تاریخ: ۲۹ آبان ۱۴۰۲
غالبا کمر درد بعد از غذاخوردن ناشی از درد جابجاشده است. این درد منشاء در قسمتی از بدن دارد و در قسمتی دیگر از بدن سردردمیآورد. چند عامل از در موقعیت بد قرارداشتن تا زخم میتواند باعث کمر درد پس از غذاخوردن شود.
در خصوص کمر درد پس از غذاخوردن و انواع مختلف شیوههای درمانی آن بیشتر مطالعهکنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هرچند که کمر درد را میتوان به کمک شیوههای درمانی خانگی درمان کرد اما در صورت بروز علائم زیر به پزشک مراجعهکنید:
- اگر درد کمر تا بیش از ۶ هفته ادامهداشته باشد.
- در صورتی که شدت درد حتی بعد از درمانهای خانگی نیز تشدید شود.
- علاوه بر کمر درد، فرد دچار شکم درد نیز شود.
- درد کمر همراه با ضعف، سوزش یا بیحسی در بازو یا پاها باشد.
درباره دردهای شدید کمر که نیاز به استفاده از مسکن دارند، لازم است توجه داشته باشید که حتماً از دوز و مقداری که توصیه شده است، بیشتر مصرف نکنید، زیرا مصرف بیش از حد مسکنها ممکن است عوارض ناخواستهای در طولانیمدت به همراه داشته باشد. اگر کمردرد اختلالی در زندگی روزمره شما ایجاد میکند، حتماً در این خصوص با پزشک خود مشورت کنید و از او کمک بخواهید تا علاوه بر کاهش دردها، بتوانید دامنهی تحرکات خود را نیز افزایش دهید.
پزشکان و متخصصین باتجربه ما در کلینیک طبفیزیکی و توانبخشی امید برای درمان و تسکین کمر درد، با استفاده از معاینات دقیق و سپس با ارائه برنامه درمانی اثربخش و پیشرفته با رویکرد پلکانی یعنی شروع درمان با روشهای درمانی ساده مانند دارو، ورزش و فیزیوتراپی و سپس متدهای پیشرفته و تهاجمیتر از جمله انواع تزریقات (استروئید، اوزون و پیآرپی) به شما در غلبه به این بیماری کمکمیکنند. کلیهی تزریقات در این مرکز تحت هدایت دستگاه آلتراسوند انجاممیشود. لازم به ذکر است فیزیوتراپیستهای این مرکز با گذاراندن دورههای فیزیوتراپی از جمله ماساژ و درمان دستی از اروپا مراحل درمانی بیمار را به بهترین نحو انجام میدهند .
علل کمر درد پس از غذا خوردن چیست؟
موارد زیر میتوانند منجر به کمر درد پس از غذاخوردن شوند:
آلرژی و عدمسازگاری
التهاب و کمر درد ممکن است در اثر مصرف لبنیات، گلوتن و شکر ایجاد شود. افرادی که نسبت به برخی از غذاها آلرژی دارند ممکناست که پس از خوردن آنها دچار التهابشوند. اگر این افراد کمر درد هم داشته باشند در این صورت التهاب آنها بدتر هم میشود.
نمونههایی از غذاهایی که ممکن است سبب التهاب و کمر درد شوند عبارتند از:
- لبنیات
- گلوتن
- بادامزمینی
- شکر (مواد شیرین)
بعضی از غذاها میتوانند شرایط موجود را بدتر کنند و نهایتا منجر به کمر درد شوند. برای مثال، غذاهای خیلی تند موجب سوزش معده شده و متعاقبا درد کمر را بدتر میکنند.
سنگ و التهاب کیسهصفرا
کیسه صفرا یا مثانه صفراوی، اندامی به شکل گلابی است که در زیر کبد قرار دارد. این اندام مسئول ذخیره و آزادسازی صفرا (زردآب) میباشد. صفرا یا زردآب، یک مایع است که در فرایند هضم چربی در بدن نقش دارد. اگرچه کیسه صفرا ممکن است به التهاب مبتلا شود، به ویژه در صورت وجود سنگ صفرا. مصرف غذاهای پرچرب میتواند منجر به تحریک حمله کیسه صفرا شود، که در این حالت ممکن است کیسه صفرا التهاب یابد و درد ایجاد کند. علائم شایع حمله کیسه صفرا شامل تهوع و درد شدید در بخش بالای شکم است و این درد ممکن است به کمر نیز تابآوری کند.
