی از مهرههای ستون فقرات از جای خود خارج شود. لغزش مهره میتواند در هر قسمت از ستون فقرات بیشتر به وجود بیاید اما بیشتر در قسمت پایین کمر که تحت عنوان ناحیه لومبر شناخته میشود ایجاد میگردد. اسپوندیلولیستزیس همیشه باعث به وجود آمدن علائم نمیشود اما در صورتی که مهره مورد نظر به یک عصب فشار وارد کند و باعث بروز درد یا سوزن سوزن شدن در ناحیه کمر خواهد شد که تا قسمت پشت ران امتداد مییابد. سایر علائمی که به علت این اختلال به وجود میآیند عبارتند از سفتی کمر، احساس ضعف در پاها و اختلال در راه رفتن و ایستادن به صورت صاف. نرم کن است علائم حاصل از اسپوندیولیستزیس انجام فعالیت جسمانی و تر شوند و در هنگام نشستن یا خم شدن به سمت جلو بهبود پیدا کنند.
درمان اسپوندیلیولیستزیس
درمان این اختلال به شدت علائم بیمار بستگی دارد. در برخی از افراد علائم حاصل از این بیماری به کمک روشهایی از قبیل استراحت کردن، استفاده از کمپرس یخ، استفاده از داروهای ضد التهاب از قبیل ایبوپروفن و ناپروکسن و انجام دادن حرکات ورزشی برای تقویت عضلات کمر بهبود پیدا میکند. در مواردی که بیمار دچار علائم شدید باشد پزشک تزریق استروئید یا انجام عمل جراحی را توصیه خواهد کرد.
شکستگی ستون فقرات
شکستگی ستون فقرات معمولاً به علت وارد شدن فشار بسیار زیاد به ستون فقرات ناشی از تصادفات خودرویی یا تصادف با موتورسیکلت، آسیب دیدگی در حین ورزش، سقوط از ارتفاع و خشونت به وجود میآید. برخی از بیماریهای مزمن که باعث ضعیف شدن استخوان میشوند از قبیل پوکی استخوان و تومور منجر به شکستگی ستون فقرات خواهند شد. در اکثر مواقع شکستگی ستون فقرات در قسمت میانی و پایین کمر به وجود میآید. شکستگی ستون فقرات باعث بروز درد متوسط تا شدید میشود که با راه رفتن بیمار بدتر خواهد شد. سایر علائمی که بیمار با آن مواجه میشود عبارت است از بیحسی یا احساس سوزن سوزن شدن، از دست دادن کنترل مثانه و روده و اختلال در تکان دادن پاها.
درمان شکستگی ستون فقرات
فرایند درمان شکستگی ستون فقرات به شدت شکستگی، نوع شکستگی، محل بروز شکستگی و وجود سایر آسیبدیدگیها بستگی دارد. در برخی موارد پزشک به منظور کاهش فشار از روی نخاع انجام عمل جراحی اورژانسی را توصیه میکند. سایر روشهایی که برای درمان این اختلال وجود دارند عبارتند از استفاده از بریس مخصوص کمر به مدت ۶ تا ۱۲ هفته و انجام دادن تمرینات ورزشی توانبخشی.
فیبرومیالژی
فیبرومیالژی یک اختلال مزمن است که باعث بروز درد گسترده و حساسیت و همچنین افزایش حساسیت به درد میشود. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً دچار بی حسی یا سوزن سوزن شدن در نقاط مختلف بدن از قبیل کمر، دست و پا خواهند شد. سایر علائم این اختلال عبارتند از خستگی، اضطراب و افسردگی، اختلال خواب، سردرد، اختلال در درست فکر کردن، مشکلات مرتبط با حافظه و تمرکز. پزشکان هنوز نمیدانند که علت بروز فیبرومیالژی چیست.
درمان فیبرومیالژی
معمولاً پزشک برای درمان فیبرومیالژی استفاده از داروهای مخصوص و همچنین تغییر سبک زندگی را توصیه میکند. برخی از روشهای که برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار میگیرند به شرح زیر میباشند:
- ورزش کردن به طور منظم
- مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از قبیل ایبوپروفن و ناپروکسن
- مصرف داروهایی از قبیل داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد روان پریشی
- کاهش استرس و استفاده از تکنیکهای مخصوص ریلکسیشن از قبیل یوگا و مدیتیشن
- رفتار درمانی شناختی برای درمان افسردگی
ناهنجاریهای شریان
ناهنجاری شریان به بد شکلی عروق خونی گفته میشود که معمولاً در مغز یا طناب نخاعی ایجاد میگردد و احتمال بروز آن در سایر نقاط بدن وجود دارد. بد شکلی عروق خونی میتواند بر عملکرد گردش خون تاثیر بگذارد که با توجه به سایز و محل بروز این اختلالات باعث بروز علائم متفاوتی خواهد شد. این اختلالات علائمی از قبیل درد کمر و ضعف در پاها، سردرد، تشنج، بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد، از دست دادن هماهنگی اعضای بدن، سرگیجه، اختلالات بینایی، مشکلات مرتبط با حافظه یا گیجی و اختلالات تکلم را به وجود میآورد. پزشکان به طور دقیق علت بروز این اختلال را نمیدانند اما عقیده دارند که این مشکل در دوران جنینی به وجود میآید.
درمان اختلالات شریان
فرآیند درمان اختلالات شریان با توجه به محل بد شکلی و شدت علائم بیمار تعیین میشود. گاهی اوقات پزشک انجام عمل جراحی یا قطع کردن شریان را توصیه میکند.
