تاریخ: ۱۹ آبان ۱۴۰۲
همه ما انتظار داریم که در یک دوره از زندگی خود با مشکلات پزشکی مواجه شویم؛ اما وقتی نمیدانیم چه چیزی باعث درد جسمانی شده است، مسئله تا چندین برابر ناامیدکننده میشود. ما علائم را درمان میکنیم اما احساس میکنیم فقط سطح آن را کم کردهایم. خواه احساس ناراحتی داشته باشید که از بین نمیرود، خواه آسیب ناگهانی دیده باشید که مانع شرکت شما در فعالیتهایی که از آنها لذت میبریدو شده باشد؛ در هر صورت استئوپاتی میتواند یک روش موثر برای تسکین درد شما و حرکت دوباره باشد.
متخصصین مرکز جامع توانبخشی امید بعد از انجام معاینه و عکسبرداری های دقیق بهترین برنامه درمانی با رویکرد پلکانی را برای بیمار تجویز می کنند. درمان در این کلینیک از روش های ساده مانند ورزش، انواع بریس، دارو، ماساژ و فیزیوتراپی آغاز میشود و در صورت لزوم درمان های پیچیده تر برای بیمار تجویز خواهد شد.
استئوپاتی چیست؟
استئوپاتی یا رویکرد استئوپاتیک، یک تکنیک درمان با استفاده از دستها است که به جای بررسی بخشهای مختلف بدن یا بررسی علائم به صورت جداگانه (به عنوان مثال آسیب شانه در یک جا و رگ به رگ شدگی گردن در جای دیگر)، عملکرد تمام بدن را به عنوان یک کلیت مورد بررسی قرار میدهد.
این درمان بر مبنای این فلسفه قرار دارد که هنگامی که بدن در تعادل قرار داشته باشد، توانایی ذاتی خود برای بهبودی را دارد. هدف از تکنیک استئوپاتی، بازگرداندن بدن به این تعادل و عملکرد مناسب آن است؛ که به بدن شما اجازه میدهد تا از طریق فرآیندهای طبیعی خود بهبود پیدا کند. این تکنیک برای تعادل سیستمهای عصبی، سیستمهای گردش خون و غدد لنفاوی، بهبود دامنه حرکتی و تسکین ناراحتی یا سایر علائم بسیار موثر است.
چهار اصل فلسفه استئوپاتیک
فلسفه استئوپاتی ۴ اصل اساسی دارد:
- هر ساختاری در بدن شما از عملکرد کلی بدن شما پشتیبانی میکند.
- جریان طبیعی مایعات بدن شما (به عنوان مثال مایعات لنفاوی، عروقی و عصبی) باید در تعادل نگه داشته شده و حفظ شود.
- سیستمهای فیزیکی، عاطفی، اجتماعی، معنوی و شناختی بدن شما به صورت جداگانه عمل نمیکنند. آنها با هم در ارتباط هستند و باید برای تامین سلامتی شما به طور هماهنگ عمل کنند.
- بدون وجود محدودیت در سیستمهای بدن، بدن به خودی خود قادر به بهبودی خود میباشد.
استئوپاتی چگونه عمل میکند؟
جلسه استئوپاتی با شروع ارزیابی اولیه و دادن یک پرسشنامه پزشکی آغاز میشود. در طول این ارزیابی، استئوپات از تکنیکهای دستی مانند لمس و استفاده از نیرو برای تشخیص تغییرات در بافتهای بدن شما استفاده میکند. با بررسی موقعیت، تحرک و سرزندگی بافتها، استئوپات به دنبال علائم احتقان، کم آبی، زخم یا بافت اسکار، سفتی، انعطاف ناپذیری، غلظت و تراکم و از دست دادن حالت ارتجاعی میگردد.
استئوپات با استفاده از این ارزیابی، تعیین میکند که کدام بافتها یا سیستمها نیاز فوری به توجه دارند و یک برنامه درمانی را تهیه میکند. آنها از تکنیکهای خاصی مانند کشش، فشار، ماساژ و حرکت دادن استفاده میکنند و هدفشان بازیابی عملکرد طبیعی بدن شماست.
معمولاً جلسات درمانی در فواصل زمانی یک تا دو هفته برنامهریزی میشوند تا به بدن شما اجازه داده شود تغییرات را کامل کند و خود بهبودی را آغاز کند.