حمله قلبی
کمر درد میتواند نشانهای از حمله قلبی باشد مخصوصا اگر همراه با علائم زیر باشد:
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
- حالت تهوع
- درد در بازو، فک و گردن
- عرقکردن
سوزش معده
ممکناست که کمر درد پس از غذاخوردن ناشی از سوزش معده باشد حالتی که فرد در آن احساس سوزش در قسمت قفسه سینه میکند. برآوردشده است که روزانه حدودا ۱۵ میلیون نفر دچار سوزش معده میشوند. سایر علائم میتواند شامل ترشبودن مزه دهان، گلو درد و سرفه باشد. برخی از غذاهایی که ممکناست سبب سوزش معده شوند عبارتند از:
- کافئین
- شکلات
- غذاهای تند
- گوجهفرنگی
در صورتی که سوزش معده بیش از دو هفته ادامهداشته باشد ممکناست نشانگر بیماری رفلاکس اسید معده باشد که در صورت عدمکنترل صحیح و بهموقع میتواند منجر به زخممعده نیز شود.
عفونت کلیهها
ممکن است که عفونت کلیه باعث استفراغ، تب، حالت تهوع و کمر درد شود. علاوه بر اینکه عفونت کلیه موجب کمر درد میشود بلکه موارد زیر را نیز به همراه دارد:
- شکم درد
- ادرار همراه با خون
- حس سوزش به هنگام ادرارکردن
- سرد بودن بدن
- تب
- ادرار مکرر
- حالت تهوع
- فوریت ادراری
- استفراغ
معمولا این علائم در تمام طول روز موجود هستند و ممکناست که برخی از افراد پس از غذاخوردن به وجود آنها پیببرند. در صورتی که احساس میکنید که کلیههای شما دچار عفونت شدهاند بایستی به پزشک مراجعه کنید تا از بروز عوارض ناشی از آن پیشگیری شود.
التهاب پانکراس
پانکراس اندامی است که هضم و قندخون را تنظیم میکند. به التهاب پانکراس، پانکراتیت نیز گفتهمیشود. علائم التهاب پانکراس عبارتند از:
- شکم درد که بعد از غذاخوردن تشدیدمیشود.
- کمر درد
- تپش تند
- تب
- حالت تهوع
- استفراغ
مطالعات سال ۲۰۱۳ نشانمیدهد که حدود ۷۰ درصد از پانکراتیت در اثر مصرف زیاد الکل در درازمدت بهوجودمیآیند.
بد نشستن
بد نشستن یکی از علل رایج کمر درد است. فردی که به هنگام غذاخوردن بر روی سفره خم میشود ممکن است که پس از غذاخوردن دچار کمر درد شود. همچنین وضعیت بد نشستن، ایستادن و یا بد نشستن به هنگام کارکردن در پشت میز نیز میتواند در هر زمان از روز باعث کمر درد شود.
زخم
زخم معده و یا زخم در مری نیز باعث درد میشود و ممکناست که این درد به کمر نیز سرایت پیداکند. برخی دیگر از علائم زخم عبارتند از:
- آروغزدن
- نفخ
- احساس سوزش در معده
- احساس پر بودن بعد از خوردن غذا
- گاز معده
- سوزش معده و دلدرد
- حالت تهوع
عفونت هلیکوباکتر پیلوری در اغلب موارد موجب زخم میشود. همچنین ممکناست که این زخمها در اثر استفادهی درازمدت از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی همچون ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم باشد. خوردن غذاهای تند و اسیدی میتواند علائم زخممعده را تشدید کند.
