اگر از دردی رنج میبرید که از کمر رو به پایین در امتداد پا منتشر میشود، احتمالاً دچار درد سیاتیک شدهاید. سیاتیک خواب بسیاری از بیماران را مختل میکند. در این مقاله با بهترین روشهای خوابیدن با وجود درد سیاتیک آشنا میشوید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
درد سیاتیک چیست؟
درد سیاتیک پیآمد تحریک یا التهاب عصب سیاتیک است. سیاتیک بلندترین عصب بدن انسان است که در امتداد نخاع رو به پایین در باسن و هر دو پا کشیده شده است. علائم سیاتیک عبارت است از:
- پا درد
- احساس درد در پایین کمر
- گزگز و بیحسی در پاها و پایین پاها
بهترین حالت خوابیدن برای سیاتیک
روشهای مختلفی برای کاهش درد سیاتیک هنگام خوابیدن وجود دارد که از آن جمله میتوان به تنظیم موقعیت خواب یا انجام دادن تمرینهای کششی قبل از خواب اشاره کرد. همچنین پزشکان برای بیمارانی که شبها دچار درد شدید میشوند، دارو تجویز میکنند تا راحتتر بخوابند.
در مجموع باید روشهای مختلف را امتحان کنید تا ببینید که کدام روش بهترین نتیجه را به دست میدهد. خواب برای بیماران دردمند بسیار مهم است. بیخوابی باعث میشود که روز بعد دچار درد شدیدتری بشوید و در نتیجه شب بعد باز هم خوب نخوابید. به این ترتیب دور باطلی ایجاد میشود که شرایطتان را روز به روز بدتر میکند. به همین دلیل است که اگر درد سیاتیک خواب را به چشمانتان حرام کرده است، حتماً باید سعی کنید بهترین طریقه خوابیدن را پیدا کنید، مهم نیست که این روش چقدر غیرعادی است یا چقدر طول میکشد تا به آن عادت کنید، مهم این است که خوب و بدون درد بخوابید.
انتخاب بهترین موقعیت خوابیدن برای بیماران دچار درد سیاتیک
بهترین روش برای تجربه یک خواب راحت این است که موقعیت مناسب را برای خودتان پیدا کنید و از این به بعد به همان روش بخوابید. بسیاری از بیماران متوجه میشوند که حتی اگر بخش اعظم شب را در یک موقعیت و بدون حرکت بخوابند، باز هم نمیتوانند به خوبی بخوابند تا صبح روز بعد سرحال باشند. اما اگر موقعیت صحیح خوابیدن را برای خودتان پیدا کنید، میتوانید تا حد زیادی از درد شبانه جلوگیری کنید.
صاف خوابیدن به پشت بهترین روش برای بسیاری از بیماران مبتلا به درد پایین کمر است. اما موقعیت برای بیماران دچار درد سیاتیک کمی متفاوت است. شاید خوابیدن به پشت بهترین روش باشد، اما عدهای ترجیح میدهند که به پهلو بخوابند.
اگر میتوانید به پشت بخوابید، چند بالش زیر زانوهایتان بگذارید تا زانوها بالا بیاید. اگر عادت دارید به پهلو بخوابید، زانویتان را خم کنید و آن را رو به بالا جمع کنید. دو یا سه بالش زیر زانو بگذارید تا مفصل ران هنگام خوابیدن صاف باشد.
یافتن سطح بهتر برای خوابیدن
تشک سفت بهترین سطح برای خوابیدن بیماران دچار درد سیاتیک است. اگر امکان خرید یک تشک جدید را ندارید، میتوانید جای خوابتان را عوض کنید تا ببینید که آیا این تغییر کمکی به بهبود درد میکند یا خیر. مثلاً میتوانید یک شب، به خصوص شبی که درد دارید، در اتاق مهمان بخوابید که تشک سفتتری دارد.
خوابیدن روی زمین، روی تشک یوگا یا روی ملافه را هم امتحان کنید. درد برخی بیماران در اثر خوابیدن روی زمین کمتر میشود. البته ممکن است چند روز طول بکشد تا به خوابیدن روی زمین عادت کنید، بنابراین بعد از فقط یک شب تسلیم نشوید.
اگر خوابیدن روی زمین کمکی به تسکین درد نکرد، خوابیدن روی صندلی پشتیدار را امتحان کنید. برخی بیماران احساس راحتی فوقالعادهای روی صندلی میکنند و واقعاً میتوانند بخوابند.
روی پهلوی دردناک نخوابید
درست است که یک طرف بدنتان بیشتر درد میکند، اما عادت دارید که شبها غلت بزنید و روی همان پهلوی دردناک بخوابید. راهحل سادهای برای رفع این مشکل وجود دارد، کافی است روی پهلوی سالم بخوابید و چند بالش پشت سرتان بگذارید تا در طول شب به سمت پهلوی دردناک نغلتید.
برای خرید یک بالش گردنی مناسب هزینه کنید
درد فقط یک نقطه را درگیر نمیکند، بلکه کل بدن را تحتالشعاع قرار میدهد. بسیاری از بیماران روی بالشهای بسیار نرمی میخوابند که باعث خم شدن گردنشان در طول شب میشود یا این که بالششان سر و گردن را به خوبی نگه نمیدارد. صاف نگه داشتن مهرههای فوقانی در طول شب به کاهش درد پایین کمر در صبح روز بعد کمک میکند.