عفونتهای ستون فقرات
عفونت ستون فقرات میتواند پس از عمل جراحی و یا به علت عوارض از سایر بیماریها از قبیل عفونت، شکستگی استخوان، زخم ناشی از آسیب دیدگی، سرطان، عفونت و بیماری ایدز به وجود بیاید. عفونت میتواند باعث التهاب یا آسیب دیدگی اعصاب شود و علائمی از قبیل درد و سفتی کمر، بی حسی یا سوزن سوزن شدن، ضعف یا اسپاسم عضلانی، تب و لرز یا قرمزی در نواحی آسیب دیده را به وجود بیاورد.
درمان عفونت
درمان عفونت ستون فقرات به علت بروز آن بستگی دارد اما میتوان به کمک داروهای آنتی بیوتیک، داروی ضد قارچ یا داروی ضد ویروس به درمان آن پرداخت. در صورتی که عفونت ستون فقرات شدید است یا عفونت باعث آسیب دیدگی ستون فقرات شده باشد پزشک انجام عمل جراحی را توصیه خواهد کرد.
تومور نخاع
تومور نخاعی یک نوع زائده غیر عادی گفته میشود که در طناب نخاعی به وجود میآید و میتواند خوش خیم یا بدخیم باشد. تومورهای خوشخیم به بافتهای مجاور حمله نمیکنند اما تومورهای بدخیم و سرطانی به سایر نقاط بدن متاستاز خواهند داد. این تومورها با فشار وارد کردن به طناب نخاعی باعث بروز برخی مشکلات خواهد شد. علائم حاصل از تومورهای نخاعی با توجه به محل به وجود آمدن تومور شامل درد کمر، بی حسی و سوزن سوزن شدن، ضعف یا از بین رفتن هماهنگی دست و پا، کاهش حساسیت به درد یا گرما، و اختلالات مثانه و روده میباشد.
درمان تومور
درمان تومور به اندازه، نوع و محل به وجود آمدن تومور بستگی دارد با این حال معمولاً پزشک انجام عمل جراحی را برای خارج کردن تومور توصیه میکند. پرتو درمانی و شیمی درمانی در زمره سایر روشهای موجود برای درمان تومور قرار دارند.
اختلالات مرتبط با ستون فقرات
مرکز اختلالات مرتبط با ستون فقرات از قبیل بیرون زدگی دیسک و تنگی کانال نخاعی و سیاتیک باعث تحت فشار قرار گرفتن عصب و بروز علائمی از قبیل بی حسی و سوزن سوزن شدن میشود.
بیرون زدگی دیسک
دیسک به بالشتکهای نرمی گفته میشود که بین مهرهها قرار دارند و نقش ضربه گیر را ایفا میکنند تا از وارد شدن ضربه به مهرهها جلوگیری شود. در برخی موارد بافت دیسک انعطاف پذیری خود را از دست میدهد و آن را مستعد آسیب دیدگی میکند. هنگامی که بیمار دچار دیسک کمر میشود ماده نرم و ژله مانند درون هسته دیسک به سمت بیرون هدایت میشود و وارد کانال نخاعی شده و به طناب نخاعی و ریشه اعصاب فشار وارد میکند. این امر باعث میشود که به ریشه اعصابی که از نخاع و به سمت سایر اندامهای بدن میروند فشار وارد شود و بیمار با علائمی از قبیل درد، ضعف عضلانی و بی حسی مواجه شود. بی حسی اندامهای بدن به طور مستقیم با تحت فشار قرار گرفتن عصب ارتباط دارد به همین دلیل پزشک به طور دقیق به بررسی محل بروز بی حسی میپردازد و نقش آن در به وجود آمدن مشکلات بیمار را بررسی میکند.
تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی یا عبارتی است که برای توصیف کوچک شدن فضای اطراف نخاع و ریشه اعصاب به کار برده میشود. دلایل زیادی در بروز این اختلال نقش دارند که شایع ترین آنها آرتروز ستون فقرات میباشد. در این شرایط آرتروز باعث کلفت شدن بافت، به وجود آمدن زائدههای استخوانی و تورم مفصل خواهد شد. در این شرایط فضای اطراف طناب نخاعی و ریشه اعصاب نخاع و کاهش پیدا میکند و بیمار دچار تنگی کانال نخاعی خواهد شد. تنگی کانال نخاعی یک مشکل گسترده و حساس است که علائم متفاوتی را به وجود میآورد حال آنکه بیرون زدگی دیسک بیشتر اوقات ریشه یک عصب خاص را درگیر میکند و عصب دچار التهاب خواهد شد.
سیاتیک
سیاتیک عبارتی است که برای توصیف التهاب عصب بزرگی که به سمت پاها هدایت میشوند و از چندین عصب ساخته شده، به کار برده میشود. عصب سیاتیک یک عصب محیطی است که در خارج از طناب نخاعی قرار گرفته و التهاب این عصب به طور مستقیم در نخاع به وجود نمیآید. با این حال سیاتیک میتواند به همراه مشکلات اطراف ستون فقرات و قسمت پایین کمر ایجاد گردد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر شما دچار سوزش شدید کمر هستید و این مشکل طی مدت چند روز برطرف نشده است یا با سایر علائم همراه شده مراجعه به پزشک کاملا ضروری میباشد. افرادی که دچار سوزش کمر هستند و دچار علائمی از قبیل اختلال در عملکرد مثانه و روده، از دست دادن هماهنگی اعضا یا اختلال در استفاده از دست و پا، درد شدید و بی حسی در یک یا هر دو پا هستند باید فوراً به پزشک مراجعه نمایند تا پزشک علت بروز مشکل آنها را بررسی کند.