درمان کمر درد و درد در طی و بعد از خوردن غذا
کمر درد میتواند برنامهی کارهای روزمرهی فرد را مختلکند. در واقع، احتمال ابتلا به کمر درد در طول زندگی فرد حدود ۸۴ درصد است. اما کمر درد چیزی نیست که همیشه بتوان آن را نادیده گرفت و منتظرماند تا بخودی خود برطرف شود بلکه راههای مختلفی برای درمان آن وجوددارد. درمان کمر درد بعد از غذاخوردن به علت اصلی آن بستگیدارد. شیوههای درمانی رایج برای کمر درد بعد از غذاخوردن عبارتند از:
استحمام با نمک اپسوم
نمک اپسوم یا همان منیزیم سولفات از طریق پوست جذب بدن شده و وارد عضله آسیبدیده میشود. اگر به مدت ۲۰ دقیقه مخصوصا بعد از ورزشکردن در نمک اپسوم دراز بکشید این کار به تسکین عضلات آسیبدیده کمر کمک زیادی میکند. به هنگام استحمام با نمک اپسوم از ولرمبودن آب اطمینان حاصلکنید. آب داغ ممکن است که باعث ورم کردن عضلات شود از طرفی دیگر آب سرد نیز موجب انقباض عضلات میگردد. پزشک آرتروز دمای بین ۳۳ تا ۳۸ درجه سانتیگراد را پیشنهاد میکند. دمای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد به هیچوجه توصیه نمیشود مخصوصا اگر فرد دارای مشکلات قلبی نیز باشد.
همچنین میتوان از طریق آوردن توپ تنیس یا یک توپ پلاستیکی به اندازه توپ تنیس را با خود به داخل تیوپ ببرید و به کمک آن به نتایج بهتری دستیابید. توپ را بر روی وسط کمر خود قرارداده و آن را اینطرف و آنطرفکنید. تاثیر این کار همچون ماساژدادن کمر است و باعث شلشدن عضلات تنگشده میشود.
یکی دیگر از مزایای استحمام با نمک اپسوم تاثیر بسزای آن بر روی پوست بدن است. این نمک میتواند سلولهای مردهی پوست را برداشته و پوست فرد را نرمکند و همچنین باعث کمشدن خارش بدن نیز میشود.
قرارگرفتن در وضعیت مناسب میتواند درد کمر را کاهش دهد
بیشتر افراد بخش زیادی از روز خود را صرف نشستن میکنند که میتواند بیشتر از آنچه که فکرش را هم بکنید میتواند زیانآور باشد. میتوان اثرات مخرب بد نشستن را از طریق حفظ حالت صحیح نشستن به حداقل برسانید. طرز نشستن صحیح در پشت میزغذاخوری یعنی فرد طوری بنشیند که تمامی استخوانهای ستونفقرات در یک ردیف منظم همچون بلوکهای مرتب و منظم در کنار هم قرارگرفته، قرار بگیرند.
طرز خوابیدن خود را اصلاح کنید
خوابیدن به مدت چند شب بر روی کفزمین و گذاشتن یک بالش در زیر پاها هرچند ممکناست که اندکی ناخوشایند باشد اما میتواند به طرز عجیبی به کمر درد فرد کمککند. اگر عادت دارید که به پهلو بخوابید در این صورت، بالشی را در بین زانوهای خود قراردهید تا عضلات بدن بیشتر آرامشوند. بر روی شکم خوابیدن برای کمر بسیار مضر است اما اگر تنها بدین صورت میتوانید بخوابید توصیه میشود که بالشی را در قسمت پایین شکم و لگن خاصرهخود بگذارید تا از فشارآمدن به کمر جلوگیری شود.
تغییرات در رژیمغذایی خود ایجاد کنید
اگر کمر درد شما ناشی از سوزش معده، زخم و یا ناسازگاری غذایی است در این صورت شاید لازمباشد که غذاهای عامل کمر درد را از برنامه غذایی خود حذفکنید.
هرچند ممکناست که غذاهای محرک کمر درد از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد اما عمده غذاهای رایج عبارتند از:
- نان و گلوتن
- کافئین
- شکلات
- بادامزمینی
- غذاهای تند
- غذاهای شیرین
- گوجهفرنگی
شاید تهیه لیستی از غذاهای مصرفشده و یا کمکگرفتن از یک متخصص تغذیه جهت شناسایی غذاهای محرک و عامل کمر درد یک راهکار بسیار مفید باشد.