استئوپاتی چه مشکلاتی را درمان میکند؟
مشکلات رایجی که توسط استئوپاتی تحت درمان قرار میگیرند در گروههای سنی مختلف، متفاوت است. لازم به ذکر است که تحقیقات علمی بسیار کمی در زمینه استئوپاتی برای نوزادان و کودکان انجام شده است. بیشتر به این دلیل که متخصصان استئوپاتی منابع لازم برای انجام تحقیقات در مقیاس وسیعی را ندارند. با این وجود درمان استئوپاتی معمولاً برای نوزادان و کودکان انجام میشود. مراقبین استئوپاتی هرگز ادعا نمیکنند که مشکلاتی که در ادامه آمده است را درمان میکنند؛ چرا که نقش استئوپات این است که تنش جسمی در بدن که ممکن است با مشکلات کودکی شایع همراه باشد را از بین ببرد.
نوزادان
توجه: در درمان استئوپاتی برای نوزادان به هیچ وجه فشاری بیشتر از فشاری که هنگام نگه داشتن یا لباس پوشاندن به نوزاد استفاده میشود، به کار نمیرود و در تمام مدت با هدف راحت و آرام نگه داشتن کودک صورت میگیرد.
- نگرانیهای مربوط به شکل سر/ ترتیکولیس- استئوپات از موقعیت وضعی خاص بدن در حین معالجه استفاده میکند و برای بهبود انعطاف پذیری گردن و کاهش ارجحیت دراز کشیدن با سر روی یک طرف، ورزشهای خانگی مورد نیاز را برای شما تجویز میکند.
- عدم تعادل وضعیتی- این تکنیک میتواند به هر بخشی از بدن که دچار عدم تقارن است، بپردازد. استئوپات از موقعیت وضعیی خاص بدن در طول درمان استفاده میکند و تمرینات خانگی خاصی را تجویز میکند.
- عدم استقرار- عدم استقرار میتواند علائم مختلفی داشته باشد. در این زمینه نقش استئوپات، شناسایی و آزادسازی هر ناحیه دچار تنش یا فشار جسمی است که ممکن است در ایجاد ناراحتیهای جسمی و ناپایداریهای بعدی موثر باشد.
- ریفلاکس/ قولنج- این مسئله نیز میتواند عوامل متعددی داشته باشد و مراقبان استئوپاتی نیز ادعا نمیکنند که این مشکلات را درمان میکنند. نقش استئوپاتها شناسایی و آزاد کردن هر ناحیه دچار تنش جسمی یا فشار در بخش فوقانی گردن و قفسه سینه است که ممکن است با ریفلاکس و قولنج همراه باشند.
- مشکلات تغذیهای و/ یا آزاد کردن گره لب و/ یا زبان پس از آن- استئوپات وضعیت بدن را بررسی میکند- اما به طور خاص به موقعیت وضعی، حرکت بخش فوقانی گردن و فک، استفاده از گونهها و لبها و زبان توجه میکند. ممکن است استئوپات دستکش بپوشد و قسمت داخلی دهان کودک را ماساژ دهد، یا در حین درمان از موقعیت وضعی خاص بدن استفاده کرده و تمرینات خانگی تجویز کند. تمام درمانها با هدف راحت و آرام نگه داشتن کودک در تمام طول جلسه درمانی انجام میگیرند.
- یبوست- یبوست میتواند به دلیل عوامل مختلفی باشد. نقش استئوپات، شناسایی و آزادسازی تمام نواحی دچار تنش جسمی یا فشار از طریق لگن و پایین شکم است که ممکن است احتقان بافت در آنها وجود داشته و در ایجاد یبوست نقش داشته باشند. ممکن است تمرینات خانگی نیز تجویز شوند.