شبها قبل از خواب، یخ روی ناحیه دردناک بگذارید
اگر روز پرمشغله یا دردناکی را گذراندهاید، بهتر است قبل از خواب، کیسه یخ روی ناحیه دردناک بگذارید. توصیه میکنیم که هر دو تا سه ساعت یک بار، به مدت 20 دقیقه، کیسه یخ روی مهرههای پایینی ستون فقرات، استخوان دنبالچه و یا باسن بگذارید. تا درد و ورم کمتر شود.
البته قبل از استفاده از کیسه یخ حتماً با پزشک معالجتان مشورت کنید تا درباره مدت زمان استفاده از کیسه یخ و تناوب سرمادرمانی راهنماییتان کنند.
انجام دادن تمرینهای کششی سبک قبل از خواب
اگر خشکی و انقباض عضلات باعث تحریک عصب سیاتیک شده و به درد سیاتیک دامن زده است، انجام دادن نرمشهای کششی میتواند این فشار را کاهش دهد. نرمشهای کششی سیاتیک را در هر زمان و مکانی میتوانید انجام بدهید.
بهداشت خواب را جدی بگیرید
منظور از بهداشت خواب، عادتها و فعالیتهایی است که قبل از خواب انجام میدهید. بسیاری از مشکلات خواب در واقع از عادتهای شبانه نادرست نشأت میگیرد. برای مثال نگاه کردن به نور آبی صفحه تلویزیون یا گوشی موبایل میتواند خواب را به شدت مختل کند. زیادهروی در ورزش قبل از خواب نیز دمای مرکزی بدن را افزایش میدهد و به خواب رفتن را دشوارتر میکند.
عادتهای شبانه سالم عادتهایی هستند که به بدن پیام بدهند که وقت خواب رسیده است؛ برای مثال میتوانید یک لیوان چای بابونه بخورید یا کمی قبل از خواب مطالعه کنید. همچنین میتوانید تمرینهای مدیتیشن مخصوص پایان روز را انجام بدهید. آنچه مهم است، این است که از این عادت لذت ببرید تا انگیزه داشته باشید که هر شب آن را انجام بدهید.
ماساژ سیاتیک را فراموش نکنید
ماساژ سیاتیک را به صورت منظم یا در زمان شروع حمله درد انجام بدهید تا به این ترتیب خشکی و انقباض عضله کمتر شود و دردتان آرام شود. برای مثال میتوانید ماساژ را خودتان با توپ تنیس انجام بدهید یا برای ماساژ نقاط ماشهای به متخصص مراجعه کنید.
با پزشک مشورت کنید
بهترین و مهمترین توصیه برای تعیین موقعیت ایدهآل خوابیدن این است که با پزشک معالجتان مشورت کنید. اگر درد سیاتیک آنقدر شدید باشد که اجازه ندهد بخوابید، بیخوابی توانایی التیامبخشی طبیعی بدن را مختل خواهد کرد. اگر مشکل کمخوابیتان را جدی نگیرید و سعی کنید با آن کنار بیایید، منتظر باشید که دردتان به مرور شدیدتر شود.
به جای نادیده گرفتن مشکل با پزشکتان مشورت کنید تا بهترین وضعیت خوابیدن را پیدا کنید. همچنین ممکن است پزشک داروی خوابآور برایتان تجویز کند یا درمانها دیگری را برای تسکین درد شبانه سیاتیک پیشنهاد بدهد. درمانهای طبیعی سیاتیک عبارت است از:
- ورزش
- فیزیوتراپی
- تغییر برنامه غذایی
- درمان دستی و کایروپرکتیک
- بیوفیدبک
اگر درد شدید باشد و درمانهای طبیعی فوق کمکی به تسکین آن نکند، پزشک درمانهای پیشرفتهتری از قبیل روشهای زیر را توصیه میکند:
- تزریق استروئید در فضای اپیدورال
- تحریک نخاع
- تزریق در نقاط ماشهای
- تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS)
بهرهگیری از کمک تخصصی برای بهبود خواب با سیاتیک
اگر دچار درد سیاتیک هستید، نباید اجازه بدهید که خوابیدن به مشغله ذهنی دائمیتان تبدیل شوید و تمام روز واهمه این را داشته باشید که شب نمیتوانید بخوابید. روشها و تکنیکهای درمانی گوناگونی برای کاهش درد شبانه وجود دارد. رعایت توصیههای زیر به تسکین درد کمک میکند:
- تمرینهای ساده کششی سیاتیک را قبل از خواب انجام بدهید.
- کرم مسکن را روی ناحیه دردناک بزنید و ناحیه را ماساژ بدهید.
- برای نگه داشتن یا بالا آوردن بدن به روشی که راحت هستید، از چند بالش استفاده کنید.
- تمرین مدیتیشن کوتاهی را برای پاکسازی ذهن انجام بدهید.
هرچند توصیههای فوق درد سیاتیک را کاملاً درمان نمیکند یا از بین نمیبرد، اما کمک میکند تا بهتر بخوابید. اگر به اندازه کافی استراحت نکنید، بدن فرصت لازم را برای رفع التهاب یا تحریک مولد درد و ترمیم خود پیدا نمیکند.
برای دریافت کمک تخصصی میتوانید با کلینیک …. تماس بگیرید. متخصصین ما علت درد را تشخیص میدهند و رویکردهای درمانی مناسب را پس از ارزیابی شدت درد توصیه میکنند. درد سیاتیک با بهرهگیری از درمان مناسب، دیگر مشکلی را برای خواب شبانهتان ایجاد نخواهد کرد