دارو
قرصها و داروهای مصرفی برای درمان کمر درد بعد از خوردن غذا بطور قابلتوجهی متغییر است و به مشکل فرد بستگی دارد. برای مثال:
- میتوان از آنتیبیوتیکها در درمان عفونتهای کلیوی و هلیکوباکتر پیلوری استفاده کرد.
- مسکنها میتوانند علائم التهاب پانکراس و کیسهصفرا را در موارد خفیف کنترل کنند.
- مهارکنندههای پمپ پروتون و بلوکرهای اسیدی میتوانند در درمان سوزش معده، بیماری رفلاکس اسید معده و زخممعده موثر باشند.
فیزیوتراپی و ورزشکردن
به کمک فیزیوتراپی میتواند وضعیت قرارگرفتن نامناسب را اصلاحکرد. ممکناستکه فیزیوتراپیست انجام تمرینات و ورزشهای کششی را جهت تقویت عضلات مرکزی و پشتیبانی از کمر و ستونفقرات توصیهکند. اگر پزشک قادر به شناسایی علت کمر درد پس از غذاخوردن نبود در این صورت از درمانهای رایج برای کمر دردهای عادی استفاده کنید. این درمانهای عادی شامل استراحتکردن، استفاده از یخ و مصرف مسکنها میباشد.
ماساژ
به آرامی ماساژ دادن یک عضلهی زخمی یا عضله تنشی یکی از موثرترین راههای شلکردن آن عضله و تسکین درد است. در یکی از مطالعات نشانداده شده است که ماساژ درمانی به همراه درمانهای عادی مزایای زیر را به دنبالدارد:
- کاهش درد کمر
- بهبود عملکرد کمر
- استفادهی کمتر از داروهای ضدالتهابی
- بهحداقلرساندن ازکارافتادگی
همچنین هیچگونه تفاوتی بین ماساژ آرامبخش و ماساژ ساختاری وجودندارد اما استفاده از ماساژ ساختاری هزینهی بیشتری در پی دارد. اگر مسائل مالی برای شما اهمیتدارد میتوانید از یکی از دوستان و یا اعضای خانواده بخواهید که کمر شما را ماساژ دهد.
انجام تمرینات کششی جهت بهبود علائم
ورزش کمر درد برای افرادی مبتلا به کمر درد بسیار خوب است. این ورزشها به توانبخشی عضلات کمککرده و فرد را در برابر بروز درد در آینده محافظت میکند. برخی از ورزشهایی که در کاهش علائم موثرند عبارتند از:
- پیادهروی بر روی سطحی هموار
- ایستادن در حالت خمشده
- حرکت کبرا
- پرس انفجاری
همچنین تمرینات کششی نیز میتواند کشش عضلات را شلکرده و عضلاتی را که نیاز به کمک دارند را تقویت کند. در هر زمانی که حرکات کششی را شروعمیکنید باید بخاطرداشته باشید که در هر مرحله به آرامی شروع کنید. هر کدام از تمرینات کششی که باعث درد میشود را متوقف کنید زیرا کششهای پرفشار میتواند سبب آسیبدیدگی و یا کشیدگی عضله شود. شما میتوانید صبح خود را با ۳۰ دقیقه تمرینات یوگای مبتدی از طریق یوگا TX شروعکنید. مطالعات نشانمیدهد که یوگا میتواند به همان اندازهی تمرینات فیزیوتراپی در کاهش درد موثرباشد. یوگا شامل بسیاری از مانورهای کششی است که میتواند تنش عضلانی عامل افزایش کمر درد را کاهش دهد.
پس از آنکه با تمرینات یوگا آشنایی کامل پیدا کردید متوجه میشوید که کششهای عادی میتوانند به طرز موثری درد کمر را تسکیندهند. اگر در خصوص انتخاب بهترین حرکات کششی مناسب کمر دردتان مطمئننیستید میتوانید با پزشک مشورتکرده و از وی درخواست کمک کنید. اطمینان از اینکه بعد از انجام روند ورزشی درد کمر تشدید و یا ادامهنیابد از اهمیت بالایی برخوردار است.