- عفونت تنفسی مکرر- برونشیولیت، یک عفونت شایع در قفسه سینه کودکان خردسال است که ناشی از عفونت ویروسی در ریهها می باشد این بیماری معمولاً در نوزادان زیر شش ماه اتفاق میافتد اما گاهی تا ۱۲ ماهگی نیز رخ میدهد. اگرچه استئوپاتی ادعا نمیکند که علائم حاد برونشیت را درمان میکند؛ اما معمولاً استئوپاتها کودکانی را تحت درمان قرار میدهند که دورههای مکرر برونشیولیت را تجربه میکنند و شدت آن آنقدر زیاد است که باعث بستری شدن آنها در بیمارستان میشود. ما دریافتهایم که این کودکان و نوزادان، اغلب گرفتگی بافتها و محدودیت در حرکت قفسه سینه را از خود نشان میدهند که ممکن است باعث کاهش چرخش داینامیک مایعات شده و زمینه ساز عفونتهای مکرر شود. استئوپاتهای ما با استفاده از موقعیت وضعی خاص بدن و ماساژ عمل میکنند؛ آن هم با فشاری که به هیچ وجه بیشتر از فشار مورد استفاده برای نگه داشتن و لباس پوشاندن به نوزاد نیست. درمان استئوپاتی تضمین نمیکند که تکرر برونشیولیت متوقف شود. هدف از درمان استئوپاتی، بهبود مکانیک قفسه سینه است؛ بنابراین ممکن است دورههای عود مکرر عفونت، شدت کمتری پیدا کنند و بهبودی سرعت بیشتری بگیرد.
کودکان نوپا و بچههای بزرگتر
- تاخیر در مهارتهای حرکتی درشت/ الگوهای خزیدن یا راه رفتن نامتقارن- همه کودکان با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند. سینه خیز رفتن با تأخیر یا نامتقارن بودن آن یا تاخیر در راه رفتن، نگرانیهای شایعی درباره سلامت کودکان ایجاد میکند. در اینجا نقش استئوپاتها، درک نمای بازتاب شده از وضعیت اولیه کودک و شناسایی و آزادسازی هرگونه نواحی دچار تنش فیزیکی یا فشار است که ممکن است یادگیری یک مهارت حرکتی خاص را برای کودک دشوار کند. ممکن است تمرینات خانگی نیز تجویز شوند.
- آسم- آسم یک بیماری شایع است که در اثر باریک شدن مجرای کوچک هوا (لولههای تنفسی/ برونشی) در ریهها ایجاد میشود. این باریک شدن به این دلیل اتفاق میافتد که مجرای هوا متورم و ملتهب میشود و نفوذ هوا سخت شده، باعث خس خس سینه، سرفه و مشکلات تنفسی میشود. تحقیقاتی وجود دارند که اثر درمانی استئوپاتی برای آسم در کودکان را پشتیبانی میکنند. با این وجود آزمایشات بالینی بیشتری برای تایید کامل احتیاج است. در کودکان مبتلا به آسم متوسط تا شدید، موقعیت وضعی خاصی برای جبران وضعیت وجود دارد که شامل بلند کردن سر (حمل سر به سمت جلو)، کاهش پروترکشن تیغههای شانه (بالا بردن و گرد کردن شانه)، کاهش انبساط دیواره قفسه سینه و کوتاه کردن عضلات در بازوها، بخش پشتی تنه و بخش پایینی خلفی اندامها میباشد. نقش استئوپات، شناسایی و آزادسازی هرگونه حرکت جبرانی، تنش جسمی یا فشاری است که از طریق قفسه سینهها، ستون فقرات ناحیه قفسه سینه، عضلات جانبی تنفسی، بخش فوقانی گردن و فک به وجود میآید. همچنین ممکن است تمرینات تنفسی از طریق دهان و بینی برای انجام در خانه تجویز شود.
- حرکت پنجههای پا به سمت داخل (چرخش داخلی پا)/ قرار گرفتن پنجههای پا به سمت خارج (حرکت خارجی پا)- حرکت پنجههای پا به سمت داخل، زمانی است که در هنگام راه رفتن، پاها به سمت داخل حرکت میکنند. این بیماری از کودکی شایع است و ممکن است در بزرگسالی نیز وجود داشته باشد. در صورتی که یکی از مشکلات زیر را دارید، شاید بهتر باشد به استئوپات مراجعه کنید: اگر این مشکل باعث سکندری خوردن در هنگام راه رفتن میشود و مشارکت در فعالیتها را تحت تاثیر قرار می دهد؛ در صورتی که این مشکل باعث انعطاف ناپذیری و سفتی پاها شده یا دردناک است و یا به مرور زمان بهتر نمیشود .در این مورد، نقش استئوپاتی شناسایی عواملی که باعث ایجاد چرخش متاتارسال پنجهها (چرخش پا به سمت داخل)، پیچ خوردگی داخلی استخوان درشت نی (چرخش بخش پایینی پا) یا پیچش داخلی استخوان ران (چرخش ران) میشوند و آزاد کردن نواحی که درگیر جبران تنش جسمانی یا فشار در لگن و اندامهای تحتانی هستند، است.
- دردهای در حال افزایش- تصور میشود دردهای در حال افزایش، نتیجه تنش و خستگی عضلات باشد که با تغییرات استخوان و عضله همراه است. متخصص استئوپاتی از روشهای ماساژ و کشش برای بهبود انعطاف پذیری و تقویت جریان خون در نواحی آسیب دیده بدن استفاده میکند که ممکن است به کاهش علائم کمک کند. همچنین امکان دارد تمرینات خانگی برای بیمار تجویز شود.
- دردهای شکم- درد شکم میتواند دلایل متعددی داشته باشد؛ بنابراین استئوپاتی ادعا نمیکند که به تنهایی درد شکم در کودکان را درمان میکند. نقش متخصص استئوپاتی، درک عواملی است که به طور بالقوه میتواند باعث ایجاد درد شکم در کودکان شوند (رژیم غذایی، سابقه پزشکی، سابقه خانوادگی و غیره). استئوپاتی همچنین وظیفه شناسایی و آزاد سازی هرگونه نواحی درگیر تنش جسمانی یا فشار در شکم را دارد که ممکن است باعث انواع مختلف درد شکم شوند. مراجعه به یک متخصص تغذیه یا رژیم غذایی برای اصلاح رژیم غذایی خود نیز ممکن است در برخی موارد توصیه شود.
زنان باردار
- بیثباتی لگن
- درد ناحیه شرمگاهی
- درد بخش پایینی کمر/ درد لگن
- درد تونل کارپال/ درد مچ دست
- سیاتیک
- درد شانه/ گردن
- آماده شدن برای وضع حمل
- ماساژ القایی- همراه با رایحه درمانی ما
- تسکین با تخلیه سیستم لنفاوی و مایعات آن
- بهبودی پس از زایمان
بزرگسالان
- درد بخش پایینی کمر یا سیاتیک
- درد گردن یا سردرد
- نگرانیهای مربوط به موقعیت وضعی بدن
- درد لگن، زانو، مچ پا و پا
- درد تونل کارپال/ ساعد و مچ دست/ RSI
- درد شانه
- درد فک
- آسم
- مشکلات گوارشی
- رگ به رگ شدگی شدید مفصل/ آسیبهای ورزشی
- مدیریت درد مزمن
- توان یابی پس از عمل جراحی
استئوپاتی و مراقبتهای کایروپراکتیک
استئوپاتی و مراقبتهای کایرو پراکتیک شباهتهایی به یکدیگر دارند. اول از همه، متخصصین استئوپاتی و متخصصان کایروپراکتیک هر دو درد و آسیب را درمان میکنند. این دو رشته همچنین هردو تکنیکهایی برای آزادسازی تنش در مفاصل، عضلات، اعصاب و فاسیای شما هستند و هدف آنها بهبودی است.
با این حال متخصصین کایروپراکتور بیشتر روی ماهیچهها، مفاصل و اعصاب تمرکز میکنند در حالی که متخصصین استئوپاتی به بافت نرم، جای زخم و اسکار و همچنین گردش مایعات بدن نیز تمرکز دارند و نحوه عملکرد تمام اجزای بدن باهم را تحت نظر قرار میدهند.
همچنین ممکن است متخصصین کایروپراکتور از ابزارهای مانند فعال کنندهها یا ابزارهای مربوط به تکنیک گراستون استفاده کنند؛ در حالی که متخصصین استئوپاتی برای ارزیابی و درمان آسیب و درد، به دستها و لمس خود اعتماد میکنند.
استئوپاتی در مقایسه با فیزیوتراپی
فیزیوتراپی نیز مانند مراقبتهای کایروپراکتیک و تکنیک استئوپاتی، از درمان دستی برای درمان درد و آسیب مفاصل، عضلات، اعصاب و فاسیا استفاده میکند.
فیزیوتراپی هم از جهت روش ارزیابی و هم از جهت روشهای درمانی با استئوپاتی متفاوت است. استئوپاتی فقط از رویکرد دستی استفاده میکند؛ در حالی که فیزیوتراپی اغلب شامل استفاده از ابزارها، ورزش و سایر منابع است. درمانها در فیزیوتراپی گاهی اوقات شامل مواردی مانند اولتراسوند، گرمادرمانی، تحریک الکتریکی و غیره نیز هستند.